Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Gyakorlati tapasztalataink Xalatan® (latanoprost) szemcseppel
dr. Kóthy Péter, dr. Vargha Zsolt
Szemészet 2001;138:161-5.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Holló Gábor , dr. Domsa Patrícia
A szerzők a Xalatan® (latanoprost) szemcsepp gyakorlati értékének vizsgálatát végezték a hazai glaucomás népességet reprezentáló nagyszámú betegen.

Betegek és módszer

Száz véletlenszerűen kiválasztott, Xalatan© (latanoprost) cseppet monoterápiában vagy cseppkombináció részeként kapó glaucomás beteg (életkor: 16-83 év, átlagéletkor: 63 év) 179 szemének adatait tanulmányozták retrospektív módon. A betegeket (átlag±SD) 15,7±7,2 hónapig követték (minimum: 3, maximum: 28 hónap). A kezelt szemek primer nyitott zugú, juvenilis, normális nyomású, kombinált mechanizmusú, pseudoexfoliatív, illetve egyéb szekunder glaucomában szenvedtek, továbbá három szem esetégben észleltek ocularis hipertenziót.

Eredmények

A Xalatankezelés bevezetésekor 165 szem már tartós szemnyomáscsökkentő kezelés alatt állt. A latanoprostkezelés előtt 22,6±4,67 Hgmm szemnyomást mértek. Három hónappal később Xalatan®-kezelés mellett az intraocularis nyomás 17,9±12,96 Hgmm-re módosult (21%-os csökkenés; p<0,000001 ). A további időpontokban a három hónapos értékhez képest változást már nem észleltek (p>0,05). A primer nyitott zugú glaucomás alcsoportban (l47 szem) a latanoprostkezelés előtti szemnyomás (22,5±4,50Hgmm) három hónap után 17,7±12,79 Hgmm-re csökkent (p<0,000001), és stabil maradt. A kiindulási látásélesség (0,81±0,29) nem változott, a látótér globális indexeinek értékei is stabilak maradtak.

A Xalatan®-kezelés bevezetését 123 szem esetében a glaucoma progressziója, 29 szemen a pupillaszűkítő kezelés kiváltása, 7 szemen a monoterápia igénye, 14 szem esetében más szemcseppek használatakor fellépő szisztémás mellékhatás, 6 szemen más cseppre kialakult allergia tette szükségessé. Mellékhatást két beteg esetében regisztráltak.


KOMMENTÁR
A magyarországi glaucomás népességet reprezentáló, kezelt betegeken a Xalatan© szemcsepp bevezetése hozzávetőleg 23%-os további szemnyomáscsökkenést eredményezett. A nyomáscsökkenés és a látásfunkciók a legalább l8 hónapos követés során stabilak maradtak. A gyógyszert a betegek jól tolerálták.

Irodalmi hivatkozások száma: 18

Ábrák száma: 0

Táblázatok száma: 9


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A naponta egyszer vagy négyszer cseppentett latanoprost hatása a szemnyomásra
Egészségesek esetében a naponta négyszer alkalmazott latanoprost a naponta egyszer használthoz hasonló szemnyomáscsökkenést eredményezett. Négyszeri cseppentés esetén gyakrabban fordultak elő panaszok (átmeneti fotofóbia, sejtek, Tyndall-jelenség).

Kimosási időtartam 0,2%-os brimonidin és 0,005%-os latanoprost alkalmazása után
A kezelés abbahagyása után a bimonidin hatása öt, a latanoprost hatása nyolc hétig is fennállhat. A hatástartam nagy egyéni variációkat mutat.

Mitomycin C alkalmazásával kiegészített primer trabeculectomia fiatal betegek magas intraocularis nyomású szemein: középtávú eredmények
Hatékony műtét fiatal betegek különösen magas nyomású glaucomás szemeinek nyomáscsökkentésére.

Latanoprost (Xalatan): új lehetőség az elsődleges nyitott zugú és normotenzív glaucoma kezelésében
A latanoprost (Xalatan) 0,005%-os szemcsepp hatékonyan csökkenti az intraocularis nyomást mind az elsődleges nyitott zugú, mind a normotenzív glaucomás betegek esetében.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.