Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
A naponta egyszer vagy négyszer cseppentett latanoprost hatása a szemnyomásra
Christina Linden, Albert Alm
The effect on intraocular pressure of latanoprost once or four times daily
Br J Ophthalmol 2001;85(10):1163-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
Célkitűzés

A szerzők összehasonlították a naponta egyszer és négyszer alkalmazott latanoprost szemnyomásra gyakorolt hatását, és vizsgálták, hogy megmarad-e a különbség, ha napi egyszeri cseppentésre térnek át.

Módszerek

28 egészséges önkéntes szemnyomását vizsgálták 52 napon át. 50 mikrogramm/ml koncentrációjú latanoprostot cseppentettek naponta egyszer az egyik szembe és naponta négyszer a másik szembe két héten át. Újabb két hétig minden szembe csak egyszer cseppentettek. Három terápiamentes hét után egy-egy cseppet cseppentettek minden szembe.

Eredmények

A kezelés 2. és 3. napján nagyobb mértékben csökkent a szemnyomás a naponta négyszer kezelt szemekben (p<0,01). Az ezt követő időszakban nem észleltek statisztikailag szignifikáns különbséget a szemek között. A három hetes terápiamentes időszak végén a szemnyomás alacsonyabb volt, mint a kiinduláskor. (p<0,001). Az 50. napon becseppentett egyetlen adag mindkét szemben azonos mértékű szemnyomáscsökkenést okozott. Átmeneti fotofóbia, enyhe Tyndall-jelenség és/vagy néhány sejt az elülső csarnokban 15 esetben fordult elő. Két vizsgálati alany nem fejezte be a kezelést fotofóbia és/vagy elülső uveitisre jellemző tünetek jelentkezése miatt.

Következtetés

A naponta négyszer alkalmazott latanoprost a naponta egyszer használthoz hasonló szemnyomáscsökkenést eredményezett. Az első két napon a sűrűbb cseppentés hatásosabbnak bizonyult. Átmeneti fotofóbia, sejtek, Tyndall-jelenség gyakrabban fordult elő négyszeri cseppentés esetén, de a tünetek spontán elmúltak a kezelés abbahagyása nélkül.

KOMMENTÁR
A latanoprost prosztaglandin F2alfa-analóg, mely szemnyomást csökkentő hatását javarészt az uveoscleralis elfolyás növelésén keresztül fejti ki. A naponta kétszer, vagy négyszer cseppentett latanoprost sem fejt ki hosszú távon jelentősebb hatást, mint a naponta egyszer cseppentett. Egy korábbi közleményben arról számoltak be, hogy a naponta kétszer cseppentett latanoprost szemnyomás csökentő hatása a kezelés 3. napjától a 16. napig körülbelül 21%-kal csökken. A hatáscsökkenés hátterében a receptorok deszenzitizációja, az érzékenység csökkenése állhat, bár erre utaló egyértelmű bizonyítékok még nincsenek.

Irodalmi hivatkozások száma: 19

Ábrák száma: 1

Táblázatok száma: 1

Kulcsszavak: glaucoma , latanoprost , szemnyomás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A trabeculectomia hosszú távú eredményessége a szemnyomásban kifejezve
Trabeculectomia után 4 évvel az operált szemek 52%-ának volt 21 Hgmm-es vagy annál alacsonyabb szemnyomása szemcsepp alkalmazásával, vagy anélkül. A capsularis glaucoma diagnózisa a hosszú távú sikeresség szempontjából rosszabb prognózist jelent.

A szemnyomás 24 órás változása egészséges önkéntesekben 0,005%-es latanoprost egyszeri alkalmazása után. Randomizált, kettős vak, placebo kontrollált, egy centrumban lefolytatott cross-over tanulmány
Egyetlen csepp latanoprost 24 órán át csökkentette az egészséges személyek szemnyomását. A szemnyomás csökkenése, habár kevésbé kifejezetten, a becseppentés után 48 órával is fennállt.

A sildenafil-citrát (Viagra®) akut hatása nyitott zugú glaucomások szemnyomására
A maximális terápiás dózisban (100 mg) adott sildenafil nem okoz szignifikáns változást a krónikus, nyitott zugú glaucomás betegek szemnyomásában.

Laser in situ keratomileusis utáni szteroid-indukált glaucoma és cornealebeny alatti folyadékgyülem együttes előfordulása
A szteroid-indukált szemnyomás-emelkedés a csarnokvíz transsudatióját eredményezheti az endotheliumon át. A folyadékgyülem pontatlanná teszi a centrális szemnyomásmérést, ami szteroid-indukált glaucoma késedelmes felismeréséhez vezethet.

Második glaucomaellenes draináló implantátumok beültetése az első beültetett implantátumok sikertelensége után
Második glaucomaellenes draináló implantátum beültetése sikeres lehet az első implantátum sikertelensége esetén.

A Tenon-tokot nem érintő, kis seben végzett trabeculectomia összehasonlítása a hagyományos trabeculectomiával
A Tenon-tokot épen hagyó kis seben át végzett trabeculectomia hatásosan csökkenti a szemnyomást az esetek 90%-ában, biztonságos alternatívája a hagyományos trabeculectomiának.

Akut zárt zugú glaucoma kezelése során végzett azonnali elülső csarnok paracentesis hatásossága és biztonságossága
A glaucomás rohamban végzett azonnali paracentesis a gyógyszeres kezeléssel együtt alkalmazva hatásosan és biztonságosan csökkentheti a szemnyomást, megszünteti a panaszokat.

Gyakorlati tapasztalataink Xalatan® (latanoprost) szemcseppel
A Xalatan gyakorlati értékének felmérése a magyar glaucomás népességet reprezentáló vegyes glaucomás betegcsoporton. A latanoprost csepp tartósan kielégítő szemnyomás csökkenést biztosított.

Kimosási időtartam 0,2%-os brimonidin és 0,005%-os latanoprost alkalmazása után
A kezelés abbahagyása után a bimonidin hatása öt, a latanoprost hatása nyolc hétig is fennállhat. A hatástartam nagy egyéni variációkat mutat.

Molteno-tubusok sikerességének elemzése
Azokban az esetekben, amikor a trabeculectomia végzése nagy valószínűséggel sikertelen lenne, megfontolandó egy csarnokvíz-elvezető shunt beültetése. A korai sikertelenség gyakoribb, de a hosszú távú követés fontos a késői sikertelenség felismerése céljából.

Latanoprost (Xalatan): új lehetőség az elsődleges nyitott zugú és normotenzív glaucoma kezelésében
A latanoprost (Xalatan) 0,005%-os szemcsepp hatékonyan csökkenti az intraocularis nyomást mind az elsődleges nyitott zugú, mind a normotenzív glaucomás betegek esetében.

A KOWA Air Puff 2000 nonkontakt tonométer mérési pontosságának vizsgálata glaucomás szemeken
Az NCT a szemnyomást túlbecsüli, ezért az NCT-vel szerzett eredményekből csak nagyon korlátozottan lehet következtetést levonni a glaucoma diagnosztikájára vonatkozóan.

Latanoprost (Xalatan) a nyitott zugú glaucoma kezelésében
A latanoprost hatásos szemnyomáscsökkentő szemcsepp. Kombinációban additív hatással rendelkezik.

Trabeculectomiával szerzett tapasztalataink két év műtéti anyaga alapján
A szerzők 101 glaucomás beteg 118 szemén végeztek trabeculectomiát, amelyet megfelelő műtéti eljárásnak találták.

Korai posztoperatív megfigyelések glaucomás betegeken PCL-implantáció után
A tapasztalatok azt igazolják, hogy a komplikációmentes ECCE+PCL implantáció biztos és eredményes megoldás a glaucomás-cataractás betegek optikai rehabilitációjában.

Benignus-e a Posner-Schlossman-szindróma?
A PSS-ben szenvedő betegek jelentős részében fejlődik ki idővel glaucoma, a látótér és a látóidegfő változásait szorosan kell követni.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.