Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Kóros exokrin pancreasfunkció és ductalis morfológia epeköves betegeknél
P D Hardt, L Bretz, A Krauss, H Schnell-Kretschmer, O Wüsten, J Nalop, H U Klör
Pathological pancreatic exocrine function and duct morphology in patients with cholelithiasis
Dig Dis Sci 2001;46(3):536-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Az akut és krónikus pancreatitishez vezető leggyakoribb ok az alkoholizmus. Az akut pancreatitis kialakulásában a második legjelentősebb patogenetikai tényező az epeúti kövesség. Nem ismert viszont, hogy az epekövesség a krónikus pancreatitis kifejlődéséhez is hozzájárul. A szerzők 91 igazolt epekövességben szenvedő beteg és 94 azonos korcsoportból választott epekőmentes (de krónikus pancreatitisre klinikailag szintén gyanús) beteg exokrin pancreasfunkcióját vizsgálták a faecalis elasztáz 1 vizsgálat segítségével. A szerzők ezen kívül még száz egymást követő ERCP során készült cholangiopancreatogramot is értékeltek, hogy megítélhessék, van-e eltérés a Wirsung-vezeték morfológiájában az epeköves és az epekőmentes csoport tagjai között. Kórosan alacsony elasztáz 1-értékeket gyakrabban észleltek az epeköves, mint az epekőmentes csoportban. Az epeköves csoport betegei gyakrabban számoltak be hasi panaszokról (epigastrialis fájdalom, puffadás, zsírintolerancia). Az epeköves csoportban az ERCP során - a Cambridge-osztályozás alapján - a betegek 77%-ánál, míg az epekőmentes csoportban csak a betegek 47%-ánál lehetett a krónikus pancreatitis diagnózisát felállítani. Eredményeik alapján a szerzők valószínűsítik az epekövesség krónikus pancreatitis kialakulásában játszott szerepét.

KOMMENTÁR
A szerzők valójában tényként határozták meg azt a benyomást, ami minden ERCP-t rendszeresen végző endoszkópos szakemberben kialakul: azaz az epeúti kövesség és a krónikus pancreatitisnek megfelelő radiomorfológia gyakran társulnak. Egyszeri keresztmetszeti képek alapján persze nehéz az ok-okozati viszonyt megállapítani. E kérdésre egyértelmű választ csak kísérleti körülmények között, litogén étrenden tartott állatok megfigyelése alapján kaphatnánk.

Irodalmi hivatkozások száma: 22
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A faecalis elasztáz 1 vizsgálat diagnosztikus pontossága pancreas-eredetű maldigestio és vékonybél-eredetű malabsorptio esetén
A szerzők két noninvazív pancreasfunkciós tesztet hasonlítottak össze. Eredményeik szerint a faecalis elasztáz 1 vizsgálat kiválóan alkalmas mind a cystás fibrosis szűrésére, mind a pancreasbetegségekhez csatlakozó maldigestio és a vékonybél-eredetű malabsorptio elkülönítésére.

13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett kilégzési teszt: a vékonybélben uralkodó pancreastripszin-aktivitás noninvazív vizsgálati módszere
A szerzők a 13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett noninvazív pancreasfunkciós teszttel nyert tapasztalataikról számolnak be. Eredményeik szerint ez a vizsgálat alkalmas a pancreasbetegek exokrin kapacitásának a felmérésére.

Az enyhe és mérsékelt exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség vizsgálatában használt két noninvazív teszt összehasonlítása
A szerzők a pancreasfunkció megítélésére használt két noninvazív teszt összehasonlító vizsgálatáról számolnak be.

Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenséghez társuló maldigestio: az emésztőszervi patofiziológiai ismeretek és az enzimkészítmények tulajdonságainak figyelembevétele az oki és az egyénre szabott kezelésben
A szerzők rendkívül széleskörű, mégis praktikus összefoglalást adnak e nagy tömegeket érintő, mégis mostohán kezelt betegségcsoport elméleti és gyakorlati vonatkozásairól.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.