Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Suramin a glaucoma ellenes filtrációs műtétek ereményének fokozására - klinikai összehasonlítás a mitomycinnel
Holger Mietz, Günter K Krieglstein
Suramin to enhance glaucoma filtering procedures: a clinical comparison with mitomycin
Ophthalmic Surg Lasers 2001;32:358-69.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
Célkitűzés

A trabeculectomiák eredményességének javítása suramin használatával, mely a növekedési faktorok hatását gátolja.

Módszer

Tíz előrehaladott stádiumú glaucomás és/vagy rossz prognózisú beteg 10 szemén végeztek trabeculectomiát suramin használatával. Ugyancsak 10 esetben végeztek trabeculectomiát mitomycin C alkalmazásával, 20 esetben a trabeculectomiát nem kombinálták antiproliferatív ágens használatával.

Eredmények

A betegeket 18 hónapig követték. A suramincsoportban a szemnyomás 32,7 Hgmm-ről 19,7 Hgmm-re,a mitomycincsoportban 29,5 Hgmm-ről 19,3 Hgmm-re csökkent. A használt cseppek száma az utolsó kontroll során a preoperatív 2,6-ről 1,3-re (p<0,86, t-próba) csökkent a suramincsoportban és 2,5-ről 0,4-re (p<0,027) a mitomycincsoportban. Trabeculectomia utáni hypotoniát suramin alkalmazása esetén 2, mitomycin alkalmazása esetén 5 esetben észleltek (p<0,18). Három hónapnál tovább fennálló hypotonia a suramincsoportban nem, a mitomycincsoportban 5 esetben fordult elő. Conjunctivadehiscenciát 2 esetben, chorioidealeválást 4 esetben, hypotoniás maculopathiát 1 esetben, endophthalmitist 1 esetben észleltek. Ezen komplikációk csak a mitomycinnel kezelt csoportban fordultak elő. Mitomycin nélkül a trabeculectomiák 60%-a sikertelen volt.

Következtetések

Ebben a tanulmányban a suramin használata kevesebb komplikációval járt, mint a mitomycin C használata, a műtéti sikeresség viszont azonosnak tűnik.

KOMMENTÁR
A filtrációs műtétek sikerességének kulcsa stabil fistula képzése a sclerán át és a csarnokvíz számára kis ellenállású elfolyás biztosítása a Tenon-tokon és conjunctiván át. Ha az episcleralis sebgyógyulási folyamat - különböző sejtek (pl. fibroblastok) és növekedési faktorok aktív jelenlétével - elzárja az elfolyási utat, a műtét sikertelen lesz. A fibroblastok növekedését gátló anyagok közül az 5-fluorouracil és a mitomycin C használata terjedt el a leginkább. A suramin heparinanalóg, mely kompetitíven gátolja néhány növekedési faktor kötődését a célsejtekhez (proliferáló sejtekhez). A suramin csökkenti az I. és III. típusú kollagén termelődésének mértékét.

Irodalmi hivatkozások száma: 39

Ábrák száma: 5

Táblázatok száma: 4


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A trabeculectomia hosszú távú eredményessége a szemnyomásban kifejezve
Trabeculectomia után 4 évvel az operált szemek 52%-ának volt 21 Hgmm-es vagy annál alacsonyabb szemnyomása szemcsepp alkalmazásával, vagy anélkül. A capsularis glaucoma diagnózisa a hosszú távú sikeresség szempontjából rosszabb prognózist jelent.

Nyitott zugú glaucoma miatt végzett trabeculectomia adjuváns kezeléseként végzett béta-besugárzás randomizált, kontrollált klinikai vizsgálata
A 750 cGy dózisú béta-besugárzás nem javítja a trabeculectomiák sikerességét.

A Tenon-tokot nem érintő, kis seben végzett trabeculectomia összehasonlítása a hagyományos trabeculectomiával
A Tenon-tokot épen hagyó kis seben át végzett trabeculectomia hatásosan csökkenti a szemnyomást az esetek 90%-ában, biztonságos alternatívája a hagyományos trabeculectomiának.

Filtratiós lebennyel összefüggésbe hozható késői komplikációk incidenciája mitomycin-C kezeléssel kiegészített trabeculectomia után
A mitomycin-C-vel kiegészített trabeculectomia szignifikáns mértékű komplikációkkal járhat. Lebenyszivárgás és -fertőzés 5 év alatt a betegek 23%-ában jelentkezhet.

A filtrációs lebeny késői szivárgásának megoldása excimer lézerrel kivágott cornealis grafttal
Az excimer lézerrel vékonyított donorcornea jól alkalmazható a necroticus sclera fedésére szivárgó filtrációs lebenyek műtéti helyreállítása során. Nagyobb esetszám és hosszabb követési idő szükséges az eredmények további értékeléséhez.

Primer trabeculectomiák során a conjunctiva és a Tenon-tok érintése nélkül alkalmazott intraoperatív mitomycin C
A conjunctiva és a Tenon-tok érintése nélkül alkalmazott mitomycin C nem akadályozta meg az előemelkedő, vékony, avascularis filtrációs lebenyek kialakulását primer trabeculectomia során.

Mitomycin C alkalmazásával kiegészített primer trabeculectomia fiatal betegek magas intraocularis nyomású szemein: középtávú eredmények
Hatékony műtét fiatal betegek különösen magas nyomású glaucomás szemeinek nyomáscsökkentésére.

Trabeculectomiával szerzett tapasztalataink két év műtéti anyaga alapján
A szerzők 101 glaucomás beteg 118 szemén végeztek trabeculectomiát, amelyet megfelelő műtéti eljárásnak találták.

Kombinált cataractaextractio, műlencse-beültetés és trabeculectomia műtétek eredményei
A szerzők egy sebész által végzett 585 egymást követő kombinált cataractaextractio, műlencse-beültetés, trabeculectomia műtét adatait elemzik a posztoperatív visus és szemnyomás, a reoperáció és a kiegészítő kezelés szükségessége, illetve a szövődmények előfordulása szempontjából.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.