Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

A felnőttkori coeliakiáról - 1997-ben
dr. Várkonyi Tibor
LAM 1997;7(4):

ABSZTRAKT
A coeliakia nemcsak gyermekkorban, felnőttkorban is a felszívódási zavarok egyik leggyakorib oka. Színes, kaleidoszkópszerű, nehezen felismerhető klinikai tünetegyüttese miatt a korrekt diagnózisra sokszor csak a beteg hosszas kálváriája után derül fény. Differenciáldiagnosztikája felöleli szinte az egész belgyógyászatot.

A betegség halálhoz is vezethet, ezért a malabszorpciós állapotok klinikai kutatásainak egyik frekventált területe. A helyes diagnózis a teljes gyógyulás lehetőségét teremti meg.

Munkánk az utóbbi évek ezen betegségre vonatkozó megismeréseit tartalmazza. Foglalkozik a kórkép lényegével, az etiológiáról napjainkban vallott felfogással, a klinikai tünetekkel, a funkcionális és morfológiai diagnosztika lehetőségeivel csakúgy, mint a terápia, az eliminációs diéta hatásosságával, nem nélkülözve a hosszú távú prognózis elemzését sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Az irritábilis bél szindróma kezelése
Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb gasztroenterológiai diagnózis, és egyben a háziorvosi gyakorlatban is az egyik leggyakoribb kórkép. Ez az összefoglaló hasznos útmutatással szolgál a betegség rendkívüli komplexitásának áttekintéséhez.

Hetvenöt felnőtt beteg infectiosus arthritisének két éves prospektív vizsgálata
A szerzők felmérése szerint a felnőtt infectiosus arthritisek több mint 90%-ban Staphylococcus aureus, St. epidermidis és Streptococcus törzsek a kórokozók. A gyulladásos laboratóriumi paraméterek közül a CRP volt a legérzékenyebb. A mortalitás ma is magas, a fehérvérsejt szám emelkedése és a vesefunkciók romlása a rossz kimenetel legjobb jelzője.

A nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma gyakori, de ritkán diagnosztizált alvászavar. A szerzők röviden ismertetik a betegség etiológiáját, tüneteit, diagnosztikájátnak és kezelését.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.