Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Önkéntes segítők képzése
Dr. Fáy Tamásné

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
Az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány, valamint a Bács-Kiskin Megyei Kórház együttműködésének eredménye képpen 2001-ben - az ENSZ által az Önkéntesek Nemzetközi Évének nyilvánított esztendőben - indult el a kórházi segítők képzése. A komoly ismereteanyagot felölelő tanfolyam elvégzése után 2002. tavaszán vizsgázott az első csoport, s szinte már a következő napon munkába is álltak.
Az önkéntes segítők ellenszolgáltatás nélkül nyújtanak támaszt a beteg és elesett embernek testi-lelki problémáik megoldásában. Rendszeresen látogatják a kórház különböző osztályait, s ajánlják fel segítségüket a rászoruló betegeknek. Van, aki magányát enyhítő társaságra vágyik, más ügyes-bajos dolgainak elintézésében szorul önzetlen segítségükre. Szorosan együttműködnek az ápolási szakemberekkel.
Az önkéntesek által képviselt alapelvek:
elismerik minden férfi, nő és gyermek egyesülési szabadságát, tekintet nélkül bőrük színére, vallásukra, egészségi, társadalmi, gazdasági állapotukra
elismereik minden ember méltóságát és kultúráját
a partnerség szellemében közös erőfeszítéssel vagy önkéntes szervezetekhez csatlakozva, ellenszolgáltatás nélkül kínálnak szolgáltatásokat másoknak
felderítik a közösségük szükségleteit, és elősegítik a közösségbe való bevonást a rászorulók problémáinak megoldásában
az önkéntességen keresztül fejleszthetik saját személyiségüket, új készségeket és tudást sajátíthatnak el
serkenthetik a társadalom felelősségét, támogatják a családot, a közösséget és a nemzetközi szolidaritást.
Az önkéntes segítők képzése egy 120 órás tanfolyam keretében történik, mely közel 50 órás elméleti, illetve több mint 70 órás gyakorlati részből épül fel. A képzés főf területei közül kiemelkedő hangsúlyt kap a jogi és etikai- , az egészségügyi intézmény szervezeti-, kommunikációs-, szociális-, valamint a haldoklással, a halállal kapcsolatos ismeretek.
A kiképzett önkéntesek renszeres továbbképzéseken, szuprvíziokon vesznek részt, folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a professzionális szakemeberekel, pszichiáterekkel, lelki gondozókkal, szociális munkásokkal.

KOMMENTÁR
A kórházi környezetben végzett ápolási munka igen magas szakmai tudást kíván az ápolási szakemeberektől. Ennek a tudásnak fontos eleme a beteggel és hozzátartozóival való kapcsolattartás, lelki támogatás. Ebben a folyamatban hazánkban egy új team tag jelent meg, ők a önkéntes segítők. Az Egyesült Királyságban, ahol nagy hagyományai vannak ennek az intézményrendszernek laikus segítőknek hívják őket. Fontos szerepük van a kórházi ellátáson kívül a betegek és rászorulók más ellátási forma keretei között történő ellátásában is, így pl. az otthoni ellátásban , vagy idősek nappali otthonában stb.
Munkájukat csak dícsérni lehet, hiszen olyan szolgáltatással gazdagíthatják, egészíthetik ki a professzionális munkatársakét, melyre mind kevesebb figyelmet és időt fordíthatunk.

Irodalmi hivatkozások száma: 0
Ábrák száma: 5
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.