Babaétrend BABAÁPOLÁS  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény  

Dagmar von Cramm Amit a baba szívesen eszik -- Egészséges táplálkozás az első életévben című könyve alapján. (Tanácsok és receptek kismamáknak)
Springer Hungarica Kiadó Kft. 1995.

Előszó

A könyv alapján készült feldolgozásból számos ötletet meríthet, sok étel pontos elkészítési módjával ismerkedhet meg az olvasó. A szerző a korszerű csecsemőtáplálás újdonságainak lelkes apostola, szinte minden új irányzat helyet kapott e könyvben: nagy súlyt helyez a szoptatásra, a nyers ételekre, a rostbevitelre, a cukorbevitel megszorítására.
Néhány nehézségre a magyar olvasónak föl kell készülnie. Először is, nem áll rendelkezésére a Németországban kínálkozó hatalmas választék a gyári készítmények és a nyersanyagok terén. De hazánkban is megjelentek már az új anyagok, divatjuk hódít; néhányan külföldön veszik meg őket, bár rendszeresen -- gondolom -- csak igen kevesen. Áruk itt is, ott is borsos: éppen ez a második nehézség. De az Olvasó kifejezetten olcsó recepteket is talál e műben.
Ahány ház, annyi szokás: a mondás áll az országokra is és ez a harmadik nehézség. A magyar gyermekgyógyász talál egy-két olyan kijelentést a könyvben, amellyel nem ért egyet. Pl. a kanál használatát már jóval hat hónap előtt meg lehet kísérelni, 4 hónapos korig nyugodtan hagyatkozhatunk a teljesen kizárólagos szoptatásra, színtejet viszont 6 hónapos korban még nem ajánlunk senkinek, szőlőt sem adunk csecsemőnek, a búzadarát pedig kórosnak tartjuk. Igaz, ez a dara nem az a dara: a szerzőnő dara alatt mindig teljesen kiőrölt, küllemében inkább korpára emlékeztető készítményt ért.
Éppen ezért azt ajánlom, hogy az Édesanya beszélje meg a csecsemő táplálását a védőnővel, az orvossal. De annak is örülhetnénk, ha a könyvet minél több gyermekorvos és védőnő is elolvasná.

Cholnoky Péter dr.

Csak egy szó, mielőtt továbbolvasná

Végre megszületett a baba! Minden jól ment! A kórházban töltött első napokban törődtek Önökkel, mindent megmondtak, hogy mit hogyan csináljon, csak az volt a dolga, hogy gyermekére koncentráljon, biztonságban érezte magát.
Mindezek ellenére biztosan örült, amikor néhány nap múlva hazamehetett. Az igazi élet, együtt a kis jövevénnyel csak most kezdődik. Az első napokban a férje, vagy valaki a családból biztosan tud segíteni, ez könnyebbséget jelent. Most azonban már törődnie kell újra a háztartással, és egyedül kell döntenie arról, hogy mit és mikor ad enni a családjának. Most már Önnek kell eldöntenie, hogy mit csinál, ha a baba sír, vagy ha nem akar enni. Most már nem lehet éjszakára "leadni" a nővéreknek, hogy kialudhassa magát. Elkezdődtek a gyermekkel töltött közös hétköznapok. Amíg elég a teje, legalább a kicsi etetése nem jelent gondot. És ha nincs? És néhány hónap múlva, ha a tej már nem elegendő? Eljön az idő, amikor a baba meg kell hogy kapja az első pürét. Ha a különféle cégek kismamáknak szóló tanácsait hallgatjuk, lassan megzavarodunk az egymásnak ellentmondó tanácsoktól. A víz esetleges nitrát tartalma ijesztőnek tűnik. Forduljon nyugodtan a gyermekorvoshoz, ezekre a kérdésekre biztosan megfelelő választ kap, de azt, hogy hogyan és mit főzzön a babának, alighanem hiába kérdezi tőle. Néhány általános tanácsnál többet nem kap, ezt tapasztaltam én is a saját gyermekeim esetében. Mivel táplálkozástudománnyal foglalkozom, hosszas keresés, kísérletezés után sikerült elegendő információt összegyűjtenem ahhoz, hogy érdemben hozzászólhassak a csecsemőélelmezés problémájához.
Ne számítsanak arra, kedves Édesanyák, hogy ez a könyv végleg leveszi vállukról a baba étkeztetésével kapcsolatos összes gondot, de abban mindenképp segít, hogy gyermeküket egészségesen, ésszerűen táplálják.
A könyv részletes tájékoztatást ad a gyermek fejlődésének főbb szakaszairól és az ezzel szoros kapcsolatban álló tápanyagigényről. Az első életév három nagy fejlődési szakaszának megfelelően az első négy hónapot, a negyediktől a nyolcadik hónapig és a nyolcadiktól a tizenkettedik hónapig terjedő szakaszt külön-külön tárgyaljuk. Mindhárom életszakaszra alaprecepteket és kiegészítő receptvariációkat ajánlunk.
A receptek mellé megadjuk azt az életkort, amelyben már elfogyaszthatja a kicsi az ételt, így elkerülheti, hogy túl korán adjon olyan táplálékot gyermekének, amelyet annak szervezete még nem tud feldolgozni. Szóban és képben is bemutatjuk azt a konyhai technikát, amellyel az egészséges, csecsemőknek megfelelő ételeket elkészítheti. Az első püré elkészítését színes fényképsorozaton mutatjuk be. A könyv ábrái, a számos rajz mind kiegészítő információt adnak.
Elmondjuk, hogy a főzéstechnikával hogyan csökkentheti az élelmiszerek károsanyag-tartalmát, és melyek azok a termékek, amelyeket nem tanácsos a babának fogyasztani.
Az elválasztástól a lázas állapotig az első évben esetleg fellépő valamennyi problémára táplálkozási tanácsot ad könyvünk. Részletesen foglalkozunk a helyes táplálkozásra neveléssel. Ismertetjük több, előre elkészíthető étel receptjét, amivel időt és pénzt takaríthat meg.
Beszélünk arról is, hogyha a gyermeke már nagyobb, hogyan készíthet a családnak szánt, ételből némi módosítással "babára szabott" ételt. Az erről szóló tanácsokat a "Hogyan csináljunk a nagyokéból kicsinek valót" című fejezetben találja.
Célunk, hogy ösztönzést adjunk, de mértéktartást is tanácsolunk Önnek ebben az izgalmas, de nem könnyű időszakban. A baba helyes táplálását rövid időn belül el fogja sajátítani, és így a gondoktól megszabadulva tiszta, felhőtlen örömmel foglalkozhat gyermekével.
Ezt kívánja Önnek

Dagmar v. Cramm

    következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü