Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett kilégzési teszt: a vékonybélben uralkodó pancreastripszin-aktivitás noninvazív vizsgálati módszere
P Evenepoel, M Hiele, B Geypens, K P Geboes, P Rutgeerts, Y Ghoos
13C-egg white breath test: a non-invasive test of pancreatic trypsin activity in the small intestine
Gut 2000;46:52-57.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A tojásfehérje C13 izotóppal való dúsítása lehetővé tette a pancreasfunkció kilégzési tesztekkel történő vizsgálatát. A szerzők a tripszint mint a proteolitikus kaszkád kulcsenzimét vizsgálták e módszerrel ismert pancreasbetegségben szenvedőknél (n=30) és egészséges önkénteseknél (n=48). A vizsgálatban részt vevők 22g C13-mal megjelölt tesztételt fogyasztottak. A kilégzési vizsgálatot a tesztétel elfogyasztása előtt és 15 perccel azután végezték el. Maximális stimuláció után a szerzők 13 betegnél és kilenc kontrollszemélynél végeztek tripszinaktivitás-meghatározást. A hatórás kumulatív 13CO2-exkréció szignifikánsan alacsonyabb volt pancreasbetegeknél, mint a kontrollcsoport tagjai között (6,23% vs. 19,16%, p<0,0001). A hatórás kumulatív 13CO2-exkréció és a maximális stimuláció utáni tripszinaktivitás között rendkívül szoros korreláció állt fenn. A szerzők szerint a fenti vizsgálat egy igen ígéretes lehetőség a pancreasfunkció noninvazív módon való vizsgálatára.

KOMMENTÁR
A hasnyálmirigy-betegségekben - főképp a krónikus formákban - szenvedő betegek maradék exokrin funkciójának vizsgálata régebben csak invazív, nehézkes módszerekkel volt lehetséges. Az elmúlt kb. 5 évben egyre több munkacsoport számolt be különböző noninvazív módszerekkel szerzett kedvező tapasztalatokról. Ezek a módszerek nyugaton már széleskörűen hozzáférhetők, hazai elterjedtségük azonban meg sem közelíti a szükséges mértéket. E vizsgálatok értéke egyszerűségükön és (aránylag) elfogadható költségvonzatukon kívül abban rejlik, hogy segítségükkel egyénre szabott enzimszubsztitúciót tervezhetünk meg. Így elkerülhetjük mind az aluldozírozásból eredő frusztrációt, mind a túlzott enzimbevitellel járó többletköltségeket.
A témában lásd még a faecalis elasztáz 1, a faecalis kimotripszin- és a pancrealauriltesztet bemutató szemléket.
(Magyarországon a noninvazív tesztek közül csak a H. pylori-fertőzést kimutatására szolgáló C13 és C14 urea-kilégzési tesztek, valamint a laktózintolerancia és a kontaminált vékonybél szindróma diagnosztizálására alkalmas hidrogén-kilégzési teszt elterjedtsége tekinthető kielégítő mértékűnek.)

Irodalmi hivatkozások száma: 28
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Kóros exokrin pancreasfunkció és ductalis morfológia epeköves betegeknél
Az epekövesség akut pancreatitis kialakulásában betöltött szerepe jól ismert. A szerzők azt vizsgálták, hogy az epekövesség patogenetikai szerepet játszik-e a krónikus pancreatitis kialakulásában is.

A faecalis elasztáz 1 vizsgálat diagnosztikus pontossága pancreas-eredetű maldigestio és vékonybél-eredetű malabsorptio esetén
A szerzők két noninvazív pancreasfunkciós tesztet hasonlítottak össze. Eredményeik szerint a faecalis elasztáz 1 vizsgálat kiválóan alkalmas mind a cystás fibrosis szűrésére, mind a pancreasbetegségekhez csatlakozó maldigestio és a vékonybél-eredetű malabsorptio elkülönítésére.

Az enyhe és mérsékelt exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség vizsgálatában használt két noninvazív teszt összehasonlítása
A szerzők a pancreasfunkció megítélésére használt két noninvazív teszt összehasonlító vizsgálatáról számolnak be.

Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenséghez társuló maldigestio: az emésztőszervi patofiziológiai ismeretek és az enzimkészítmények tulajdonságainak figyelembevétele az oki és az egyénre szabott kezelésben
A szerzők rendkívül széleskörű, mégis praktikus összefoglalást adnak e nagy tömegeket érintő, mégis mostohán kezelt betegségcsoport elméleti és gyakorlati vonatkozásairól.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.