Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Hetvenöt felnőtt beteg infectiosus arthritisének két éves prospektív vizsgálata
MN Gupta, RD Sturrock, M Field
A prospective 2-year study of 75 patients with adult-onset septic arthritis
Rheumatology 2001;40(1):24-30.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Rojkovich Bernadette
A szerzők 75 felnőtt infectiosus arthritises beteg adatait elemzik. 25 betegnek rheumatoid arthritis, 15 betegnek arthrosis volt az alapbetegsége, 11 beteg iv. droghasználó volt.
Több mint 90%-ban Staphylococcus aureus és S. epidermidis, illetve Streptococcus törzsek voltak a kórokozók. 25%-ban a térdízület volt érintett, a betegek 15%-ban két vagy több ízületet is érintette a fertőzés. A betegek 78%-a rossz szociális körülmények között élt.

A gyulladásos laboratóriumi paraméterek közül a CRP volt a legérzékenyebb, 98%-ban volt emelkedett, míg a fehérvérsejtszám a betegek 38%-ban normális volt.
Lázat 64%-nál észleltek. A betegek átlagosan 15 napig kaptak iv., majd további 21 napon keresztül per os antibiotikus kúrát.
Ennek ellenére a mortalitás még ma is magas, 11% és 37%-nál sebészeti feltárást kellett alkalmazni.

KOMMENTÁR
Az infectiosus arthritiseket ma is leggyakrabban Staphylococcus és Streptococcus törzsek okozzák és a korszerű széles spektrumú antibiotikus terápia ellenére is a mortalitás magas, 11%. A rossz szociális körülmény mellett ma új veszélyforrásként jelenik meg az iv. droghasználat.

Irodalmi hivatkozások száma: 31
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 5


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A felnőttkori coeliakiáról - 1997-ben

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.