Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Elkészült a színtévesztés elleni szemüveg

SZEMLÉZÉS
- Már gyártják, és Budapesten és az Egyesült Államokban is kapható a színtévesztők számára kifejlesztett szemüveg. Hogyan jutottak el eddig?

- Annak idején a Műszaki Egyetem finommechanika tanszékén ipari kutatásokat végeztünk, és ezeknek a során Bencze Klárával együtt dolgozva, egész jól használtuk a színszűrőket, műszerekbe. És amikor ezekben elég nagy sikereink voltak, és hatékonyan lehetett használni, akkor fölmerült bennünk az a gondolat, hogy ha műszerekben ilyen jól lehet használni a színszűrőket, vajon nem lehet-e ezeket a szűrőket az emberi szem elé téve, a színtévesztés korrigálására vagy javítására is használni. Ez tizenöt évvel ezelőtt volt.


- Mennyire gyakori ez az öröklődő színtévesztés a világban és Magyarországon?


- A fejlett világban elég gyakori, főleg a férfiak körében, mert a férfiak 8 százaléka színtévesztő, így Magyarországon is. Ez azt jelenti, hogy 420 ezer ember Magyarországon színtévesztő. Ugyanez az arány van meg a most csatlakozási irányunknak tekinthető Európát illetően, és ugyanez az arány van az USA-ban is.

- Lehet azt tudni, hogy miért a fejlett világban gyakoribb inkább?


- Igen. Azt gondoljuk, hogy azért, mert a természetes kiválasztódás ott, ahol naturálisan működik, tehát ahol a civilizáció még nem igazán dolgozik, ez mondjuk egy közép-afrikai területen, ott nulla százalék a színtévesztés. Egyszerűen a természetes kiválasztódás kegyetlen módon szűri a mindenféle életképtelenséget. És képzeljék el, hogy a színtévesztés ott életfeltételt is jelenthet. Egy kisgyerek, aki az őserdőben születik, és nem veszi észre a kígyót a lába alatt, az rálép, és neki történetesen ez jelenti az élete végét, vagyis nem ér rá utódot hagyni. Ez azt jelenti, hogy az évezredes mértékben esetleg azt jelentheti, hogy ott szelektálódik a színtévesztő. Mindenütt, ahol a civilizáció fejlettebb viszonyokat eredményez, például az orvostudományban, ez azt jelenti, hogy megmentünk mindenkit, akinek bármilyen pici kis devianciája volna, ahol máshol életképtelenség irányában föllépő tényező, az most már nem az. Akkor viszont fölszaporodik. Ezért van a fejlett világban nagyobb százalék.


- Azt is mondta Ön, hogy a nagyon súlyos színtévesztő csak két színt lát. Hogyan él a világban az aki két színt lát?


-- Bizony, szerényebb az élményanyag a színeket illetően. Az ilyen ember, úgy vettem észre, hogy a világosság szerint tájékozódik a színek világában. A kutatásaink igazolták, hogy a színvakok, tehát az ilyenek, akik tulajdonképpen nem egészen színvakok, de ezt a két színt, a sárgát, meg az ibolyát látják csak a világból, megszokták azt, hogy mivel a színek nem okoznak elég információgazdagságot, ezért úgy találják el a különböző árnyalatokat, hogy megnézik, hogy milyen intenzitásúak, tehát milyen világosságúak, és azt mondják, hogy ami nagyon világos, az valószínűleg sárga, ami nagyon sötét, az valószínűleg piros, és néha el is találják ennek a segítségével. Tehát valamilyen mankót használnak ezek az emberek.


- Biztos drága ez a szemüveg.


- Biztos. Azt is mondom, hogy drága. Egy olyan 55 ezer forint környéki ára van a szemüveglencséknek, de mihez képest. Mert ugye mostanában, nagyon jól tudják a szemüveges emberek, hogy egy normál szemüveg is 80-120 ezer forintba tud kerülni. Ahhoz képest, hogyha valaki egy vele született fogyatékosságától tud megszabadulni, talán nem is olyan drága.
Kulcsszavak: szemüveg , szemüveglencse

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Szem a lélek tükre
A New Scientist egyik cikke szerint évtizedek óta gyakorlat a szemészetben, hogy a rövidlátó gyerekeknél nem korrigálják ki teljesen a szemüveggel a látáshibát, hanem egy kicsit gyengébb lencsét írnak fel neki. Hogy mi okozza ténylegesen a rövidlátást, a körül még ma sem teljesen tisztázott minden, a dolog lényege mégis az, hogy a rövidlátó szemének azok az izmai, amelyek felelősek a különböző távolságban látható tárgyak képének élesre állításáért a szemfenéken, nem tudják annyira megnyújtani a szemlencsét, hogy ez az élesre állítás bekövetkezzen. Ezért a fókuszpont a retina előttre esik, és a kép elmosódott lesz. Ezt a hibát megfelelő lencsékkel tökéletesen korrigálni lehet, vagyis a távoli tárgyak esetén is a retinára lehet áthelyezni a fókuszpontot. Hogy ezt a gyerekeknél sokszor mégsem teszik meg, a mögött az, az elképzelés húzódik meg, hogy amikor a rövidlátó személy a megfelelő, teljes korrekciót jelentő szemüveggel egy közeli tárgyat néz, akkor a fókuszpont viszont a retina mögé kerül, és emiatt a szem, annak érdekében, hogy a fókuszpont visszakerüljön a retinára, megnyúlik, és ez azután egy idő múlva maradandó alakváltozássá válik.

Szemüveg vagy kontaklencse?
A világ civilizáltabb felén egyre szaporodik azok száma, akik szemüveg vagy kontaktlencse viselésére kényszerülnek. Igaz ugyan, hogy a modern műtéti technika egyes szemészeti problémák orvoslásában segíthet, ám sokan idegenkednek a sebészeti beavatkozástól, s inkább maradnak a hagyományosnak számító okulárénál vagy megpróbálkoznak az újbegynyi nagyságú keret nélküli, közvetlenül a szemlencsén viselt látásjavítóval, a kontaktlencsével. Annak eldöntéséhez, hogy melyiket válasszuk a látásjavító segédeszközök közül, ismernünk kell e látásjavító segédeszközök előnyeit és hátrányait.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.