Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Nővéretika az idősek ellátásánál
A szerzők Simone de Beauvoirt idézik az idősek ellátásával kapcsolatban: ''Milyennek kellene lennie annak a társadalomnak, amelyben öregkorára is ember maradhat az ember? A válasz egyszerű - mondta Beauvoir. Egész életében emberszámba kell venni.''
Szemlézés
Előrehaladott állapotú colorectalis carcinoma palliatív kemoterápiája: átfogó irodalmi áttekintés és metaanalízis
Előrehaladott állapotú colorectalis carcinomában a kemoterápia hatékonysága vitatott. Az angol szerzők metaanalízise alapján a palliatív kemoterápia késlelteti a betegség progresszióját, 16%-kal javítja a túlélést, de a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet biztos véleményt alkotni a kezelés életminőségre kifejtett hatásáról.
Szemlézés
Etikai dilemmák a csecsemő és gyermek intenzív ellátásában
Az orvostudomány fejlődése számtalan etikai problémát vet fel az intenzív ellátásban. A súlyosan károsodott csecsemők életben tartása a prognózis reménytelensége esetén morális dilemmák elé állítja az egészségügyi személyzetet.
Szemlézés
Oktatás, etika és az élet végéről szóló döntések az intenzív osztályon
Az orvosi etika jelentősége a leendő és végzett orvosok oktatásában, továbbképzésében egyre nő. A szerző a bioetikai, az etikai és az élet végével kapcsolatos döntésekkel kapcsolatos továbbképzés jelentőségét vizsgálta intenzív osztályon dolgozó rezidenseknél.
Szemlézés
Életminőségi világranglista
Norvégia második éve vezeti az ENSZ 173 országot szemléző életminőségi világranglistáját és az Egyesült Államok szintén a második éve változatlanul csak a hatodik. Magyarország jelenlegi 35. helyezésével öt helyet haladt előre 1990 óta - állapítja meg az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) szerdán kiadott 2002-es jelentése.
Szemlézés
A két nem küzdelme 2002.04.26.
A fejlett országok egészségügyi rendszereiben felismerték, hogy noha a nőket a férfiaktól eltérő biológiai és pszichológiai tulajdonságok jellemzik ám az eltérések egészségre gyakorolt hatásaival eleddig nem foglalkoztak megfelelően.
Absztrakt
Újra az eutanáziáról
Egyik kereskedelmi televíziónk esti hírműsorában felmerült a kérdés, hogy Magyarországon lehetségessé válhat-e a közeljövőben az aktív eutanázia. Dr. Dósa Ágnes orvos-jogászt a műsorvezető arról faggatta: az Alkotmánybíróság állásfoglalása lehetővé teszi-e a jövőben nálunk is (akárcsak Hollandiában), hogy az orvosok – a beteg kifejezett kérésére – tevőlegesen is közreműködjenek a menthetetlen betegek halálba segítésében.
Az alsó végtag csonkoló és végtagmegőrző tumorsebészete - tízéves összehasonlító vizsgálat
A szerzők hosszú távú vizsgálatai alapján nincs lényeges különbség az alsó végtagi csonkoló, illetve végtagmegőrző műtétek esetében a betegek funkciója, szociális paraméterek, az életminőség szempontjából. Rosszindulatú csonttumorok esetén a sebészi radikalitás ma is elsőrendű követelmény.
Szemlézés
Nyílt nap az ORFI-ban
Mozgásszegény életmód vagy megerőltető fizikai munka. Ellenkező irányból, de ugyanoda juthatunk - izületeink kopásához, előbb csak kellemetlen, később fájdalmas betegséghez. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet az ősszel több alkalommal szervez ismeretterjesztő programot. Dr. Poór Gyula professzor, az ORFI főigazgatója közölte: a mozgásszervi megbetegedések leggyakoribb kórképei az izületi kopás, izületi gyulladás, derékfájás és az oszteoporózis, más néven csontritkulás.
Az egészség értéke
A gyógyszeriparnak nem kis szerepe van abban, hogy növekedett az élettartam, hogy a korábban végzetes betegségek gyógyíthatóvá váltak, hogy javult az életminőség, de ezt alig-alig veszik tudomásul, mi több magától értetődőnek tekintik. Kizárólag az ágazat magas költségeit és a magas gyógyszerárakat emlegetik - írja a Pharmignak, az osztrák gyógyszeripari vállalatok egyesületének az elnöke, dr. U. H. Bode. Cikkében a gyógyszeripar kettős szerepével foglalkozik: elemzi az ágazatot mint szolgáltatót és mint költségtényezőt.
Megalapozott-e szakmailag a cataractaműtét időskori maculadegeneratióban szenvedő betegek esetében? A látási funkciók és az életminőség felmérése
Időskori maculadegeneratio esetén érdemes és szabad cataractaműtétet végezni, a beavatkozás javítja a beteg életminőségét, nem gyorsítja a maculadegeneratio progresszióját.
Szemlézés
Az életminőség megítélése - a mérés módszerei
Az életminőségi jellemzők fő csoportjai az egészségprofil, a hasznossági vizsgálatok (költség/haszon számítások), a speciális életminőségi vizsgálatok (egészségmegőrző aktivitások hatása a populáció morbiditási, mortalitási adataira, gyógyszerhatás-elemzések stb.).
Absztrakt
Dializált betegek életminősége Seattle-ben és Aichiban
Japán és amerikai betegek egészséggel kapcsolatos életminőségének összehasonltása. Az adatok a kulturális különbségek meghatározó szerepére utalnak.
Szemlézés
Infekció, életminőség, életvitel - objektív és szubjektív vélemények a ceftibutenkezelés hatékonyságáról légúti infekciók kezelésében
Ambulánsan kezelhető infekciók kapcsán hazánkban korábban nem végeztek a betegek életminőség-romlására és a kezelés eredményessége vonatkozó vizsgálatokat. Az ilyen vizsgálatoknak azonban a betegek elvárásai és a teljes értékű munkaképesség visszanyerése szempontjából, valamint társadalombiztosítási szempontból is egyre nagyobb a jelentősége. Ilyen vonatkozásban ez a cikk úttörőnek minősíthető. Korrekt mintavétel és statisztikai elemzés biztosítja az eredmények megbízhatóságát.
Szemlézés
Az áttétet adó colorectalis carcinoma esetén alkalmazott három kemoterápiás protokoll összehasonlítása a túlélés, a palliáció és az életminőség szempontjából: egy multicentrikus, véletlen besorolásos vizsgálat
Ebben a véletlen besorolásos angol vizsgálatban az előrehaladott colorectalis carcinoma kemoterápiás kezelésére alkalmazott de Gramont- és Lokich-protokollok esetében azonos volt a túlélés, az életminőség-változás és a terápiás válasz. Raltitrexed alkalmazása esetén a terápiás válasz és az átlagos túlélés megegyezett a de Gramont-protokoll eredményeivel, de nagyobb mértékű volt a toxicitás és romlott az életminőség.
Szemlézés
A professzionális ápolóknak szüksége van saját etikára: az ápolásetika jelenlegi helyzete Hollandiában
Az ápolásetika jelentősége megnő azokban az országokban, ahol az egy kultúrájú lakosság a migráció folytán többkultúrájúvá válik. Ekkor az etikai kérdések a betegápolásban különös jelentőséget kapnak, hiszen a hasonló morális tartalmú ügyek eltérő kultúrák esetén más megvilágításba kerülnek.
Szemlézés
A blepharospasmus és a cervicalis dystonia hatása az életminőségre és a depresszióra
A közlemény szerzői a leggyakoribb focalis dystoniában szenvedő betegek életminőségét, hangulati életét vizsgálják.
Szemlézés
Közelebb a hosszú élet titkához
Amerikai kutatók szerint az ember testhőmérsékletétől, valamint a szervezetében található inzulin és DHEAS (dehidroepiandroszteron-szulfát) mennyiségétől függ, ki milyen hosszú ideig él.
Farmakoterápia a pszichiátriai rehabilitációban
A pszichiátriai ellátásban és rehabilitációban a pszicho- és a szocioterápia mellett mind nagyobb hangsúlyt kap a biológiai módszerek alkalmazása. Ezen módszerek közül a gyógyszeres eljárások területén olyan új típusú készítményeket alkalmaznak, melyek más rehabilitációs technikák, módszerek alkalmazását is lehetővé teszik.
Szemlézés
Az Egészséges Nemzetért
Az elmúlt két évtized népegészségügyi vesztességeit kell az elkövetkező években együtt ledolgoznunk” – ezekkel a szavakkal mutatta be 2002. január 10-én - több megye után - a Pest megyei orvosok, egészségügyi középkáderek, egészségügyi intézményvezetők előtt a Népegészségügyi Programot, dr. Jávor András államtitkár, programigazgató. Az egész napos szakmai konferencián a hallgatóság összevethette a Pest megye lakosságának egészségi állapotáról szóló beszámolókat az országos egészségstatisztikai adatokkal, s a tavaly alakult Népegészségügyi Programiroda rövid és hosszú távú célkitűzéseivel…
Befolyásolja-e az etnikai hovatartozás a dialízissel, majd transzplantációval kezelt vesebetegek életminőségét?
Különböző etnikai hovatartozású vesebetegek életminőségének összehasonlítása. Az etnikai hovatartozás a betegek állapotának, így életminőségének fontos meghatározója.
Szemlézés
Végstádiumú vesebetegségben szenvedő felnőtt betegek pszichoszociális faktorai: összefüggések és a betegség kimenetele
A krónikus vesebetegek pszichoszociális problémáinak alapos, összefoglaló ismertetése. A közlemény szerzője ismerteti az életminőség, a depresszió, a szociális helyzet illetve a betegség kimenetele közötti kapcsolatokra vonatkozó vizsgálatok eredményeit.
Szemlézés
Palliatív medicína
Dr. H. Retschitzegger az osztrák tisztiorvosok továbbképzésén a palliatív medicína lényegét ismertetette. Mint mondotta, az angol hospice mozgalomból kiindulva a palliatív orvoslás speciális orvosi szakmává fejlődött. Palliatív medicinán a gyógyíthatatlan betegek és haldoklók gondozásának holisztikus koncepcióját értik. A hangsúlyt a fennmaradó élet lehető legjobb életminőségének elérésére helyezik, és nem az élet meghosszabbítása áll előtérben.
Életkilátások a vesepótló kezelések alternatív kezelési stratégiáiban
A szerzők a vesetranszplantáció és a hemodialízis eredményességének összehasonlító elemzését végezték el. A nemzetközi eredményekhez hasonló adatokat kaptak.
Szemlézés
A nem kissejtes tüdőrák terápiás lehetőségei - A kemoterápia jelenlegi szemlélete
Az új citosztatikus szerek (taxánok, gemcitabin, vinorelbin, topoizomerázgátlók) és a platinaszármazékok kombinálásával mind a terápiás válasz, mind pedig a várható túlélési mutatók javíthatók. Minden betegségstádiumban kulcsfontosságú a szupportív kezelés megfelelő alkalmazása, amelynek lényege a betegek életminőségének a lehető legmagasabb szinten tartása.
Absztrakt
Súlyunk és életünk
Absztrakt
A járóképesség és a mindennapi aktivitás alsó végtagi malignus csont- és lágyrésztumorok miatt végzett végtagmegőrző műtétek után
Malignus lágyrész- és csonttumor eltávolítása után az életminőség megítélésére az Enneking-féle osztályozás használható. A szerzők szerint ezt az osztályozást célszerű kiegészíteni a mindennapi aktivitás és a járóképesség vizsgálatával.
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.