Az autogén tréning gyakorlata PSZICHOLÓGIAI SZAKKIFEJEZÉSEK  
  Tartalomjegyzék Tárgymutató  

G. Krapf: Az autogén tréning gyakorlata -- Csoportos terápia -- Szervi és szervrendszeri gyakorlatok című könyve alapján, Springer Hungarica Kiadó, 1992.

Előszó
Az autogén tréning célja minden időben az volt, hogy hozzásegítse az embert az élet nehézségeinek könnyebb legyőzéséhez. Ez a könyv a vademecuma (útikalauz, zsebkönyv) lett az érdeklődő laikusoknak és azoknak a kollégáknak, akik elkezdtek autogén tréninget végző csoportokkal dolgozni. Sok résztvevő számára pedig emlékeztetőül szolgált, hogy a hallottakat vagy az átélteket még egyszer, nyugalomban felidézhessék, és az olvasottakkal összehasonlíthassák.
Emiatt közelebbről megvilágítottam néhány, számomra fontosnak tűnő csoportdinamikai szempontot, és további, szemléltető esettanulmányokat iktattam be. Alaposan átdolgoztam az "Autogén tréning lényege és hatása", "Önszabályozó formulák képzése", és a "Kitekintés a felsőfokú autogén tréningre" c. fejezeteket.
Ezúton mondok köszönetet minden kollégámnak, barátomnak és résztvevőnek, akik kritikájukkal és néha szó szerint idézett beszámolójukkal ösztönzést jelentettek számomra.
München, 1990. július. Günther Krapf

Előszó a 4. kiadáshoz
A szerző munkájában az autogén tréning módszereit és alkalmazását mutatja be. Az Olvasót nagy alapossággal vezeti be a módszer pszichofizikai alapjaiba; ugyanakkor átfogó betekintést ad az egyes gyakorlatokba. A mélylélektan terén szerzett részletes ismereteinek birtokában sikerül a szerzőnek a tudományos alapokat szemléletesen összhangba hozni a gyakorlati alkalmazással - a gyakorlatból származó számos példa bizonyítja, milyen óriási tapasztalati anyaggal rendelkezik.
A könyv, mely immár a 4., átdolgozott kiadásként jelenik meg, tiszta, didaktikus felépítésével tűnik ki. Egyszerre izgalmas olvasmány és nagyszerű segítség a munkához. Olyan művet sikerült a szerzőnek alkotnia, amelyhez csak gratulálni tudok. Senki sem mellőzheti ezt a könyvet, aki autogén tréninggel foglalkozik.

Aachen, 1990. július. Prof. Dr. Waltraut Kruse

    következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü