Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Gyulladásos bélbetegségek
Jeffrey S Hyams
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2001;6(5):209-14.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Arányi Éva
A gyulladásos bélbetegség a gyomor-bél traktus két idiopathiás gyulladásos betegségének, a Crohn-betegségnek és a colitis ulcerosának összefoglaló elnevezése. Jellemző az eltérő manifesztáció. Colitis ulcerosában (CU) a gyulladás a mucosára lokalizálódik, általában a rectumban kezdődik, és különböző mértékben érinti a rectumot és a colon proximális szakaszát. A gyulladás lehet szakaszos is, és előfordulhat, hogy a rectum nem érintett. Crohn-betegségben (CB) a kórfolyamat bárhol érintheti az emésztőtraktust, és a gyulladás a bélfal minden rétegére kiterjedhet.
Bizonyos családokban halmozódás figyelhető meg, és a gyakoriság eltérő a különböző népcsoportokban is.
A betegségek oka nem ismeretes, kialakulásában feltehetően szerepet játszanak különféle fertőzések és az immunrendszer állapota.

A klinikai tünetek közül jelentős a csaknem mindig észlelhető hasmenés. Jellemző a hasi fájdalom, mely CB-ben kifejezettebb. A fájdalom helyét a kórfolyamat lokalizációja határozza meg. A betegek felénél fordul elő a véres széklet ürítése. Főleg súlyos állapotban jellemző a hányinger, illetve a hányás. Nem ritka CB-s esetekben a perirectalis gyulladás, a fissurák, fistulák és a fájdalmas szájüregi fekélyek kialakulása. Láz inkább csak a fulmináns formákban jellemző. A betegség ill. a terápia következtében kialakulhat: anaemia, növekedésbeli elmaradás, sclerotisaló cholangitis, pancreatitis, ureter-obstructio, késleltett nemi érés, arthrosis stb.
A diagnózis felállításához nélkülözhetetlen a pontos anamnézis, a fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, endoszkópia.

A kezelés fő célja a bél gyulladásának csökkentése, a szövődmények megelőzése, a kiújulás vagy rosszabbodás megelőzése aminoszalicilátokkal, szteroidokkal, immunmodulátorokkal és antibiotikumokkal. Súlyos esetekben a tápcsatorna kímélése céljából parenterális táplálást folytatnak. A diéta kiegészítő kezelésként alkalmazható. Az esetleges sebészi kezelés célja különféle lehet, szükségessége egyedi elbírálást igényel.
Fontos figyelmet fordítani a beteg és a család pszichés támogatására.
A betegségre jellemző a fellángolások és a remissziók szakaszos váltakozása, a prognózis nehezen jósolható meg.

KOMMENTÁR
A colitis ulcerosa és a Crohn-betegség tüneteivel, szövődményeivel jelentős mértékben rontja az érintett betegek életminőségét. A z utóbbi években a kórképre vonatkozó ismeretmennyiség bővült, ennek ellenére a betegek gyógyítása, ápolása, gondozása a gyermekgyógyászat nagy feladatai közé tartozik.

Irodalmi hivatkozások száma: 4

Ábrák száma: 3

Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Bizonyos antitestek jelenéte immunológiailag homogén, de klinikailag eltérő csoportokba osztják a Crohn-betegséget
A szerzők különböző szerológiai markerek vizsgálatát végezték el Crohn betegségben szenvedőkön, és a kapott eredményeket igyekeztek a betegség prognosztikai jelzőjeként alkalmazni.

A gyulladásos bélbetegségek bőrmanifesztációi
Az erythema nodosum és a pyoderma gangrenosum mint az idiopathiás gyulladásos bélbetegségek előfutárai már hónapokkal korábban felhívhatják a figyelmet a későbbiekben jelentkező CD-re vagy CU-ra. Ismeretük nem csak a dermatológiával mélyebben foglalkozó szakember számára fontos, de a gasztroenterológus belgyógyászok és a családorvos kollégák számára is figyelem felkeltő lehet megjelenésük.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa gyógyszeres kezelése
A szerző összefoglalja a hagyományos kezelési módszereket, az új lehetőségeket, és algoritmust javasol a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség aktív szakának kezelésére, valamint a remisszió fenntartására.

A gyulladásos bélbetegségek hematológiai vonatkozásai
A közlemény szerzői a krónikus bélgyulladások és a haemostasisban mutatkozó eltérések korrelációját vizsgálták. Összefüggéseket próbáltak keresni a haemostasis thromboticus irányú zavarai és a lokális bélelváltozások illetve a betegek esetében nem ritkán észlelhető vénás thromboemboliás szövődmények között.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.