Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
A labrum superior, elülső és hátsó részének sérülései. Mikor és hogyan kezeljük ezeket.
Gartsman GM, Hammerman SM
Clin Sports Med 2000;19(1):115-124.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Pavlik Attila
Mielőtt a sebész rekonstruálja a labrum superior, anterior és posterior (SLAP) sérülését két dolgot kell figyelembe vennie: tényleg sérülésről és nem anatómiai variációról van szó, illetve hogy mi a kapcsolat a sérülés és a beteg panaszai között.

A labrum felső részének glenoidhoz tapadása nem olyan erős, mint az anterosuperior résztől eltekintve a többi részen, előfordul, hogy elválik attól fiziológiásan is. Csak akkor indokolt a superior labrum rekonstrukciója, ha nyilvánvaló trauma áll a háttérben.

A SLAP-laesiónak, melyet Snyder írt le először, négy változatát különböztetjük meg. Az 1. típusban a superior labrum nem válik le a glenoidról, de a vége kirojtosodott. A 2. típusban a labrum leválik a glenoidperemről. A 3. típusban a leválás mellett a labrumon kosárfülszerűen leszakadt részt is találhatunk, míg a 4. típusban a szakadás a biceps tapadására is ráterjed. A szerzők ezenkívül is számos variációt figyeltek meg, melyek közül a glenohumeralis szalagokat érintőket emelik ki. SLAP-laesiót, amely a labrum interpozíciója következtében vállfájdalmat okoz, szintén leírtak rotátorköpeny-szakadás és glenohumeralis instabilitás mellett is. A betegek intermittáló éles fájdalomról, kattanásról számoltak be, mely a vállízület mélyéről jön. A fizikális vizsgálat során az abdukált kar rotációja közben végzett kompresszió okoz fájdalmat, ezenkívül az addukált, berotált kar ellenállással szembeni emelése is provokálja a tüneteket. A speed teszt szintén pozitív lehet. A diagnosztikában a kontrasztanyaggal végzett MR-vizsgálatnak van jelentősége. A SLAP-laesio előfordulása impingement szindrómában ritka, gyakrabban glenohumeralis instabilitás mellett jelentkezik. Ebben az esetben az egyéb rekonstrukció mellett a SLAP-laesiot is rekonstruálni kell. A szerzők több esetben találták, hogy a superior labrumhoz fut a középső és néha még az alsó glenohumeralis szalag is, az ebben az esetben kialakuló SLAP-laesiót funkcionálisan a Bankar-laesióval tartják egyenértékűnek. Morgan leírt még egy típust, amikor az ismételt fej feletti traumák dobósportolók esetében posterosuperior SLAP-laesiót eredményeznek, a labrum ütköző és szívó hatása károsodik, posterosuperior instabilitás alakul ki, ami a rotátorköpeny ízületi felszínének részleges szakadásához vezet. Rotátorköpeny-sérüléssel együtt jóval ritkábban találjuk meg, ekkor a rekonstrukció szükségessége sem egyértelműen bizonyított. Leggyakrabban akut sérülés okozza, jellemzően hátraesésnél könyökre érkezéskor következik be.

Műtéti technika

A műtét speciális eszközöket igényel. Ezek a suture passer (fonal áthúzó), a crochet-hook (horgolótű), a looped grasper (horgos fogó), és a knot pusher (csomózó). A műtétet standard vállartroszkópiával kezdjük, melynek során rutinszerűen átvizsgáljuk az ízületet. A superior labrumot horoggal vizsgáljuk meg, pontosan meghatározva annak stabilitását. A szerzők az 1. típusú sérülés esetén nem tartanak szükségesnek műtéti megoldást. 2. típusú sérülés esetén anterosuperior behatolást készítenek. A glenoid felső szélének spongiosus csontig történő debridementjét követően horgonyokat helyeznek a csont szélébe, először a hátsót, majd az elülsőt. Az anteroinferior behatoláson bevezetett suture passer segítségével átvezetik az áthúzófonalakat a labrumon alulról felfelé. Ennek segítségével áthúzzák a horgonyhoz csatlakozó fonalat a labrumon, majd mindkét fonalvéget kivezetik az anteroinferior behatoláson, majd megcsomózzák azokat a labrumon. A 3. típusú sérülés esetén, ha a kosárfülszerűen leszakadt rész a labrum egyharmadánál kisebb, reszekciót végeznek, ha nagyobb rekonstruálják azt. A 4. típusú, bicepsínra terjedő szakadás esetén, ha a szakadás a bicepsín átmérőjének egyharmadánál kisebb, reszekálják a leszakadt részt, ha nagyobb akkor visszavarrják azt az ín többi részéhez. Amennyiben a szakadás a posterior labrumot a szokásosnál hátrébb is érinti, akkor az anterosuperior behatolás kissé hátrébb történő elhelyezése szükséges a megfelelő fúrásirány eléréséhez. A betegek a műtét után kendőt viselnek négy hétig, de az aktív torna már két hét után megkezdődik az abdukció-kirotáció elkerülésével. Hat hét után kezdődik az abdukció-kirotáció, majd az izomerősitő gyakorlatok. A vállat igénybevevő sportolás három hónap után, a dobás kezdése négy hónap után megengedett. Összefoglalva a SLAP-laesio kezeléséhez a superior labrum normális és kóros anatómiájának ismerete szükséges. A SLAP-laesio előfordulhat glenohumeralis instabilitással és rotátorköpeny-sérüléssel együttesen is. A cikk szerzői részletezik a horgonytechnikával végzett artroszkópos műtéti technikát.

KOMMENTÁR
A SLAP-laesio felismerésére és kezelésére az artroszkópos vállsebészet elterjedésével nyílt lehetőség. Ehhez szükséges a superior labrum normális és kóros anatómiájának ismerete és a SLAP-laesio típusainak meghatározása, azok adekvát kezelése. A cikk részletezi a horgonytechnikával végzett artroszkópos műtéti technikát, amely egyrészt műszerigényes, másrészt a sebésztől nagy artroszkópos gyakorlatot igénylő beavatkozás. Végzése csak megfelelő tapasztalat és megelőző gyakorlat birtokában javasolható.

Irodalmi hivatkozások száma: 13

Ábrák száma: 3

Táblázatok száma: 0


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A rotatorköpeny rekonstrukciója
A rotatorköpeny rekonsrtukciója a korábbi nyitott technika felől a mini-openen át az artroszkópos rekonstrukció felé halad, ami azonban technikailag nehéz és igen nagy artroszkópos gyakorlatot és tapasztalatot igényel a sebész részéről.

Vállsérülések dobósportolók körében
A cikk szerzői a dobósportolók vállpanaszai hátterében meghúzódó superoposterior impingement és SLAP laesio biomechanikáját, klinikai képét, artroszkópos leleteit és ennek műtéti kezelésével elért eredményeiket elemzik.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.