Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Synovialis sarcoma
Thompson Jr RC, Garg A, Goswitz J, Cheng EY, Clohisy DR, Dusenbery K
Synovial sarcoma
Clin Orthop 2000;373:18-24.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Szendrői Miklós
Háttér

A lágyrésztumorok meglehetősen ritka malignus daganatok, közülük azonban a synovialis sarcoma nagyobb számban fordul elő. Az intenzív multicentrikus beteganyag-vizsgálatok ellenére az irodalomban számos ellentmondás van a prognosztikai faktorokat illetően.

Anyag és módszer

A szerzők 1976-1994 között 38 beteget kezeltek synovialis sarcoma miatt. Az utánkövetési idő minimum 4 év volt. A kezelési protokoll széles vagy radikális széllel és - amennyiben lehetséges volt - végtagmegőrzéssel végzett sebészi kimetszésből állt. Ahol a sebészi szél széles volta kétséges volt, perioperatív radioterápiát alkalmaztak.

Eredmények

Négy betegnél, akiknél a daganat felismerésével egy időben már áttétek voltak, a túlélés igen rossz volt, a szerzők mindegyik beteget elvesztették. 34 betegnél a daganat lokalizált volt. Ezeknél a betegeknél statisztikai analízissel szoros összefüggést észleltek a daganat mérete és a túlélés között. 17 betegnél, akiknél a tumor 5 cm-nél kisebb volt, a túlélés 100%-os, míg 12 betegnél, akiknél a daganat 5-10 cm között volt, a túlélés 75%-os volt. Az ennél nagyobb daganatoknál a túlélés mindössze 20%-osnak bizonyult.

Összefoglalás

A vizsgált összes prognózist befolyásoló tényező közül (malignitási fok, szöveti alcsoport, sebészi szél, helyi recidíva jelenléte, életkor és tumornagyság) közül a tumornagyságnak volt a legszorosabb összefüggése a túléléssel. A radioterápia javította az eredményeket, a kemoterápia hatásossága kétséges volt.

KOMMENTÁR
A közleményben ismertetett eredmények messzemenően alátámasztják azokat a korábbi megfigyeléseket, miszerint a tumor mérete és az egyidejű metastasis jelenléte döntően befolyásolja a túlélést.

Irodalmi hivatkozások száma: 24

Ábrák száma: 3

Táblázatok száma: 3


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Adjuváns kezelés operábilis hasnyálmirigyrák esetén
A szerzők a rezekabilis hasnyálmirigyrák műtétek után alkalmazható kezeléseket tekintik át.

Terápiás szempontok felnőttkori akut lymphoid leukaemiában
A szerző az ALL kezelésének lehetőségeit foglalja össze, felhívja a figyelmet azokra a terápiás lehetőségekre, melyektől a túlélés javulása várható.

Csontmetasztázisok: patofiziológia és kezelési elvek
A csontáttétek döntő többségében az elsődleges tumor lokalizációja az emlő, a vese, a tüdő, vagy a prostata. A kezelés többnyire palliatív, egyedi mérlegelést igényel a sebészi kezelés, illetve ennek kiegészítése egyéb szisztémás kezelési módokkal (radioterápia, kemoterápia, izotópkezelés, biszfoszfonátok).

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.