Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Az enyhe és mérsékelt exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség vizsgálatában használt két noninvazív teszt összehasonlítása
A Leodolter, S Kahl, et al.
Comparison of two tubeless function tests in the assesment of mild-to-moderate exocrine pancreatic insufficiency
Am J Gastroenterol 1995;90(9):1383-93.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Az exocrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI) diagnosztizálásában (nyugaton) széleskörűen elterjedt a noninvazív faecalis elasztáz 1 (FE1) és a pancrealaurilteszt (PLT). A szerzők célja e két módszer megbízhatóságának összehasonlítása volt (krónikus pancreatitisben szenvedő betegek vizsgálata során).

A vizsgálatba 40 beteget (27 férfi, 13 nő) válogattak be, akiknél a krónikus pancreatitis gyanúja képalkotó eljárások (CT, ERCP, EUS) alapján merült fel. A két vizsgálati módszer „arany standardjaként” egy invazív vizsgálatot, a szekretin-cörulein tesztet (SCT) végezték el: az éhgyomorra lévő betegek iv. szekretint (1U/kg/h) és cöruleint (100ng/kg/h) kaptak 90 percen keresztül. A negyedóránként vett duodenumnedvből pH-mérést, valamint bikarbonát-, amiláz-, lipáz- és elasztázszint-meghatározást végeztek. A betegeket az SCT eredményére támaszkodva enyhe, mérsékelt és súlyos EPI-kategóriába sorolták.

A SCT alapján 33 betegnél lehetett az EPI diagnózisát felállítani: 20 beteg az enyhe vagy mérsékelt, 13 beteg pedig a súlyos EPI-kategóriába tartozott. A súlyos EPI-kategóriába sorolt betegeknél a PLT 100%-ban, a FE1 85%-ban adott adekvát diagnózist. A másik két EPI-kategóriában a PLT 70%-ban, a FE1 csak 35%-ban adott helyes eredményt. A hét normális exokrin hasnyálmirigy-funkciójú esetben mindkét teszt 100%-ban bizonyult megbízhatónak.

A szerzők véleménye szerint a PLT mind enyhébb, mind súlyosabb EPI-esetekben megbízhatóbb.

KOMMENTÁR
Az EPI-t igazoló korszerű noninvazív eljárások ma már sem drágának, sem bonyolultnak nem nevezhetők, mégis elterjedtségük hazánkban meg sem közelíti a kívánatos és szükséges mértéket. Budapesten és vidéken is csak egy-egy gasztroenterológiai centrumban foglakoznak kiemelten pancreasbetegségekkel. A vizsgálatok gyakorlati értéke az, hogy segítségükkel egyénre szabott enzimszubsztitúciót állíthatunk össze. Ezáltal elkerülhetjük mind az aluldozírozásból eredő frusztrációt, mind a túlzott enzimbevitellel járó többletköltségeket. (Magyaroszágon a noninvazív funkcionális tesztek közül csak a H. pylori-fertőzés kimutatását szolgáló C13 és C14 urea-kilégzési tesztek, valamint a laktózintolerancia és a kontaminált vékonybél szindróma diagnosztizálására alkalmas hidrogén-kilégzési teszt elterjedtsége tekinthető kielégítőnek.)

Irodalmi hivatkozások száma: 21
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Kóros exokrin pancreasfunkció és ductalis morfológia epeköves betegeknél
Az epekövesség akut pancreatitis kialakulásában betöltött szerepe jól ismert. A szerzők azt vizsgálták, hogy az epekövesség patogenetikai szerepet játszik-e a krónikus pancreatitis kialakulásában is.

A faecalis elasztáz 1 vizsgálat diagnosztikus pontossága pancreas-eredetű maldigestio és vékonybél-eredetű malabsorptio esetén
A szerzők két noninvazív pancreasfunkciós tesztet hasonlítottak össze. Eredményeik szerint a faecalis elasztáz 1 vizsgálat kiválóan alkalmas mind a cystás fibrosis szűrésére, mind a pancreasbetegségekhez csatlakozó maldigestio és a vékonybél-eredetű malabsorptio elkülönítésére.

13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett kilégzési teszt: a vékonybélben uralkodó pancreastripszin-aktivitás noninvazív vizsgálati módszere
A szerzők a 13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett noninvazív pancreasfunkciós teszttel nyert tapasztalataikról számolnak be. Eredményeik szerint ez a vizsgálat alkalmas a pancreasbetegek exokrin kapacitásának a felmérésére.

Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenséghez társuló maldigestio: az emésztőszervi patofiziológiai ismeretek és az enzimkészítmények tulajdonságainak figyelembevétele az oki és az egyénre szabott kezelésben
A szerzők rendkívül széleskörű, mégis praktikus összefoglalást adnak e nagy tömegeket érintő, mégis mostohán kezelt betegségcsoport elméleti és gyakorlati vonatkozásairól.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.