Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Fekete Angyal: tart a kihallgatás

Petőfi Attila, a vizsgálati osztály vezetője elmondta, hogy a február 15-én őrizetbe vett ápolónőt folyamatosan hallgatják ki. Az eljárást különböző szakértői vizsgálatokkal is ki kell egészíteni: az orvos-szakértői vizsgálatokkal fényt kell deríteni arra, hogy a bevallott esetek és a halál oka között van-e bizonyítható összefüggés, de szükség van igazságügyi toxikológus, elmeorvos, pszichológus szakértők bevonására is. Pillanatnyilag a vád kizárólag az ápolónő vallomására épül, ő 30-40 esetet említ, ebből tizenkilenc esetben tudja megnevezni a beteget.

A vizsgálati osztály vezetője úgy látja, hogy nem csak arról van szó, hogy a reménytelen helyzetben lévőket akarta átsegíteni a kegyes halálba, hanem arról is, hogy a nővér ,,szeretett döntési helyzetben lenni, dönteni az ő, saját ügyeleti idejében élet és halál felett."

A rendőrségi vizsgálat eddig semmilyen anyagi motivációt nem tudott bizonyítani, sem a betegekkel, sem a hozzátartozókkal kapcsolatban. A nyomozás során vizsgálni kell az esetleges orvosi felelősséget is, akár a gyógyszerek rendelése, kiutalása, beadása és adminisztrálásában, és az egyes halálesetek adminisztrálása kapcsán.

Takács Gábornak, a kórház igazgatójának állítása szerint Seduxent használt a nővér, kábítószerhez ugyanis nem férhetett hozzá. Feltehetően egy-két ampullát adhatott be a betegeknek, s ez az évi 1500-2000-es forgalom mellett nem tűnhetett fel senkinek. Mivel nagyon kevés boncolás történik a kórházban, s ezek során sem vizsgálják, hogy a beteg kapott-e valamilyen szert, ami közvetlenül a halálát okozta, így a patológián sem derülhetett ki korábban az eset. A kórház igazgatója kizártnak tartja, hogy lettek volna segítői a nővérnek a kórházon belül, de egy belső vizsgálatot is elindít. Az igazgatónál egy hozzátartozó jelentkezett eddig, de a haláleset nem hozható összefüggésbe az ápolónővel, mert ekkor már nem dolgozhatott az osztályon a ,,Fekete Angyalnak" elnevezett F.Tímea. Takács Gábor azt is elmondta, hogy 25-30 betegre jut egy éjszakás nővér, ,,s ha esetleg egy közülük olyan mentalitású, akkor élet-halál urának is képzelheti magát, míg ha ketten, vagy hárman vannak, akkor óhatatlanul egymást is ellenőrzik."

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága hamarosan meghallgatja a Nyírő Gyula Kórház érintett orvosait, de állást nem foglal, amíg a rendőrség vizsgálja az ügyet. A bizottság elnöke, dr. Poczkodi Sándor szerint hiába ellenőrzik lelkiismeretesen a nővér munkáját, az ápoló a leggondosabb ellenőrzés mellett is bármikor kijátszhatja az orvost.

Kossuth Krónika, 2001. 02. 20.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Orvosok a Fekete Angyal mellett
Az osztályvezető főorvos és nővérek meghallgatásával folytatódott hétfőn a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő pere. A főorvos a bíróságon azt mondta, hogy valószínűtlennek tartja a vádiratban foglaltakat, ugyanis ha valóban akkor, és azokat a szereket adta volna be az ápolónő, akkor a betegek nem másnap, vagy órákkal később haltak volna meg, hanem azonnal. Hasonlóan vélekedett két osztályos orvos is.

Per Mikola ellen
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött az a polgári per, amelyet a Nyírő Gyula Kórház indított Mikola István egészségügyi miniszter ellen. Az intézmény azért adott be keresetet, mert álláspontja szerint az úgynevezett "Fekete Angyal"-ügy kipattanása idején Mikola nyilatkozatai a kórház jó hírnevét sértették.

Nyírő Gyula kórház: volt szemtanú, az ÁNTSZ vizsgálatot rendelt el
Már 21 áldozatát nevezte meg az a nővér, akit betegek meggyilkolásával gyanúsítanak. A sorozatos emberöléssel vádolt ápolónő kihallgatása folyamatosan zajlik a Budapesti Rendőrfőkapitányságon. Elmeorvosi vizsgálata megkezdődött, eredmény két hónap múlva várható. A kórház keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy van az esetnek szemtanúja, egy segédápoló látta, hogy a nővér olyan injekciót adott be a betegnek, amit az orvos nem rendelt el.

Kiállnak vezetőik mellett a Nyírő Gyula Kórház dolgozói - Segíti a nyomozást a ,,Fekete Angyal"
A Nyírő Gyula kórház dolgozói tiszta lelkiismerettel várják az ÁNTSZ vizsgálat eredményét. Az 1-es bel nem halálosztály. - Erről beszéltek azon a vezetők melletti rokonszenv-tüntetésen, amelyet a kórház dolgozói tartottak péntek délelőtt. Hétfőn a kórházba látogat Demszky főpolgármester és Szolnoki főpolgármester-helyettes. A BRFK szóvivője szerint együttműködik a rendőrséggel a "Fekete Angyalnak" nevezett nővér.

A főpolgármester szolidáris a Nyírő Gyula Kórház dolgozóival
A főpolgármester, Demszky Gábor a Nyírő Gyula kórházban tett hétfői látogatásán szolidaritását fejezte ki az intézmény dolgozóival. A kórház rendkívüli állománygyűlésén a főpolgármester kijelentette: a fővárosi önkormányzat a kórházat nem adja át az államnak. Demszky szerint az egészségügyi miniszternek ideje volna nyilvánosan bocsánatot kérni az ügy kapcsán tett kijelentéseiért.

Ellentmondásos állítások a ,,Nyírő-s jegyzőkönyv" megállapításairól

Nyírő Gyula Kórházat rendbelévőnek találta a fővárosi tiszti főorvos - az 1-es bel fogadja a betegeket
A fővárosi tiszti főorvos azt állítja, hogy nincsenek alapvető szabálytalanságok a Nyírő Gyula Kórházban, és az intézmény egyetlen jogi rendelkezést sem sértett meg. Az egészségügyi miniszter állításaival ellentétben Lun Katalin a kórház és 1-es belosztályának szakmai működését kisebb kifogásokkal kielégítőnek találta, s kirívónak csak a boncolások alacsony számát minősítette. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes közölte: szerdától a Nyírő Gyula kórház I. számú belgyógyászati osztálya ismét fogadja a betegeket.

Nyírő Gyula Kórház: a miniszteri tájékoztatás elmarad
Az ÁNTSZ-vizsgálat ugyan nem olyan szabálytalanságokat tárt fel, amelyek nagyon kirívóak, de ez természetes is, hiszen ellenkező esetben a kórház nem is működhetne - mondta Mikola István újságíróknak csütörtökön. A sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy nem kíván többet beszélni a kórház I. számú belgyógyászatáról, ez annál is inkább meglepő, mert korábban azt ígérte, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja a közvéleményt az ÁNTSZ-vizsgálat eredményéről. A Fekete Angyal és a politika című írás, a hvg legfrissebb számában az ügy politikai és személyes konfliktusaira mutat rá.

Az ápolónő visszavonja vallomását
Az origo.hu értesülése szerint F. Tímea, a Nyírő Gyula Kórház ápolónője a keddi kihallgatáson visszavonja vallomását - állítja a védőügyvéd, dr. Szőgyényi József. Korábbi vallomásában az ápolónő azt állította, hogy negyven beteget segített a halálba, később azonban azt mondta, hogy nem akarta őket megölni, csak a fájdalmukat enyhítette. F.Tímea azzal indokolja vallomása visszavonását, hogy amikor először kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, azt kérdezték tőle a rendőrök, hogy igaz-e, hogy közreműködött 30-50 beteg halálában, mivel úgy gondolta, hogy tulajdonképpen elképzelhető, hogy az általa beadott injekciók is hozzájárultak a betegek halálához, ezért magára vállalta a haláleseteket. origo, 2001. 03.06.

Az ápolónő módosította vallomását: senkinek sem akarta a halálát okozni
A Nyírő Gyula Kórház ápolónőjének ügyvédje hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy a keddi kihallgatáson F. Tímea visszavonja vallomását, a kihallgatás szünetében azonban a védőügyvéd azt mondta, hogy az ápolónő csak módosította vallomását. A jogászok szerint egyébként egy beismerő vallomás önmagában még nem perdöntő bizonyíték. A rendőrség a vallomás esetleges visszavonásától, módosításától függetlenül folytatja a nyomozást, még nem fejeződött be az orvosszakértői, a toxikológiai és az elmeszakértői vizsgálat sem.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.