Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Orvosok a Fekete Angyal mellett

Hétfőn ismét Szőgyényi József ügyvéd részvételével folytatódott a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő pere. A bíróság meghallgatta a Nyírő Gyula Kórház I. Belgyógyászati osztályának főorvosát és az osztályon dolgozó ápolónőket. Az osztályvezető főorvos szerint a nyolc gyilkossággal vádolt F. Tímea jól ellátta ápolónői teendőit, emellett az orvos azt is állította: ha a nővér valóban akkor, és azokat a szereket adta volna be, ahogy a vádiratban áll, a legyengült betegek valószínűleg perceken belül meghaltak volna, és nem órákkal később. A per korábbi tárgyalásán - a saját betegei vonatkozásában - ugyanezt állította az egyik osztályos orvos, és a mai tárgyaláson is ezt erősítette meg egy harmadik orvos. Ő azt állította, hogy ha a betegek nem haltak meg ezektől a szerektől azonnal, akkor a későbbiekben sem játszhattak szerepet a halálukban. F. Tímea volt ápolónőt nyolc emberen elkövetett emberöléssel vádolja, a vádirat azonban szinte kizárólag F. Tímea vallomására alapszik - mondta Szőgyényi József ügyvéd. Az ápolónő ügyvédje szerint inog a vád az orvosok vallomása miatt, emellett az emberölést alátámasztó tanúk sem jelentkeztek, és a boncolások sem tudnak egyértelmű bizonyítékkal szolgálni. Szőgyényi ezért visszavonta az előzetes letartóztatás elleni fellebbezését, ugyanis szerinte a per egy bizonyos pontján jó eséllyel fogja kérni védence szabadlábra helyezését. A hétfőn meghallgatott ápolónők ellentétesen nyilatkoztak F. Tímeáról. Az egyik nővér szerint jól felkészült ápolónő volt, szerettek vele dolgozni, csak jót lehet mondani róla. A nővér azt is hozzátette azonban, hogy mivel gyakran előre meg tudta mondani, hogy egy beteg mikor fog meghalni, a nővérek "halálmadárnak" hívták, és ezt a szemébe is mondták. A volt kolléganője szerint azonban csak a rutinja miatt látta előre a betegek halálát, nem azért, mert hozzásegített a halálukhoz. Az ápolónő szerint F. Tímeának egyszerűen "pechsorozata" volt, azért haltak meg sokan az ügyelete alatt. A másik meghallgatott nővér szerint F. Tímea nagyotmondó, hangulatember, hazugságaival azonban sosem szembesítették. A nővérek között az a szóbeszéd járta, hogy nagyon sokan "szállnak el" az ügyelete alatt, de ezt nem tették szóvá az orvosoknak, mivel nem tudták bizonyítani, hogy a halálozások és F. Tímea tevékenysége között összefüggés van.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Per Mikola ellen
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött az a polgári per, amelyet a Nyírő Gyula Kórház indított Mikola István egészségügyi miniszter ellen. Az intézmény azért adott be keresetet, mert álláspontja szerint az úgynevezett "Fekete Angyal"-ügy kipattanása idején Mikola nyilatkozatai a kórház jó hírnevét sértették.

Fekete Angyal: tart a kihallgatás
Tart a Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének kihallgatása, aki éjszakai ügyeletei során 30-40, főleg idős belgyógyászati beteget segített át a túlvilágra. A nyomozást rendkívül megnehezíti, hogy a halottak többségét nem boncolták fel, illetve a hozzátartozók a legtöbb esetben elhamvasztatták a kórházban elhunyt rokonukat. A szakértői vizsgálatok több hónapig is elhúzódhatnak. A vád pillanatnyilag kizárólag az ápolónő vallomására épül.

Nyírő Gyula kórház: volt szemtanú, az ÁNTSZ vizsgálatot rendelt el
Már 21 áldozatát nevezte meg az a nővér, akit betegek meggyilkolásával gyanúsítanak. A sorozatos emberöléssel vádolt ápolónő kihallgatása folyamatosan zajlik a Budapesti Rendőrfőkapitányságon. Elmeorvosi vizsgálata megkezdődött, eredmény két hónap múlva várható. A kórház keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy van az esetnek szemtanúja, egy segédápoló látta, hogy a nővér olyan injekciót adott be a betegnek, amit az orvos nem rendelt el.

Kiállnak vezetőik mellett a Nyírő Gyula Kórház dolgozói - Segíti a nyomozást a ,,Fekete Angyal"
A Nyírő Gyula kórház dolgozói tiszta lelkiismerettel várják az ÁNTSZ vizsgálat eredményét. Az 1-es bel nem halálosztály. - Erről beszéltek azon a vezetők melletti rokonszenv-tüntetésen, amelyet a kórház dolgozói tartottak péntek délelőtt. Hétfőn a kórházba látogat Demszky főpolgármester és Szolnoki főpolgármester-helyettes. A BRFK szóvivője szerint együttműködik a rendőrséggel a "Fekete Angyalnak" nevezett nővér.

A főpolgármester szolidáris a Nyírő Gyula Kórház dolgozóival
A főpolgármester, Demszky Gábor a Nyírő Gyula kórházban tett hétfői látogatásán szolidaritását fejezte ki az intézmény dolgozóival. A kórház rendkívüli állománygyűlésén a főpolgármester kijelentette: a fővárosi önkormányzat a kórházat nem adja át az államnak. Demszky szerint az egészségügyi miniszternek ideje volna nyilvánosan bocsánatot kérni az ügy kapcsán tett kijelentéseiért.

Ellentmondásos állítások a ,,Nyírő-s jegyzőkönyv" megállapításairól

Nyírő Gyula Kórházat rendbelévőnek találta a fővárosi tiszti főorvos - az 1-es bel fogadja a betegeket
A fővárosi tiszti főorvos azt állítja, hogy nincsenek alapvető szabálytalanságok a Nyírő Gyula Kórházban, és az intézmény egyetlen jogi rendelkezést sem sértett meg. Az egészségügyi miniszter állításaival ellentétben Lun Katalin a kórház és 1-es belosztályának szakmai működését kisebb kifogásokkal kielégítőnek találta, s kirívónak csak a boncolások alacsony számát minősítette. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes közölte: szerdától a Nyírő Gyula kórház I. számú belgyógyászati osztálya ismét fogadja a betegeket.

Nyírő Gyula Kórház: a miniszteri tájékoztatás elmarad
Az ÁNTSZ-vizsgálat ugyan nem olyan szabálytalanságokat tárt fel, amelyek nagyon kirívóak, de ez természetes is, hiszen ellenkező esetben a kórház nem is működhetne - mondta Mikola István újságíróknak csütörtökön. A sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy nem kíván többet beszélni a kórház I. számú belgyógyászatáról, ez annál is inkább meglepő, mert korábban azt ígérte, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja a közvéleményt az ÁNTSZ-vizsgálat eredményéről. A Fekete Angyal és a politika című írás, a hvg legfrissebb számában az ügy politikai és személyes konfliktusaira mutat rá.

Az ápolónő visszavonja vallomását
Az origo.hu értesülése szerint F. Tímea, a Nyírő Gyula Kórház ápolónője a keddi kihallgatáson visszavonja vallomását - állítja a védőügyvéd, dr. Szőgyényi József. Korábbi vallomásában az ápolónő azt állította, hogy negyven beteget segített a halálba, később azonban azt mondta, hogy nem akarta őket megölni, csak a fájdalmukat enyhítette. F.Tímea azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy amikor először kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, azt kérdezték tőle a rendőrök, hogy igaz-e, hogy közreműködött 30-50 beteg halálában, mivel úgy gondolta, hogy tulajdonképpen elképzelhető, hogy az általa beadott injekciók is hozzájárultak a betegek halálához, ezért magára vállalta a haláleseteket. origo, 2001. 03.06.

Az ápolónő módosította vallomását: senkinek sem akarta a halálát okozni
A Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének ügyvédje hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy a keddi kihallgatáson F. Tímea visszavonja vallomását, a kihallgatás szünetében azonban a védőügyvéd azt mondta, hogy az ápolónő csak módosította vallomását. A jogászok szerint egyébként egy beismerő vallomás önmagában még nem perdöntő bizonyíték. A rendőrség a vallomás esetleges visszavonásától, módosításától függetlenül folytatja a nyomozást, még nem fejeződött be az orvosszakértői, a toxikológiai és az elmeszakértői vizsgálat sem.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.