Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Hippokratész vagy Taigetosz - etikai dilemmák az újszülöttsebészetben
A szerző a súlyosan károsodott újszülöttek ellátásának etikai problémáival foglalkozik. Esetismertetések kapcsán mutatja be a kezelés során felmerülő problémákat, és áttekinti a témával kapcsolatos szakirodalmi ajánlásokat.
Szemlézés
Konszenzus jelentés végstádiumú betegek életfenntartó kezelése mellőzésének etikai vonatkozásairól
A súlyosan beteg páciensek alapvető életműködéseket támogató kezelésével kapcsolatban számos aggály merül fel. A konszenzus jelentés útmutatóul szolgálhat a döntéshozatalhoz.
Szemlézés
Közös döntéshozatal a dialízisben: az RPA/ASN új ajánlása a dialíziskezelés megkezdésének szempontjairól és a kezelés visszautasításának lehetőségéről
A szerző összefoglaló képet ad az RPA/ASN új ajánlásáról, mely a dialíziskezelés megfelelő elindításáról és a kezelés visszautasításáról szól. A cikkben részletes elemzésre kerülnek az ajánlás egyes pontjai és végigkövethető az ajánlásról szóló vita is.
Szemlézés
Orvosi etika vagy bioetika?
A bioetika újraértékeli a hagyományos orvoslás alapján nyugvó tradíciókat. A bioetika segítségével, a jelenkori gyakorlatban létrejövő morális kérdésekre kaphatunk iránymutatást.
Szemlézés
Az emberi klónozás etikai szempontjai
Büntethető-e a klónozással teremtett egyén? Elgondolkodtató eszmefuttatás a "klónozás megtiltásának törvénye" kapcsán.
Szemlézés
A visszautasítás művészete
Az orvosok gyakran konfrontálódnak az általuk kezelt beteggel, illetve azok családjával a kezelés kérdésében, különösen súlyos és terminális állapotú betegek esetén. A döntéshozatalt megkönnyítené az etikai és jogi képzés, és etikusok és etikai bizottságok széleskörű elterjedése.
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.