Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Az ápolónő módosította vallomását: senkinek sem akarta a halálát okozni

A védőügyvéd hétfői nyilatkozata szerint az ápolónő azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy félreértette a rendőrök kérdéseit. Állítása szerint, amikor először kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, azt kérdezték tőle a rendőrök, hogy igaz-e, hogy közreműködött 30-50 beteg halálában, mire ő átgondolta, hogy tulajdonképpen elképzelhető, hogy az általa beadott injekciók is hozzájárultak a betegek halálához, lelkiismeret furdalása lett, és magára vállalta a haláleseteket.
A keddi kihallgatás szünetében azonban dr. Szőgyényi már azt mondta, hogy az ápolónő csak módosította a vallomást. A kihallgatás végén pedig úgy nyilatkozott, hogy védence arról számolt be a kihallgatáson, hogy ölési szándéka nem volt; a betegek elviselhetetlen fájdalmán akart enyhíteni. A beadott gyógyszerekkel tulajdonképpen ,,lebegtetni"akarta a betegeket, akik nagy fájdalmakkal küszködtek. A fiatal nő nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a halál gyorsabb bekövetkezését esetlegesen ez is elősegíthette - közölte az ügyvéd, aki azt is elmondta, hogy a vallomástétel közben az ápolónő többször is elsírta magát. Szőgyényi József tudatta: védence vállalja a lelkiismerete által diktált büntetést.
Az origo.hu kora esti híre szerint a kihallgatáson F. Tímea tíz beteg esetében elismerte, hogy enyhíteni akarta a fájdalmukat.
Az ORFK szóvivője, Dézsi Mihály szerint a vallomás esetleges visszavonásának nincs hatása a nyomozásra, a rendőrség tovább folytatja az eljárást. A rendőrségi vizsgálat lezárásához még szakértői vélemények hiányoznak, többek között az orvosszakértő és a toxikológus vizsgálata. Nem fejeződött be még az elmeszakértői vizsgálat sem.
Kamarás Gábor ügyvéd nyilatkozatában elmondta: ,,A gyanúsított beismerő vallomása gyakorlatilag csak egy a bizonyítékok közül. A nyomozóhatóságnak természetesen az egyéb bizonyítékokat is be kell szereznie. Azonban a gyanúsított vallomása, ha nem is a legfontosabb, de igen fontos bizonyíték. Az egyéb bizonyítékok, amiket a nyomozóhatóságnak be kell szereznie, a későbbiek során ezt a beismerő vallomást akár cáfolhatják, akár meg is erősíthetik, de mindenesetre önmagában egy beismerő vallomás, amelyet adott esetben más bizonyítékok nem támasztanak alá, az elmarasztaló ítélet alapja nem lehet. Vagyis önmagában egy beismerő vallomás, amelyet egyéb bizonyítékok nem támasztanak alá, perdöntőnek nem tekinthető, hiszen a gyanúsított aktuális lelki állapotától is függően vagy egyéb körülményektől befolyásoltan tehet beismerő vallomást, vagy adott esetben olyan vallomást, ami a valóságnak egyáltalában nem felel meg. Tehát mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy egyéb bizonyítékok is alá kell, hogy támasszák a gyanúsított beismerő vallomását."

Kossuth Krónika, origo, MTI, 2001. 03. 06.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Orvosok a Fekete Angyal mellett
Az osztályvezető főorvos és nővérek meghallgatásával folytatódott hétfőn a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő pere. A főorvos a bíróságon azt mondta, hogy valószínűtlennek tartja a vádiratban foglaltakat, ugyanis ha valóban akkor, és azokat a szereket adta volna be az ápolónő, akkor a betegek nem másnap, vagy órákkal később haltak volna meg, hanem azonnal. Hasonlóan vélekedett két osztályos orvos is.

Per Mikola ellen
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött az a polgári per, amelyet a Nyírő Gyula Kórház indított Mikola István egészségügyi miniszter ellen. Az intézmény azért adott be keresetet, mert álláspontja szerint az úgynevezett "Fekete Angyal"-ügy kipattanása idején Mikola nyilatkozatai a kórház jó hírnevét sértették.

Fekete Angyal: tart a kihallgatás
Tart a Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének kihallgatása, aki éjszakai ügyeletei során 30-40, főleg idős belgyógyászati beteget segített át a túlvilágra. A nyomozást rendkívül megnehezíti, hogy a halottak többségét nem boncolták fel, illetve a hozzátartozók a legtöbb esetben elhamvasztatták a kórházban elhunyt rokonukat. A szakértői vizsgálatok több hónapig is elhúzódhatnak. A vád pillanatnyilag kizárólag az ápolónő vallomására épül.

Nyírő Gyula kórház: volt szemtanú, az ÁNTSZ vizsgálatot rendelt el
Már 21 áldozatát nevezte meg az a nővér, akit betegek meggyilkolásával gyanúsítanak. A sorozatos emberöléssel vádolt ápolónő kihallgatása folyamatosan zajlik a Budapesti Rendőrfőkapitányságon. Elmeorvosi vizsgálata megkezdődött, eredmény két hónap múlva várható. A kórház keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy van az esetnek szemtanúja, egy segédápoló látta, hogy a nővér olyan injekciót adott be a betegnek, amit az orvos nem rendelt el.

Kiállnak vezetőik mellett a Nyírő Gyula Kórház dolgozói - Segíti a nyomozást a ,,Fekete Angyal"
A Nyírő Gyula kórház dolgozói tiszta lelkiismerettel várják az ÁNTSZ vizsgálat eredményét. Az 1-es bel nem halálosztály. - Erről beszéltek azon a vezetők melletti rokonszenv-tüntetésen, amelyet a kórház dolgozói tartottak péntek délelőtt. Hétfőn a kórházba látogat Demszky főpolgármester és Szolnoki főpolgármester-helyettes. A BRFK szóvivője szerint együttműködik a rendőrséggel a "Fekete Angyalnak" nevezett nővér.

A főpolgármester szolidáris a Nyírő Gyula Kórház dolgozóival
A főpolgármester, Demszky Gábor a Nyírő Gyula kórházban tett hétfői látogatásán szolidaritását fejezte ki az intézmény dolgozóival. A kórház rendkívüli állománygyűlésén a főpolgármester kijelentette: a fővárosi önkormányzat a kórházat nem adja át az államnak. Demszky szerint az egészségügyi miniszternek ideje volna nyilvánosan bocsánatot kérni az ügy kapcsán tett kijelentéseiért.

Ellentmondásos állítások a ,,Nyírő-s jegyzőkönyv" megállapításairól

Nyírő Gyula Kórházat rendbelévőnek találta a fővárosi tiszti főorvos - az 1-es bel fogadja a betegeket
A fővárosi tiszti főorvos azt állítja, hogy nincsenek alapvető szabálytalanságok a Nyírő Gyula Kórházban, és az intézmény egyetlen jogi rendelkezést sem sértett meg. Az egészségügyi miniszter állításaival ellentétben Lun Katalin a kórház és 1-es belosztályának szakmai működését kisebb kifogásokkal kielégítőnek találta, s kirívónak csak a boncolások alacsony számát minősítette. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes közölte: szerdától a Nyírő Gyula kórház I. számú belgyógyászati osztálya ismét fogadja a betegeket.

Nyírő Gyula Kórház: a miniszteri tájékoztatás elmarad
Az ÁNTSZ-vizsgálat ugyan nem olyan szabálytalanságokat tárt fel, amelyek nagyon kirívóak, de ez természetes is, hiszen ellenkező esetben a kórház nem is működhetne - mondta Mikola István újságíróknak csütörtökön. A sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy nem kíván többet beszélni a kórház I. számú belgyógyászatáról, ez annál is inkább meglepő, mert korábban azt ígérte, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja a közvéleményt az ÁNTSZ-vizsgálat eredményéről. A Fekete Angyal és a politika című írás, a hvg legfrissebb számában az ügy politikai és személyes konfliktusaira mutat rá.

Az ápolónő visszavonja vallomását
Az origo.hu értesülése szerint F. Tímea, a Nyírő Gyula Kórház ápolónője a keddi kihallgatáson visszavonja vallomását - állítja a védőügyvéd, dr. Szőgyényi József. Korábbi vallomásában az ápolónő azt állította, hogy negyven beteget segített a halálba, később azonban azt mondta, hogy nem akarta őket megölni, csak a fájdalmukat enyhítette. F.Tímea azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy amikor először kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, azt kérdezték tőle a rendőrök, hogy igaz-e, hogy közreműködött 30-50 beteg halálában, mivel úgy gondolta, hogy tulajdonképpen elképzelhető, hogy az általa beadott injekciók is hozzájárultak a betegek halálához, ezért magára vállalta a haláleseteket. origo, 2001. 03.06.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.