Orvosi szógyűjtemény
Babalexikon*A,Á*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
   
* Forduljon orvoshoz!
C-vitamin Aszkorbinsav; vízben oldódó, hőre érzékeny anyag, a fény is hamar tönkreteszi. Leginkább friss gyümölcsökben, nyers zöldfőzelékekben, burgonyában, májban, vesében és az anya táplálékától függően az anyatejben fordul elő.
Hiányában a szervezet rosszul védekezik a fertőzésekkel szemben, tartós hiánya esetén skorbut lép fel, melynek a legjellemzőbb tünete a vérzékenység.
Megelőzni úgy lehet, ha a szoptató anya bőven fogyaszt C-vitamint tartalmazó ételeket, vagy ha a mesterségesen táplált csecsemőnek korán (6-8 hetes korától kezdve) adunk nyers gyümölcsleveket, kivált citromfélékből készülteket. A tehéntej C-vitaminjára nemigen számíthatunk, mert a forraláskor tönkremegy. Sok gyári tejtápszer tartalmaz mesterséges C-vitamin-kiegészítést.
Cérnaféreg Oxyuris; enterobius; 3-10 mm hosszú, cérna küllemű, élénken mozgó bélféreg, a végbélben tanyázik.
A szervezetbe peték formájában jutnak be a férgek, a bélben kikelnek, a nőstény éjjel kimászik a végbélnyíláson és petéit a nyílás körüli bőr ráncai közé helyezi el. Innen a vakaródzás révén az ujjakra, a körmök alá kerülnek a féregpeték, majd a gyermek száján át újra a bélbe jutnak és a gyermek körme alól más személy szájába is bekerülhetnek. Jellegzetes tünet a végbél éjszakai viszketése. A mozgó férget néha szemmel is fel lehet fedezni a végbélnyílás körül, máskor a széklet felszínén lehet látni.
Az orvos által felírt gyógyszer hosszú távon csak akkor hat, ha az összes érintett családtag egyszerre végzi el a kúrát.*
Citromlé A citromfélék leve sok citromsavat és C-vitamint tartalmaz. Ezért nagyon célszerű a citromlevet ízesítésre használni (banán, alma, mindenféle édes étel). A citrom ízét azonban nem minden csecsemő szereti. Ilyenkor keverjük más ételekhez, a közvetlen cukrozás nem látszik a legjobb megoldásnak. Ha a csecsemő szívesebben issza, adjunk narancslevet. Lázas gyermeknek is adjunk bőven citromlevet, C-vitamin-igényük lázas állapotban jóval nagyobb.
Coli-hasmenés Heveny bélfertőzés, melynek a Escherichia coli baktérium a kórokozója. Különösen gyatra higiénés körülmények között okoz súlyos megbetegedést. Minél fiatalabb a csecsemő, annál súlyosabb a kórkép. A széklet meghígul, gyakori, fecskendő, néha véres-nyálkás; hőemelkedés, nagyfokú étvágytalanság, hányás is kíséri. Legyengült csecsemőben különösen veszedelmes betegség.
Sajátos módon vannak csecsemők, akiknek székletében jelen van a kórokozó, de nem betegszenek meg, ezek a baktériumhordozók. A második félévben a kórlefolyás már sokkal enyhébb, a csecsemőkoron túl pedig nemigen szokott betegséget okozni a kórokozó. Hajdan gyermekközösségekben (lelencházak, kórházak) rettegett járványok fordultak elő.
A kezelést az orvos irányítja.* A betegséget a széklettenyésztés révén lehet felismerni és bebizonyítani. Ma már csökkent a jelentősége.
Craniotabes A koponyacsontok puhasága rachitisben. Legkifejezettebb és a leghamarabb felfedezhető a koponya hátsó felén, ezért a fej puhasága a folyton hanyatt fekvő gyermek fejének nagyfokú, néha ferde ellapulását is okozza. Nem minden craniotabes angolkór jele; koraszülöttek feje is puha egy ideig a tarkótájon, de ők ezenfelül a rachitisre hajlamosak is. D-vitamint kell adni.
Credé-féle szemcsepp Újszülöttek gennyes szemgyulladásának kivédésére szolgáló megelőző eljárás. Közvetlenül a megszületés után 1 %-os ezüstnitrát oldatot (ma már a módosított Credé-cseppet, 1 %-os ezüstacetátot) cseppentenek mindkét szemrésbe. A szülőcsatorna esetleges kórokozó baktériumai ellen nyújt védelmet a módszer.
A Credé-cseppet nyolc évtizede használják a civilizált országokban. Használata következtében szinte eltűnt a vakságnak az a fajtája, amelyet az újszülöttek gonorrhoeás szemgyulladása okozott. A szemcsepp adása ma is indokolt. Enyhe mellékhatása némely újszülöttben az átmeneti enyhe szempirosság.
Egyes helyeken (Magyarországon nem) az ezüstvegyületet penicillin-szemcseppel helyettesítik.
Cucli Kizárólag a csecsemő megnyugtatását célzó szopóka. A csecsemő szopásigényét elégíti ki.
A cuclit kellőképpen tisztán kell tartani, az első félévben kifőzése is tanácsos.
Kétségtelen, hogy némelyik csecsemő igényli, ezért nem lehet minden szülőt eleve lebeszélni használatáról. Leghelyesebb egyfolytában kb. két órán át használni, ezután tisztát adni. A rászokott csecsemőt legtöbbször azonnal megnyugtatja, talán az éjszakai sírás kialakulásának megelőzésében is segít. A túlzott cuclizás is fogsorelváltozásokat okoz, nemcsak az ujjszopás, de a mesterséges eszköz kevesebb bajt szokott okozni és könnyebb róla a gyermeket leszoktatni.
Cukor Az emberi táplálkozásban többfajta cukornak is van jelentősége: ilyenek a malátacukor (maltóz), tejcukor (laktóz), répacukor, vagy nádcukor (szacharóz). Ezek diszacharidok, azaz két-két egyszerű cukormolekulából állnak. Egyszerű cukor a szőlőcukor (dextróz vagy glukóz) vagy a gyümölcscukor (fruktóz). Mindezek közül a cukorrépából vagy cukornádból előállított répacukor az egyik legédesebb cukorféleség, az egészséges bél könnyen bontja el. Édesítésre általában 4-5 % hozzáadása szokásos (azaz 1 deciliterre körülbelül 1 teáskanállal).
A reformkonyha egyik eleme a barna cukor, amely ugyancsak répacukor, de kémiai szempontból kevésbé tiszta termék, a tiszta répacukorral szemben valójában nincs igazi előnye, egyik sem kifejezetten egészséges táplálék.
A tejcukor természetes körülmények között csak a tejben fordul elő; kevésbé édes. Ugyancsak mérsékelten édes ízű a malátacukor; két molekula szőlőcukorból áll. A méz gyümölcscukor és szőlőcukor egyenlő arányú keveréke; a gyümölcscukor a legédesebb az összes természetes cukor közül.
Cumi Szabatosan: szopóka. A csecsemőtáplálás kelléke. Célszerű formájú, könnyen tisztítható és kedvező árú cumit vegyünk. A kereskedelemben többféle kapható, a női mellbimbóhoz hasonló alakú cumi az igazán megfelelő, ennek olyan a mechanikája, hogy a csecsemő könnyen szívja ki az üveg tartalmát. Kissé nehezebb tisztán tartani, mint a hosszú, szinte egyenes szopókát, de az utóbbit lehetőleg ne használjuk.
Ha a csecsemő mohó és ivás közben sok levegőt nyel, érdemes szelepes cumit venni, ez automatikusan pótolja levegővel a kiszívott folyadékot.
Ma már a cumit gyakran nyílással készítik, ennek akkorának kell lennie, hogy a baba se túl könnyen, se túl nehezen ne jusson az ételhez; általában akkor jó a nagyság, ha a teli üveget a föld felé fordítva szépen csöpög belőle a folyadék. Nem jó, ha sugárban ömlik.
A nyílás általában a cumi csücskén van, de van, aki ettől kissé oldalt helyezi el. A lyukasztás történhet forró kötőtűvel, még jobb éles borotvapengével kb. 3 mm-es szárakból álló keresztet bemetszeni. A gyári készítésű nyílást sohase nagyobbítsuk meg, mert akkor a csecsemő túl gyorsan eszik, könnyen félrenyel, mindenképpen sok levegő kerül a gyomrába, ennek összes következményével; az ilyen túl könnyen megszerzett táplálék nem tölti el a csecsemőt a jól végzett munka kellemes fáradtságával sem.
Egyszerre 5-6 cumit érdemes használatban tartani, így nem baj, ha egy leesik vagy elszakad. A cumit használat után azonnal hideg vízzel ki kell öblíteni, utána kifőzni vagy vegyileg csírátlanítani; ugyanez vonatkozik a cumisüvegre.
Cumisüveg Üvegből vagy műanyagból készül, számtalan variációban, van egyszerhasználatos, eldobható válfaja is. Térfogata legtöbbször 250 ml, az edény külső oldalán jól leolvasható skála mutatja a térfogatot. A táplálék esetén a g vagy ml gyakorlatilag ugyanazt jelenti. Jobb a szélesszájú edény, mivel tisztítása könnyebb. Az alján belül a felszín le van kerekítve, nehogy a táplálék megbújjon a kiszögellésekben.
A babakelengyéhez 6-7 cumisüveg tartozik, ugyanennyi cumit is kell tartani; ha az üvegeknek van zárókupakja és védősapkája, ezekből is ugyanennyi kell.
Cumisüveg hőmérséklete El kell kerülni a csecsemő szájának gondatlanságból történő megégetését, ezért a cumisüveg hőmérsékletét minden egyes etetés előtt ellenőrizni kell. Erre két egyszerű módszer van: vagy kis mennyiségű táplálékot csöpögtet az anya saját kézfejére vagy a teli üveget szemhéjához közel tartja egy kis ideig (a szemhéj bőre rendkívül érzékeny melegre). Ilyenkor nem szabad forróságot észlelnie. Különösen nagy elővigyázatosságra van szükség, ha mikrohullámú melegítőben melegíti meg a táplálékot: az üveg közepén akár 60 C is lehet, miközben külseje még csak kézmeleg, ennek az lehet a következménye, hogy a mohó csecsemő garatja és nyelve súlyos égési sebeket szenved el.
Cumisüveg kezelése A helyes kezelés a biztonságos táplálás elengedhetetlen előfeltétele. Ezért a használt üveget az etetés után azonnal ki kell öblíteni, az ételmaradékokat kefével távolítsuk el, forró vízzel még egyszer öblítsük ki, lefelé fordítva szárítsuk meg. Ugyanígy járjunk el a cumival és az üveg egyéb tartozékaival.
Semmi szín alatt sem szabad a tisztítatlan üveget vízzel feltöltve huzamos időn át állni hagyni, mert a baktériumok óhatatlanul elszaporodnának benne.
Fiatal csecsemőnek legyen annyi cumisüvege, hogy naponta egyszer végzett kifőzéssel mindegyik üveg sterilen kerüljön használatba. A kifőzött üvegeket ugyancsak szájjal lefelé fordítva szárítsuk meg, legjobb az üvegkosár használata.
Kifőzés helyett alkalmazhatjuk a sterilizálás Milton szerinti módszerét vagy valamelyik kémiai hidegsterilizáló módszert.
Cumisüveg-melegítő Egy cumisüveget melegít fel és tart egyenletes hőmérsékleten melegen az elektromos berendezés. A készülékben termosztát is van, a kívánt hőmérséklet elérésekor automatikusan kikapcsol a fűtés. Az eszköz különösen akkor hasznos, ha az egész napi táplálékot egyszerre készítik el és a hűtőszekrényben hidegen tartott adagot kell megmelegíteni.
Cytomegalia Vírus okozta betegség, a kórokozó szinte mindenütt fellelhető, a legtöbb felnőtt már védett vele szemben. Ha az anya szervezetéből a terhesség folyamán kerül a magzatba, súlyos magzati vagy újszülöttkori megbetegedést okozhat; az anyában legtöbbször semmiféle tünet nem észlelhető.
A vírus megtámadhatja a magzat agyát, szemét, máját, veséjét, tüdejét, nyálmirigyeit; súlyos esetben vetélést idéz elő. Ha megszületik az ilyen gyermek, gyakori a súlyos agyvelőgyulladás (agyi meszesedés, bénulások, görcskészség stb.).
Hatékony oki kezelés nem áll rendelkezésünkre.
Csecsemő tartása karon

A csecsemőt mindig nyugodt, célszerű, számára is ismert mozdulatokkal fogjuk meg és tartsuk. A rossz mozdulattal fájdalmat vagy akár kárt is okozhatunk, de az sem szerencsés, "ha csak" megijesztjük.
Nem szabad a fekvő csecsemőt kizárólag egyik karjánál fogva ülő helyzetbe felhúzni. Különösen fiatal csecsemőnél kell ügyelni arra, hogy amikor felvesszük, testét és különösen fejét támasszuk alá.
Csecsemő tartása karon: kisebb csecsemőt mindig a bal karunk hosszában tartunk, feje a könyökhajlatban nyugszik, kezünk fogja a lábát, jobb kezünkkel mellkasát támasztjuk meg. Idősebb csecsemő úgy ül jobban karon, hogy a bal alkaron ül az anya felé fordulva, lábát szétterpeszti és az anya törzse tartja ebben a helyzetben, jobb kezével az anya védi a csecsemő törzsét a hátraeséstől; úgy is meg lehet fogni, ahogyan ezt az 1.) ábra mutatja.
1. A csecsemő az anya jobb tenyerén ül, szembefordulva vele, terpesztett lábakkal, fejét-hátát a bal kéz és alkar támasztja meg
Helyes a hosszabb időn át karon ülő csecsemőt hol egyik, hol másik karon tartani, így szimmetrikus lesz a tartása. Lehetőleg azonban ne legyen sokat karon a csecsemő, mihelyt állni és járni tud, ne vegyük karra. Ha a babát túl korán, túl sokat és hibásan tartjuk karon, gerince deformálódhat, néha még medencéje is, kivált, ha rachitisben szenved.
Meztelen csecsemő megfogása: jobb kezünkkel megfogjuk a csecsemő mindkét lábát bokatájban úgy, hogy mutatóujjunk kerüljön a két boka közé, jobb bokáját így hüvelyk- és mutatóujjunk fogja, bal bokáját meg a többi ujj. Ezzel a kezünkkel kissé megemeljük, annyira, hogy bal kezünket háta alá tudjuk csúsztatni, ezzel a kezünkkel egyúttal fejét is megtámaszt felemeljük.
A csecsemő rögzítése orvosi vizsgálathoz: az édesanya a hanyatt fekvő csecsemő feje mögé áll és a baba karjait oldalirányban tartja ki, így az orvos az egész testet megtudja vizsgálni (2. ábra). Hasonlóan lehet rögzíteni a hason fekvő csecsemőt (4. ábra). Ha ülő csecsemőt vizsgál az orvos, a baba mindkét alkarját tenyerébe véve emeli föl a szemben álló anya a kezeket és így fogja meg a fejet is mindkét oldalról (3. ábra). Az arc és torok vizsgálatához ölbe fogja a kicsit (5. ábra).
Csecsemő tartása fürdetéskor: tisztasági fürdő.

2.Hanyatt fekvő csecsemő megfogása orvosi vizsgálatkor
3.A mellkas meghallga- tásához a karját és a fejét rögzíteni kell
4.Hason fekvő csecsemő megfogása orvosi vizsgálatkor
5.Az anya
ölében tartja a gyermeket a szem és a torok vizsgálatához

Csecsemő-
halálozás
Statisztikai fogalom és mutató: az adott területen (pl. Magyarországon) egy év alatt élve születettek számához viszonyítja az ugyanott, ugyanabban az évben egyéves koruk előtt hány meghalt csecsemők számát. Az arányt ezrelékben fejezzük ki. Mint egész Európában, így Magyarországon is nagymértékben csökkent a csecsemőhalálozás az elmúlt évtizedek alatt, pl. 1900-ban 200 ezrelék fölött volt, azóta kb. tizenötödére csökkent, eltűnt a halálos kimenetelű hasmenés, sok más fertőző betegség és hiányállapot, mindez a csecsemő-tanácsadás, az oltások és higiénés körülmények javulásának hatásaként. A valamivel 15 ezrelék alatti hazai értékkel egyáltalán nem lehetünk elégedettek, mert ezzel Európán belül eléggé hátul kullogunk; jelenleg a csecsemőhalottak túlnyomó többsége koraszülött (Magyarországon sokkal többen születnek koraszülöttként, mint a legtöbb európai országban); a kis halottak negyedénél fejlődési rendellenesség okozta az elhalálozást.
Csecsemő-
otthon
A csecsemő tartósan él csecsemőotthonban, szakképzett személyzet biztosítja gondozását, ellátását és nevelését; a csecsemő a gyámhatóság határozata alapján kerül az intézménybe. A csecsemőotthonok működését rendelete szabályozzák. Eddig Magyarországon a csak nagyon kevés egyházi csecsemőotthontól eltekintve állami csecsemőotthonok léteztek.
A szülők nélkül felnövő csecsemő a legszakszerűbb gondozás ellenére is meg van fosztva a fészek melegétől, ezért ez a megoldás mindenkor csak szükséges rossznak számíthat. Világszerte törekszenek arra, hogy a szülők nélkül felnövő csecsemők és gyermekek viszonylag kis létszámú gyermekközösségekben, állandó, stabil felnőttkapcsolatok közepette, "csecsemőfészkekben" nőjenek fel.
Csecsemő-táplálás (tejmentes) Az egészséges csecsemő fő tápláléka a tej, ideális esetben az anyatej, szükség esetén a tehéntejből készült tápszer. Ritkán előfordul, hogy a csecsemő bélrendszere nem viseli el a tejet, leggyakrabban a tehéntej fehérjéjét, ritkábban a tejcukrot. Ezért a tehéntejfehérjét más anyagokból, gyakran szójababból előállított fehérjével, a tejcukrot pedig más cukrokkal kell helyettesíteni.
A tejmentes táplálásnak jótékony hatása lehet ekzemában is.
Tejmentes táplálékot nagy nehézségek és sok munka árán házilag is elő lehet állítani, de ma már megfelelő tejmentes, gyári tápszerekkel tápláljuk az arra rászoruló gyermeket. A Magyarországon hozzáférhető tehéntejmentes tápszerek csecsemőtápszerek. Ezek a készítmények orvosi rendeletre kaphatók, az ilyen tápszerre rászoruló csecsemő vagy gyermek amúgy is szakszerű orvosi gondozást igényel.*
Csípődysplasia (veleszületett)

Csípőficamnak is nevezik, viszonylag gyakori (minden 50. gyermekben előforduló) fejlődési rendellenesség, többnyire féloldalt, ritkábban mindkét csípőben. Kezdetben valójában nincs még ficam, az csak akkor jön létre, ha a felismeretlen előállapotot nem kezelik és a gyermek elkezdi terhelni lábát (feláll, járni kezd).
A korai felismerésnek megvannak a maga módszerei, de ez nem mindig könnyű, kivált enyhe esetben. Az újszülött vizsgálatához hozzá tartozik csípőízületének megvizsgálása is.* A korai felismerésre azért törekszenek, mivel az eredmények annál jobbak, minél korábban veszik a bajt kezelésbe. A korai rendszabályok különben is viszonylag egyszerűen keresztülvihetők.
Az állapot lányokban négyszer gyakoribb, mint fiúkban. Farvégű szülés esetén többször fordul elő. Elég késői jel a comb- és farredők részaránytalansága és az érintett oldali láb látszólagos megrövidülése, ezek egyébként csak gyanújelek. Gyakorlott kézben jó bizonyíték a csípőízület mozgathatóságának vizsgálata. Ma már ultrahanggal is lehet ellenőrizni a csípőízületet, igen megbízható módszer, emellett teljesen veszélytelen.*

A comb- és farredők aszimmetriája csípődysplasia gyanúját kelti
Terpesztett csípő, speciális pelenkázás - rugi-bugyival - a csípődysplasia következményeinek megelőző módszere. Ha a gyanú igazolódik, azonnal terpesztett csípőtartást javasolnak (speciális pelenkázás, ortopédiai készülék, néha gipszkötés). A kezelést ortopéd szakorvos irányítja.*
Csörgő Fából vagy műanyagból készülő üreges tárgy, amely mozgatásra csörög vagy zörög. Korai játékszere a csecsemőnek, a tárgyak megragadását és mozgatását gyakorolhatja, ráadásul kiderül, hall-e. Már igen fiatal csecsemő kedvét leli a zörgő hangokban, elégedettséget érez elért teljesítménye miatt.
A csörgő olyan nagyságú legyen, hogy a csecsemő könnyen meg tudja fogni, ne legyen rajta éles kiugrás, hiszen a baba mindent a szájába dug, ne fogjon le, ne válhasson le róla semmi. Bírja ki a forró vízzel vagy fertőtlenítőszerrel való lemosást. A kereskedelemben óriási választék áll rendelkezésre, legtöbbje meg is felel a fenti követelményeknek.
Csukamájolaj Több tengeri hal májából préseléssel vagy kiolvasztással nyerhető olaj, amelyet centrifugálással tisztítanak.
A halmájolaj nagy mennyiségben tartalmaz erősen telítetlen zsírsavakat, A- és D-vitamint, bizonyos nyomelemeket. A kellemetlen mellékíztől ipari eljárással meg lehet szabadítani, ízesítését is megoldották. Korábban a rachitis megelőzésének legjobb eszköze volt, de a kis térfogatú D-vitamin-készítmények kiszorították.
A közhittel ellentétben nincs étvágygerjesztő hatása, éppen ellenkezőleg; hiszen csupa zsiradék.
Csuklás A rekeszizom hirtelen, rövid, legtöbbször ismétlődő, látható összerándulása, az ismert hangjelenséget az elzáródó gégébe hirtelenül beáramló levegő elakadása okozza.
Az első hónapokban gyakran csuklik a baba, sok kezdő szülőt ez annyira nyugtalanít, hogy orvoshoz fordulnak.*
A csuklás teljesen jó állapotban, derült égből villámcsapásként jelentkezik; általában 5-10 percig tart, a csecsemőt látnivalóan nem zavarja. Gyakran és evés után lép fel, vagy a hasfal lehűlésekor tisztába tevéskor. A csuklás ártalmatlan, mindig csak átmeneti jelenség. Kezelése nincs, de nincs is szükség rá. Meleg tea itatása néha megszünteti a csuklást.
A kor előrehaladtával a csuklásra való hajlam egyre csökken, de hébe-hóba még felnőttkorban is jelentkezhet a csuklás.
előző következő
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü