Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
A csarnokvíz nitrogén-oxid szintje Behcet-kóros betegekben
G Yilmaz, S Sismaz, et al.
Aqueous humor nitric oxide levels in patients with Behcet disease
Retina 2002;22(3):330-5.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
CÉLKITŰZÉS
A csarnokvíz nitrogén-oxid szintjének meghatározása Behcet-uveitises betegekben annak tanulmányozására, hogy milyen szerepet tölt be a nitrogén-oxid ebben a betegségben.

MÓDSZEREK
11 Behcet-uveitises betegből vettek csarnokvízmintát cataracta műtét során. A minták paracentesis során nyerték a műtétek kezdetén. Hasonló mintákat vettek 20 azonos korú egészséges személyből (kontrollcsoport). A minták vizsgálatát spektrofotométerrel végezték, amely a minták nitrittartalmát vizsgálja. A nitrit a nitrogén-oxid stabil metabolitja.

EREDMÉNYEK
A Behcet-kóros betegek csarnokvíz mintáiban a nitrit szintje 11-ből 8 esetben a kimutathatósági határ felett volt. Az átlagos szint 2,13 ± 0,621 mikromol/l volt. A kontrollcsoportban mért nitrit szintek minden esetben a kimutathatósági érték alatt voltak (<0,08 mikromol/l). Statisztikailag szignifikáns különbség volt a Behcet-kóros és az egészséges személyek csarnokvizében mért nitrogén-oxid szintek között (p=0,00002).

KÖVETKEZTETÉS
A Behcet-kóros betegekben a csarnokvíz nitrogén-oxid szintje emelkedett.

KOMMENTÁR
A nitrogén-oxid (NO) egy szabadgyök gáz és sajátos messenger komponens. A NO az emlős sejtek legkisebb terméke, mely a nitrogén-oxid-szintáz enzim hatására jön létre az L-arginin L-citrullinná alakulása során. A legújabb kutatások szerint a NO-nak szerepe lehet az endotoxin indukált uveitis (EIU) patogenezisében, mint proinflammatorikus mediátor. Patkánykísérletekben az EIU-ban jelentkező haemodinamikai és vascularis permeabilitás változások részben a megnövekedett NO-termelésnek tulajdoníthatók. Az EIU bizonyos típusú uveitisek (Reiter-szindróma, dysenteria-szindróma, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, sarcoidosis, Behcet-kór) modellezésére szolgál.

Irodalmi hivatkozások száma: 50

Ábrák száma: 0

Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Nagy dózisú intravénás szteroid Behcet-kórban jelentkező súlyos hátsó uveitis kezelésére
A nagy dózisú intravénás szteroidkezelés hatásosnak bizonyult a Behcet-kórban jelentkező súlyos, látást veszélyeztető akut hátsó uveitis kezelésére.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.