Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Fogas kérdések 2002.04.25.

ABSZTRAKT
Mire kell felfigyelnünk? Például már arra, hogy barna foltokkal színeződik el a fogunk. A lehetséges okok között tarthatjuk számon elsőként a dohányzást, aztán a fogkövet, végül de nem utolsó sorban a gyógyszerfogyasztás következményeként könyvelhetjük el.

Mit tehetünk ellene? Először hagyjuk abba a dohányzást! Ha zavar bennünket az elszíneződés a fogorvos eltávolítja azokat. Az enyhe fogfájás jelentkezhet némely napokon és érzékenységet tapasztalhatunk a hideg italokra, vagy ételekre, sőt az édes vagy savanyú ízekre. Régi megfigyelés, hogy a fog érzékenysége megtapasztalható éghajlatváltozás idején, ha stressz, vagy lelki problémák érnek bennünket, és akkor is, ha kezdődő fogszú gyötör minket. Ha a fájdalmak nem enyhülnek vagy gyakran lépnek fel, orvoshoz kell fordulni miatta.

Változatos kórképek jelennek meg az életünkben. A tünetek között megtapasztaljuk a túlérzékeny fájó fognyakat a fogkő eltávolítása után. Jó ha tudjuk, hogy ez a kezelés természetes reakciója. Viszont, ha néhány nap múlva nem enyhül a fájdalom feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk.

A fogfájás rendszerint éjszaka tör ránk. Együtt járhat némi fogcsikorgatással és fájdalomérzettel az állkapocsban. Ezt előidézheti lelki gond, esetleg egy kiálló fogtömés, netán helytelen állású fogak. Amennyiben a panaszok néhány nap múlva sem enyhülnek, indokolt szakorvoshoz fordulni. Hasznos tudnunk, hogy fogínykárosodás bizonyos gyógyszerek beszedése után is kialakulhat. Ilyen mellékhatás következik be például az epilepsia elleni szerek esetében mefenitoin, primidon hatóanyagoknál. Itt is érvényes, hogy kontrollálni kell a kísérőszöveget, nem tartalmazza-e a gyógyszer az egyik hatóanyagot. Ha igen, akkor feltétlenül orvossal kell konzultálni.

Előfordulhat éles, szúró, fúró vagy tompa fogfájás. Ilyenkor feldagadhat az arc és a fogínyen gennyesedés is látható. Ezekben az esetekben a fogromlás előrehaladott állapotban van. Foggyökér -állkapocs gyulladás is okozhatja ezeket a rémítő tüneteket. Ilyen heves fájdalom esetén mindenkinek sürgősen ajánlatos orvoshoz fordulnia.

Sok esetben tapasztaljuk a fájó ínyt, amely harapásnál és fogmosásnál vérzik és esetleg a fogak között megduzzad. Lehetséges, hogy ínygyulladás gyötör bennünket. A felsorakozó okok között találjuk a stresszt, a fogkövet, a kiálló tömést, vagy kiálló fogperemet, előidézheti a cukorbetegség, allergia vagy epilepsia elleni szer hatóanyaga. Mindenképpen azonnal orvoshoz kell fordulni ezekkel a problémákkal. Mint ahogyan a húzó fájdalom az állkapocsban intő jel. A fogak meglazulnak és gyulladtakká válnak. Valószínű, hogy ebben a fogágygyulladás a ludas. A fogágybetegségekkel is mielőbb szakorvosnál a beteg helye. Ha valaki már elveszítette a fogát és kénytelen műfogsort viselni, előfordul, hogy azzal is gondja támad, megoldás a mielőbbi szakorvosi ellátás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Fogat már hitelre is készítenek
Budapesten egyelőre nyolc rendelő ötven fogorvosánál lehet banki hitelt kérni a kezelésre – értesült a Népszabadság. A Magyarországon egyedülálló lehetőség révén azok is elérhetik a társadalombiztosítás által nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat, akik képtelenek egy összegben kifizetni az olykor több százezer forintos számlát. Az orvosok egy része nem tartja időszerűnek az ötletet.

Fogfájás
A fogfájás kellemetlen dolog, és ráadásul még váratlanul is szokott érkezni. A fog, illetve a fogbél ugyanúgy "él" mint a szervezetünk többi része. A fogbélnek saját vérellátása, nyirokkeringése, idegvégződései vannak. Az erek, nyirokerek, idegek a fog gyökerének a csúcsánál lépnek be a fogba. A fog képes észlelni a beállt károsodásokat és korlátozott mértékben képes ezek kijavítására is.

A tejfogakról
Minden száj-és fogápolási propaganda ellenére igen sok rossz fogazatú kisgyerekkel találkozik a figyelmes szemlélő. Szakemberek szerint ebben nem csak helytelen fogápolási szokások a ludasak, hanem a nem megfelelő étkezési szokások is. Nagyon sok babakocsiban ülő kicsi kezében látni édes szörppel, teával megtöltött cumisüveget, esetlege csőrös poharat, nagyon sok családban kap a gyerek az étkezések közötti időben is édességet, túl sokáig táplálják gyerekeiket a magyar kismamák pépes ételekkel. A szülők között még mindig tartja magát a tévhit, miszerint a tejfogakért „nem kár”, hiszen előbb-utóbb úgyis kipotyognak…

A ,,hónapos" retek
A téli vitaminhiány, a tavaszi fáradság egyik legjobb ellenszere a retek. Lehet fekete, jégcsap, vagy az első tavaszi zöldségként a piacon megjelenő ,,hónapos", a retek egyike a legtöbb jó tulajdonsággal rendelkező táplálékainknak.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.