Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Nyírő Gyula kórház: volt szemtanú, az ÁNTSZ vizsgálatot rendelt el

Az egészségügy bizalmi elvre épül, ha a rendszerbe bekerül valaki, akkor bekerülésétől fogva önállóan dolgozik, a rendszer pedig minden igyekezete ellenére nem tudja kivetni azt, akinek személyiségi zavara van, netán pszichopata vagy őrült. Ezekkel a szavakkal kezdte a sajtótájékoztatót a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója. Takács Gábor úgy folytatta: a történtek előfordulási esélyét abszolút kizárni nem lehet, csökkenteni viszont igen. Ha több ápolónő dolgozna egymást ellenőrizve egy-egy műszakban, vagy ha a törvények köteleznék a boncolást. Ezekben az esetekben azonban még a boncolás sem mutatta volna azt ki, hogy bűncselekmény történt.

Vadnai Marianna, az I. belosztály osztályvezető főorvosa elmondta: az osztályon a tavaly nem emelkedett meg a halálozási statisztika 1999-hez képest. A sajtó híreivel szemben Tímea nővérnél sem tapasztaltak magasabb halálozást. A 74 ágyas osztályon 2500-an fordulnak meg évente, tegnap is 16 új beteg jelentkezett. Az osztályon 50 százalékos a nővérek körében a fluktuáció, így elsősorban arra fordítottak figyelmet, hogy az újakat betanítsák, a régieket pedig nem kellett ellenőrizni. Az osztályvezető főorvos szerint a hat éve itt dolgozó Tímeát szerették, soha nem hívták a kórházban Fekete Angyalnak.

Takács Gábor főigazgató elmondta, hogy valóban van az esetnek szemtanúja, egy segédápoló, aki február 12-én jelentette az osztályvezető orvosnak, hogy Tímea olyan injekciókat ad be a betegeknek, amiket az orvos nem is rendelt el. Ezt az információt az osztályvezető orvos közölte a főigazgatóval, aki értesítette a rendőrséget.

Szó esett arról is, hogy hogyan juthatott a gyógyszerekhez a nővér. A rendőrségi nyomozás eddigi adatai szerint káliumot, seduxent és kábítószereket használt. A főigazgató úgy véli: a kórházban ezekhez a gyógyszerekhez egy nővér hozzájuthat. A főigazgató hangsúlyozta azt, hogy szerinte a kórházban senki sem felelős a történtekért, és ez bárhol megtörténhetett volna. A legutolsó információk szerint körülbelül 40 beteget küldött a másvilágra a Fekete Angyal, bár a sajtótájékoztatón maguk az orvosok is azt mondták, hogy ez a szám akár több is lehet.

Eddig három hozzátartozó telefonált, a hozzátartozók kártérítési pert indíthatnak. A kórházban látszólag nyugalom van, a belosztályra viszont nem engedték be az újságírókat. A kórház jogásza közölte: az elhunytak hozzátartozói kártérítési pert a büntetőeljárás lezárta után indíthatnak, de nehéz lesz bizonyítani, hogy valóban a nővér segítette a betegeket a halálba őket, és nem természetes módon hunytak el.

Csaba Károly, fővárosi helyettes tiszti főorvos nyilatkozata szerint az ÁNTSZ a konkrét eseteket nem vizsgálja, annak dokumentumait a rendőrség már lefoglalta. A tiszti orvosi szolgálat azt akarja kideríteni, hogy szabályszegés történt-e, vagy olyan volt-e a belső rend az osztályon, ami lehetővé tette a gyilkosságokat. A főorvos szerint az ÁNTSZ vizsgálata körülbelül egy hétig tart, ha nem találnak mulasztást, akkor jövő hét elejétől újra fogadhat betegeket az osztály.


Kossuth Krónika, 2001. 02. 20.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Orvosok a Fekete Angyal mellett
Az osztályvezető főorvos és nővérek meghallgatásával folytatódott hétfőn a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő pere. A főorvos a bíróságon azt mondta, hogy valószínűtlennek tartja a vádiratban foglaltakat, ugyanis ha valóban akkor, és azokat a szereket adta volna be az ápolónő, akkor a betegek nem másnap, vagy órákkal később haltak volna meg, hanem azonnal. Hasonlóan vélekedett két osztályos orvos is.

Per Mikola ellen
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött az a polgári per, amelyet a Nyírő Gyula Kórház indított Mikola István egészségügyi miniszter ellen. Az intézmény azért adott be keresetet, mert álláspontja szerint az úgynevezett "Fekete Angyal"-ügy kipattanása idején Mikola nyilatkozatai a kórház jó hírnevét sértették.

Fekete Angyal: tart a kihallgatás
Tart a Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének kihallgatása, aki éjszakai ügyeletei során 30-40, főleg idős belgyógyászati beteget segített át a túlvilágra. A nyomozást rendkívül megnehezíti, hogy a halottak többségét nem boncolták fel, illetve a hozzátartozók a legtöbb esetben elhamvasztatták a kórházban elhunyt rokonukat. A szakértői vizsgálatok több hónapig is elhúzódhatnak. A vád pillanatnyilag kizárólag az ápolónő vallomására épül.

Kiállnak vezetőik mellett a Nyírő Gyula Kórház dolgozói - Segíti a nyomozást a ,,Fekete Angyal"
A Nyírő Gyula kórház dolgozói tiszta lelkiismerettel várják az ÁNTSZ vizsgálat eredményét. Az 1-es bel nem halálosztály. - Erről beszéltek azon a vezetők melletti rokonszenv-tüntetésen, amelyet a kórház dolgozói tartottak péntek délelőtt. Hétfőn a kórházba látogat Demszky főpolgármester és Szolnoki főpolgármester-helyettes. A BRFK szóvivője szerint együttműködik a rendőrséggel a "Fekete Angyalnak" nevezett nővér.

A főpolgármester szolidáris a Nyírő Gyula Kórház dolgozóival
A főpolgármester, Demszky Gábor a Nyírő Gyula kórházban tett hétfői látogatásán szolidaritását fejezte ki az intézmény dolgozóival. A kórház rendkívüli állománygyűlésén a főpolgármester kijelentette: a fővárosi önkormányzat a kórházat nem adja át az államnak. Demszky szerint az egészségügyi miniszternek ideje volna nyilvánosan bocsánatot kérni az ügy kapcsán tett kijelentéseiért.

Ellentmondásos állítások a ,,Nyírő-s jegyzőkönyv" megállapításairól

Nyírő Gyula Kórházat rendbelévőnek találta a fővárosi tiszti főorvos - az 1-es bel fogadja a betegeket
A fővárosi tiszti főorvos azt állítja, hogy nincsenek alapvető szabálytalanságok a Nyírő Gyula Kórházban, és az intézmény egyetlen jogi rendelkezést sem sértett meg. Az egészségügyi miniszter állításaival ellentétben Lun Katalin a kórház és 1-es belosztályának szakmai működését kisebb kifogásokkal kielégítőnek találta, s kirívónak csak a boncolások alacsony számát minősítette. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes közölte: szerdától a Nyírő Gyula kórház I. számú belgyógyászati osztálya ismét fogadja a betegeket.

Nyírő Gyula Kórház: a miniszteri tájékoztatás elmarad
Az ÁNTSZ-vizsgálat ugyan nem olyan szabálytalanságokat tárt fel, amelyek nagyon kirívóak, de ez természetes is, hiszen ellenkező esetben a kórház nem is működhetne - mondta Mikola István újságíróknak csütörtökön. A sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy nem kíván többet beszélni a kórház I. számú belgyógyászatáról, ez annál is inkább meglepő, mert korábban azt ígérte, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja a közvéleményt az ÁNTSZ-vizsgálat eredményéről. A Fekete Angyal és a politika című írás, a hvg legfrissebb számában az ügy politikai és személyes konfliktusaira mutat rá.

Az ápolónő visszavonja vallomását
Az origo.hu értesülése szerint F. Tímea, a Nyírő Gyula Kórház ápolónője a keddi kihallgatáson visszavonja vallomását - állítja a védőügyvéd, dr. Szőgyényi József. Korábbi vallomásában az ápolónő azt állította, hogy negyven beteget segített a halálba, később azonban azt mondta, hogy nem akarta őket megölni, csak a fájdalmukat enyhítette. F.Tímea azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy amikor először kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, azt kérdezték tőle a rendőrök, hogy igaz-e, hogy közreműködött 30-50 beteg halálában, mivel úgy gondolta, hogy tulajdonképpen elképzelhető, hogy az általa beadott injekciók is hozzájárultak a betegek halálához, ezért magára vállalta a haláleseteket. origo, 2001. 03.06.

Az ápolónő módosította vallomását: senkinek sem akarta a halálát okozni
A Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének ügyvédje hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy a keddi kihallgatáson F. Tímea visszavonja vallomását, a kihallgatás szünetében azonban a védőügyvéd azt mondta, hogy az ápolónő csak módosította vallomását. A jogászok szerint egyébként egy beismerő vallomás önmagában még nem perdöntő bizonyíték. A rendőrség a vallomás esetleges visszavonásától, módosításától függetlenül folytatja a nyomozást, még nem fejeződött be az orvosszakértői, a toxikológiai és az elmeszakértői vizsgálat sem.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.