Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
A faecalis elasztáz 1 vizsgálat diagnosztikus pontossága pancreas-eredetű maldigestio és vékonybél-eredetű malabsorptio esetén
A Caroccio, F Verghi, B Santini, V Lucidi, G Iacono, F Cavataio, G Montalto
Diagnostic accuracy of fecal elastase 1 assay in patients with pancreatic maldigestion or intestinal malabsorption
Dig Dis Sci 2001;46(6):1335-42

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Számos szerző szerint a pancreasfunkció megítélésére használatos noninvazív faecalis elasztáz 1 (FE1) teszt kellően szenzitív és specifikus vizsgálat. Vékonybél-eredetű malabsorptio esetén a módszer diagnosztikus hatékonyságát eddig még nem térképezték fel. A szerzők a FE1 diagnosztikus pontosságát a faecalis kimotripszin-teszt (FK) vizsgálat pontosságával hasonlították össze pancreas-eredetű maldigestio és vékonybél-betegségre visszavezethető malabsorptio esetén. A vizsgálatba bevont betegeket három csoportba sorolták. Az elsőbe 49 cystás fibrosisban szenvedő (CF) beteg, a másodikba 43 különböző vékonybél-betegségben (coeliakia, giardiasis, autoimmun enteropthia, Crohn-betegség, intestinalis pseudoobstructio, rövid bél szindróma) szenvedő gyermek, a harmadik, kontrollcsoportba pedig 45 egészséges gyermek került. Minden vizsgálatba bevont gyermektől - hagyományos étrend mellett - 72 órán át gyűjtöttek székletmintákat a FE1 és az FK elvégzése, valamint a steatocrit meghatározása céljából. Mindkét teszt kórosan alacsony értékeket mutatott az enzimpótlásban nem részesülő CF-betegeknél (a FE1 a szubsztituált CF-betegeknél is patológiás értékeket mutatott). A CF-csoport eredményei szignifikánsabban rosszabbak voltak a két másik csoport eredményeinél. Mindkét vizsgálat specificitása 100%-os volt a kontrollcsoportban. A vékonybélbetegek csoportjában a FE1 specificitása 86%-os, diagnosztikus pontossága 92%-os volt, míg az FK specificitása 76%-os, diagnosztikus pontossága 82%-os volt. A szerzők összefoglalása szerint CF esetén a két vizsgálat szenzitivitása megegyezik, de a pancreas-eredetű maldigestio és a vékonybél-betegséghez társuló malabsorptio elkülönítésében a FE1 specificitása jobb.

KOMMENTÁR
A forme fruste pancreaskárosodások felderítésére alkalmas minden új noninvazív tesztet üdvözölni kell. Az itt előnyösebbnek ítélt faecalis elasztáz 1 tesztet egy másik munkacsoport elmarasztalta a pancrealaurilvizsgálathoz képest (ugyanebben a témakörben lásd Leodolter et al: Comparison of two tubeless function tests in the assesment of mild-to-moderate exocrine pancreatic insufficiency. Eur J Gastroenterol Hepatol 2000;12:1335-8.). A szerzők azon eredményének klinikai felhasználhatósága, mely szerint a pancreas-eredetű maldigestiók a vékonybél-eredetű malabsorptiótól az FE1 alapján elkülöníthetők, nem egyértelmű. A klinikai kép, valamint a rutin laboratóriumi és szerológiai vizsgálatok - szintén nonivazív módon - remek segítséget nyújtanak a kérdés eldöntésére. A fejlett országokban ráadásul markánsabb maldigestióhoz és malabsorptióhoz gyermekkorban ma már leginkább a CF, tehát egy pancreasbetegség vezet, felnőttkorban pedig (leszámítva az általában gond nélkül azonosítható krónikus pancreatitist) többnyire a vékonybél betegségei (főképp coeliakia és szövődményei, illetve kontaminált vékonybél szindróma), vagy a rövid bél szindróma állnak a háttérben. Ez utóbbi betegség esetén a nyilvánvaló anamnézis megkönnyíti a diagnózist.

Irodalmi hivatkozások száma: 24
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Kóros exokrin pancreasfunkció és ductalis morfológia epeköves betegeknél
Az epekövesség akut pancreatitis kialakulásában betöltött szerepe jól ismert. A szerzők azt vizsgálták, hogy az epekövesség patogenetikai szerepet játszik-e a krónikus pancreatitis kialakulásában is.

13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett kilégzési teszt: a vékonybélben uralkodó pancreastripszin-aktivitás noninvazív vizsgálati módszere
A szerzők a 13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett noninvazív pancreasfunkciós teszttel nyert tapasztalataikról számolnak be. Eredményeik szerint ez a vizsgálat alkalmas a pancreasbetegek exokrin kapacitásának a felmérésére.

Az enyhe és mérsékelt exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség vizsgálatában használt két noninvazív teszt összehasonlítása
A szerzők a pancreasfunkció megítélésére használt két noninvazív teszt összehasonlító vizsgálatáról számolnak be.

Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenséghez társuló maldigestio: az emésztőszervi patofiziológiai ismeretek és az enzimkészítmények tulajdonságainak figyelembevétele az oki és az egyénre szabott kezelésben
A szerzők rendkívül széleskörű, mégis praktikus összefoglalást adnak e nagy tömegeket érintő, mégis mostohán kezelt betegségcsoport elméleti és gyakorlati vonatkozásairól.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.