Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Csontmetasztázisok: patofiziológia és kezelési elvek
dr. Nielsen OS, dr. Munro AJ, dr. Tannock IF
J Clin Oncol 1991;9]3]:509-524.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Szendrői Miklós
A csontáttétek kialakulása nem teljesen tisztázott folyamat. A tumorsejtek legtöbbször a véráram útján, vagy közvetlen ráterjedéssel telepednek meg a csontban. Penetrálják az érerek vagy a nyirokutak falát, bekerülnek a vérkeringésbe, bekerülnek a csontba, elsősorban a metaphysisbe, kialakítják a környezetüket a tumorsejtek túlélése, vascularisatiója és a tumor növekedése szempontjából. Destruálják a csontot, illetve új csontképződést indukálhatnak. A csontdestructiót elsősorban az osteoclastok aktiválása révén fejtik ki, az osteoclastok részben proliferálnak, részben aktiválódnak. A tumorsejtek számos faktort termelnek, melyeknek szerepük van az osteoclastok proliferációjában, illetve aktivizálódási folyamatában.

A csontmetasztázisban szenvedő betegek körülbelül 25%-a tünetmentes, 75%-uk esetében az első tünet a mozgásszervi fájdalom. Patológiás törés az esetek 8-30%-ában fordul elő. Elsősorban az emlőcarcinoma, a vesecarcinoma, a tüdőcarcinoma és a pajzsmirigyrák felelős a patológiás törésekért. Elsősorban a hosszú csöves csontok, így a femur, a humerus érintettek. A diagnosztikában jelentősek a laboratóriumi vizsgálatok, a röntgenfelvételek, az izotópvizsgálat (ez utóbbi kevéssé specifikus, álnegatív eredményt ad az esetek körülbelül 8, míg álpozitív az eredményt a vizsgálatok 40-50%-ában!). A diagnosztika fontos láncszeme a CT, az MR-vizsgálat, illetve a biopszia.

A csontmetasztázisok kezelése a legtöbbször palliatív, célja a fájdalomcsillapítás, a patológiás törések esetén a járásképesség, az önellátás biztosítása, patológiás törés veszélye esetén az érintett csont stabilizációja. A tumor eltávolítása másodlagos. A helyi kezelés során elsősorban a sebészi és/vagy radioterápia, a szisztémás kezelés során a kemoterápia, az endokrin terápia, a radioizotópok, illetve a csontresorptiót gátló diszfoszfonátok alkalmazása jön szóba.

KOMMENTÁR
Igen jó, átfogó közlemény a csontmetasztázisok diagnosztikájáról, a kezelési elvekről. Jól mutatja a szemléletváltozást, mely az elmúlt évtizedben e téren bekövetkezett.

Irodalmi hivatkozások száma: 136

Ábrák száma: 6

Táblázatok száma: 0


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Adjuváns kezelés operábilis hasnyálmirigyrák esetén
A szerzők a rezekabilis hasnyálmirigyrák műtétek után alkalmazható kezeléseket tekintik át.

A medence és a végtagok metastaticus adenocarcinomáinak kezelése (Irodalmi összefoglaló)
A közlemény első felében a szerző a csontmetasztázisok diagnosztikai protokollját ismerteti. Ezt követően részletes terápiás ajánlásokat ad, külön tárgyalja az egyes sebészi megoldásokat, azok indikációit és gyakoribb szövődményeit.

Synovialis sarcoma
A synovialis sarcoma prognózisát jelentősen befolyásolja a tumor mérete és a metastasisok jelenléte a tumor felismerésekor.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.