Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Kiállnak vezetőik mellett a Nyírő Gyula Kórház dolgozói - Segíti a nyomozást a ,,Fekete Angyal"

A pénteki volt a második rokonszenv-megnyilvánulás a Nyírő Gyula Kórház vezetői mellett. Takács Gábor főigazgató, akinek felelősségre-vonását az egészségügyi miniszter követelte, arra kérte a munkatársait, hogy ne tartsanak több ilyen tüntetést, és nyugodtan próbáljanak tovább dolgozni.

A kórházban folytatják a vezetők melletti aláírásgyűjtést, már hatszáz név került fel a listára. A főigazgató közölte, hogy hétfőn Demszky Gábor és Szolnoki Andrea felkeresik a kórházat, és megerősítette, hogy őt ugyancsak hétfőn hallgatja meg az önkormányzat egészségügyi bizottsága.

A 30-40, élete utolsó stádiumában lévő idős beteg megölésével gyanúsított nővér készségesen együttműködik a nyomozókkal - közölte a BRFK szóvivője. A nyomozás azonban jelentősen lelassult azután, hogy F. Tímea útmutatásai alapján, a kórlapok tanulmányozásával a rendőrök 21 olyan személyt azonosítottak be, akiknek a halálát a Nyírő Gyula Kórház 1-es belgyógyászatának 24 éves ápolónője magára vállalta. A felderítési folyamat részben azért lassult le, mert ahogy az időben visszahaladnak, a gyanúsított közreműködésével is egyre nehezebb a további áldozatokat beazonosítani. A másik ok, hogy még nem készültek el a szakértői vélemények. F. Tímea elmeorvosi vizsgálatának eredményeire még hónapokig kell várni, s ugyanez a helyzet a toxikológusokkal, hiszen - egyelőre - a holttestek kihantolása nélkül kell véleményt formálniuk arról, valóban kálium és seduxen vegyülékének beinjekciózásával végzett a betegekkel az ápolónő.Kossuth Krónika, 2001.02.23.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Orvosok a Fekete Angyal mellett
Az osztályvezető főorvos és nővérek meghallgatásával folytatódott hétfőn a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő pere. A főorvos a bíróságon azt mondta, hogy valószínűtlennek tartja a vádiratban foglaltakat, ugyanis ha valóban akkor, és azokat a szereket adta volna be az ápolónő, akkor a betegek nem másnap, vagy órákkal később haltak volna meg, hanem azonnal. Hasonlóan vélekedett két osztályos orvos is.

Per Mikola ellen
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött az a polgári per, amelyet a Nyírő Gyula Kórház indított Mikola István egészségügyi miniszter ellen. Az intézmény azért adott be keresetet, mert álláspontja szerint az úgynevezett "Fekete Angyal"-ügy kipattanása idején Mikola nyilatkozatai a kórház jó hírnevét sértették.

Fekete Angyal: tart a kihallgatás
Tart a Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének kihallgatása, aki éjszakai ügyeletei során 30-40, főleg idős belgyógyászati beteget segített át a túlvilágra. A nyomozást rendkívül megnehezíti, hogy a halottak többségét nem boncolták fel, illetve a hozzátartozók a legtöbb esetben elhamvasztatták a kórházban elhunyt rokonukat. A szakértői vizsgálatok több hónapig is elhúzódhatnak. A vád pillanatnyilag kizárólag az ápolónő vallomására épül.

Nyírő Gyula kórház: volt szemtanú, az ÁNTSZ vizsgálatot rendelt el
Már 21 áldozatát nevezte meg az a nővér, akit betegek meggyilkolásával gyanúsítanak. A sorozatos emberöléssel vádolt ápolónő kihallgatása folyamatosan zajlik a Budapesti Rendőrfőkapitányságon. Elmeorvosi vizsgálata megkezdődött, eredmény két hónap múlva várható. A kórház keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy van az esetnek szemtanúja, egy segédápoló látta, hogy a nővér olyan injekciót adott be a betegnek, amit az orvos nem rendelt el.

A főpolgármester szolidáris a Nyírő Gyula Kórház dolgozóival
A főpolgármester, Demszky Gábor a Nyírő Gyula kórházban tett hétfői látogatásán szolidaritását fejezte ki az intézmény dolgozóival. A kórház rendkívüli állománygyűlésén a főpolgármester kijelentette: a fővárosi önkormányzat a kórházat nem adja át az államnak. Demszky szerint az egészségügyi miniszternek ideje volna nyilvánosan bocsánatot kérni az ügy kapcsán tett kijelentéseiért.

Életfogytiglant kaphat mostani vallomása alapján F. Tímea
F. Tímea védőügyvédjének saját magától kell megvédenie kliensét.- Így látja a helyzetet a Nyírő Gyula kórház többszörös emberölés gyanújába került ápolónő jogi képviselője. Szőgyényi József úgy fogalmaz: ha védence kikérné a véleményét, ő azt tanácsolná, hogy vonja vissza a rendőrségi vallomását.

Ellentmondásos állítások a ,,Nyírő-s jegyzőkönyv" megállapításairól

Nyírő Gyula Kórházat rendbelévőnek találta a fővárosi tiszti főorvos - az 1-es bel fogadja a betegeket
A fővárosi tiszti főorvos azt állítja, hogy nincsenek alapvető szabálytalanságok a Nyírő Gyula Kórházban, és az intézmény egyetlen jogi rendelkezést sem sértett meg. Az egészségügyi miniszter állításaival ellentétben Lun Katalin a kórház és 1-es belosztályának szakmai működését kisebb kifogásokkal kielégítőnek találta, s kirívónak csak a boncolások alacsony számát minősítette. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes közölte: szerdától a Nyírő Gyula kórház I. számú belgyógyászati osztálya ismét fogadja a betegeket.

Nyírő Gyula Kórház: a miniszteri tájékoztatás elmarad
Az ÁNTSZ-vizsgálat ugyan nem olyan szabálytalanságokat tárt fel, amelyek nagyon kirívóak, de ez természetes is, hiszen ellenkező esetben a kórház nem is működhetne - mondta Mikola István újságíróknak csütörtökön. A sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy nem kíván többet beszélni a kórház I. számú belgyógyászatáról, ez annál is inkább meglepő, mert korábban azt ígérte, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja a közvéleményt az ÁNTSZ-vizsgálat eredményéről. A Fekete Angyal és a politika című írás, a hvg legfrissebb számában az ügy politikai és személyes konfliktusaira mutat rá.

Az ápolónő visszavonja vallomását
Az origo.hu értesülése szerint F. Tímea, a Nyírő Gyula Kórház ápolónője a keddi kihallgatáson visszavonja vallomását - állítja a védőügyvéd, dr. Szőgyényi József. Korábbi vallomásában az ápolónő azt állította, hogy negyven beteget segített a halálba, később azonban azt mondta, hogy nem akarta őket megölni, csak a fájdalmukat enyhítette. F.Tímea azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy amikor először kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, azt kérdezték tőle a rendőrök, hogy igaz-e, hogy közreműködött 30-50 beteg halálában, mivel úgy gondolta, hogy tulajdonképpen elképzelhető, hogy az általa beadott injekciók is hozzájárultak a betegek halálához, ezért magára vállalta a haláleseteket. origo, 2001. 03.06.

Az ápolónő módosította vallomását: senkinek sem akarta a halálát okozni
A Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének ügyvédje hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy a keddi kihallgatáson F. Tímea visszavonja vallomását, a kihallgatás szünetében azonban a védőügyvéd azt mondta, hogy az ápolónő csak módosította vallomását. A jogászok szerint egyébként egy beismerő vallomás önmagában még nem perdöntő bizonyíték. A rendőrség a vallomás esetleges visszavonásától, módosításától függetlenül folytatja a nyomozást, még nem fejeződött be az orvosszakértői, a toxikológiai és az elmeszakértői vizsgálat sem.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.