Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 

 

Tisztelt Orvos Kollégák!

 

 

A Springer Tudományos Kiadó gondozásában megjelent az első, teljes egészében magyar szerzők által fémjelzett Betegségenciklopédia, amely 19 szakterület legfontosabb kórképeit foglalja össze, és nyújt naprakész ismereteket a mindennapi gyógyító munkához.

A Betegségenciklopédia 2 kötetében mintegy 2600 oldal terjedelemben közel 2000 betegség került feldolgozásra, a tartalomról és a hiteles orvosi információkról a hazai orvostársadalom mintegy 260 kiválósága gondoskodott. A könyv alapját a hasonló nevű internetes kiadvány képezi, amely a Kiadó által létrehozott, ma már az egyik legnépszerűbb egészségügyi szakportál, a Vitalitás Portál (www.vitalitas.hu) alatt érhető el.

A Betegségenciklopédia az alábbi szakterületek kórképeit tárgyalja:

·        Anyagcsere- és táplálkozási betegségek

·        Bőrgyógyászat

·        Csecsemő-, gyermek- és újszülöttgyógyászat

·        Endokrinológia

·        Fül-orr-gégegyógyászat

·        Gasztroenterológia

·        Hemosztazeológia

·        Infektológia

·        Kardiológia

·        Nefrológia

·        Neurológia

·        Ortopédia

·        Pszichiátria

·        Pulmonológia

·        Reumatológia és immunológia

·        Szemészet

·        Szülészet-nőgyógyászat

·        Traumatológia

·        Urológia

 

A Betegségenciklopédia a betegségek rövid, tömör ugyanakkor szakmailag teljes értékű összefoglalását tartalmazza. A könyv terjedelme nem engedi a részletező, elmélyült elemzéseket, s a hipotézisek tárgyalását. Ám nem is ez volt a könyv célja. Ez az enciklopédia nem kíván versenyezni a több ezer oldalas szakkönyvek alaposságával. Viszont egy pillantás alatt szeretné közre adni mindazokat a legfontosabb ismereteket, amelyek feltétlenül szükségesek a mindennapi gyógyító munka során. Egyszerű és gyors használhatóságát a jól követhető és könnyen áttekinthető felépítésével éri el.

Miben új a Betegségenciklopédia felépítése? A különböző szakterületek kórképeinek tárgyalása egységes szempontok alapján történik, így gyors tájékozódást tesz lehetővé az oldalakon. A könyv stuktúrája eltér az eddig megszokottól, igazodik az „online” változathoz: a lényegi információk (diagnosztika, terápia) az oldalak középső részén jelennek meg, míg a kiegészítő információk (epidemiológia, patogenezis, szakrendelések stb.) a lap szélén egy szürke tónussal jól elkülönített oszlopban. Újszerű megoldásként egy szakterületeken belül a kórképek nem a betegségcsoportoknak megfelelően, hanem betűrendben követik egymást – a gyorsabb tájékozódás érdekében.

Kik forgathatják hasznosan az Betegségenciklopédiát? Természetesen mindenki, aki gyógyítással, beteg emberekkel foglalkozik, így orvosok, medikusok, egészségügyi szakdolgozók. Leginkább az otthoni körülmények között gyógyító, nagy könyvtárakat nélkülözni kényszerülő háziorvos számára jelenthet e kiadás nagy segítséget, hiszen ebben a kiadványban egy helyen találhatja meg a legfontosabb kórképeket. Ugyanakkor lehetővé teszi a különböző területeken tevékenykedő szakorvosok számára a társszakmák ismeretanyagában történő elmélyülést. Az általános ellátást is végző specializálódott szakemberek ismereteit a könyv felfrissíti és az adatok gyors ellenőrzését teszi lehetővé akkor is, amikor szakkönyvek sokasága nem áll rendelkezésre (pl. ügyeleti ellátásban). Természetesen szüksége lesz rá a medikusoknak, a rezidenseknek és szakorvosjelölteknek is, akik, rendszerezhetik és bővíthetik eddigi ismereteiket.  És végül de nem utolsó sorban a nővéreknek és egyéb egészségügyi dolgozóknak is segítséget nyújt abban, hogy megismerkedhessenek a diagnosztika és terápia alapelveivel.

A Betegségenciklopédia online és offline, azaz az elektronikus és a papír alapú kiadásai ugyanazokat a lényegi információkat tartalmazzák. Tekintettel azonban arra, hogy a könyv terjedelme behatárolt, ezért a kiegészítő információk egy része (képek, táblázatok, irodalmi hivatkozások) az online változatban kapott helyet. Mivel az elkészített kórképek száma folyamatosan bővül, az újabb anyagok természetesen az Interneten kapnak helyet.

A Betegségenciklopédia 2 kötetének ára mindösszesen csak 9. 800.-forint, amely önköltségi ár az orvostársadalmat támogató Vitalitás alapítványnak köszönhető.

A Betegségenciklopédia megrendelhető:

Interneten: a betegsegenciklopedia@mkk.hu címen és a www.uhu.hu Internet áruházból.

Postai úton: a Magyar Könyvklub őszi katalógusából (klubtagoknak 7790 Ft-ért), vagy az 1546 Budapest, Magyar Könyvklub címén.

Az első és a második kötet kiküldése között 1 hónap eltérés van. Az első kötet postaköltsége 488 Ft, a második kötet kiszállítási költségét a Magyar Könyvklub átvállalja.