Orvosi szógyűjtemény
Babalexikon*A,Á*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
   
* Forduljon orvoshoz!
D-vitamin Zsírban oldódó, a hő hatásával szemben ellenálló anyag, amely a halak májzsírjában, kis mennyiségben a vajban, a tojássárgájában, a halak húsában fordul elő. Az ember bőrében is képződik ultraibolya fény hatására, ha jelen van a megfelelő előanyag. Ez az átalakulás a természetes napfény hatására következik be.
A mérsékelt övi, kivált az itteni nagyvárosok éghajlati viszonyai között az emberi csecsemő mesterséges bevitelre szorul, különben hamar kialakul az angolkór rachitis.
A rachitis elleni küzdelem a csecsemő-tanácsadás feladata.*
Dackorszak A kisgyermekkor sajátos fejlődési szakasza, a legtöbbször 2-3 éves korban alakul ki, csak ritkán később. Lényegében két tényező vezet a környezettel szemben kifejlődő konfliktushoz: a kisgyermek tudatára ébred rohamosan fejlődő fizikai és értelmi képességeinek, amelyet a környezet, elsősorban a hozzá közel álló felnőttek egyre inkább korlátok közé szorítanak, ugyanakkor nem akar a csecsemőkor kényelméről olyan mértékben lemondani, ahogyan azt szülei most már elvárják tőle.
A kisgyermek egyre inkább megéli a korlátozást és a fokozódó követelményeket, ezek ellen igyekszik tiltakozni a rendelkezésére álló eszközökkel: neveletlenséggel, engedetlenséggel, daccal, dühkitörésekkel. Az ilyen reakciók fajtája és hevessége a gyermek személyiségétől, jellemétől és adottságaitól függ, nagyon nagy különbségek lehetnek. Ezenfelül erősen befolyásolja a dackorszak sajátságait a szülők magatartása és a gyerek lázadásával szemben tanúsított reakciója; sokan nehezen viselik el, hogy addig kétségbevonhatatlan tekintélyük egyszerre romba dől; a gyermek ebben a korban tapogatja ki hatalma határait.
Ha a dackorszak jelenségei nem szélsőségesek, a kisgyermek lelki fejlődésén belül fellépő normális szakasznak kell elfogadni, ennek megfelelően viselkedjenek a szülők. A túlzások felbukkanása arra is utalhat, hogy a gyermeket nevelő felnőtt magatartása hibás.
Nagyon rövidlátó és ostoba dolog volna a kisgyermek rohamosan fejlődő akaratát szigorú intézkedésekkel megtörni vagy elnyomni; de ugyanakkor hiba volna túlzottan engedékeny és főképpen következetlen módon a gyermek minden kívánságát teljesíteni. A túlzott szülői szigor „eredményes” lehet: a gyerek látszólag megtörik, makacssága felszín alá kerül, hogy aztán később hatalmasan megbosszulja magát; a következetlen engedékenység pedig a szülői tekintély azonnali elvesztését eredményezheti, a családban mindenben a gyerek parancsol ezután. A szülők első nevelési erőpróbája a dackorszak, meg kell találniuk az arany középutat, a szeretetteljes következetességet.
Ha a szülők orvosukhoz fordulnak tanácsért, az orvost alaposan meg kell ismertetni a család belső szerkezetével és életével.*
Dara A dara a gabonamag külsejének leőrlése után megmaradó rész 0,2-1,5 mm-es átmérőjű szemcsékre törve. A búzadarát nem tartjuk a legjobb csecsemőtápláléknak, mert túlnyomóan keményítőt, azaz szénhidrátot tartalmaz, hosszú távon hizlal. Manapság rendszerint csak orvosi utasításra, diétás ételként alkalmazzuk.*
Diphtheria Magyarul torokgyík, baktérium okozta, hajdan járványos, ma csak kivételesen előforduló betegség. Még ötven évvel ezelőtt a leggyakoribb halálok volt gyermekkorban, de a kötelező védőoltás révén szinte kiirtották a civilizált országokban. Csak kivételesen fordul elő.
Lappangási ideje 2-5 nap, közepes magasságú lázzal, torokfájdalommal, jellegzetes szájszaggal, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodásával kezdődik. Kezeletlen esetben a gégét is megtámadja és így fulladást okozhat. A toroklelet elég jellegzetes: a mandulákat szürkéssárga lepedék fedi, amely a szomszédos területekre is ráterjed. Gyanú esetén a beteget azonnal el kell különíteni, a torokváladékot meg kell vizsgálni és szükség esetén diphtheria elleni gyógyszérumot kell adni. Antibiotikus kezelés is szükséges. A lakást ki kell fertőtleníteni.*
Diphtheria védőoltás Magyarországon kötelező a diphtheria elleni védőoltás. Erről többet : vö. oltási naptár.
Az oltás ún. kombinált oltás, más betegségek elleni védőoltással együtt adják. Az oltásnak csak szerény reakciói vannak, az első 48 órában enyhe láz és helyi fájdalom jelentkezhet. Lázcsillapítás és az oltás helyének borogatása javíthat a helyzeten.
A diphtheria védőoltás bevezetése a megelőző orvostudomány egyik leghatékonyabb módszerének tekinthető. A korábban gyakori, magas halálozású, rettegett betegség gyakorlatilag eltűnt. Az oltási fegyelem legkisebb lazulása azonban ismét járványokat vonna maga után.
Dongaláb

Veleszületett, gyakran kétoldali lábtartási hiba. A talp befelé néz, a láb külső széle lejjebb áll és így a láb legalsó részét képezi.
A láb nyugalmi állapotában a sarok kiáll, a lábujjak közelebb vannak a sípcsont elülső széléhez, mint normálisan. Akárcsak a sarokláb esetében, a korai kezelésen múlik minden, mielőbb ortopéd orvoshoz kell fordulni.*
Az elváltozást már újszülöttkorban ortopédiai kezelésbe kell venni, ennek következtében általában tökéletes felépítésűvé válik a láb. A kezelés torna, gyakran átmeneti gipszkötés. A kezelés korrekciós gipszkötés felhelyezéséből áll, az eredmények kitűnőek lehetnek.

Dysmaturus újszülött A méhen belüli hiányos tápláltság következtében a terhességi kor alapján várható súlynál lényegesen kisebb súllyal jön világra.
A hossznövekedést nem érinti annyira a hiányállapot, mint a súlyfejlődést; az állapotnak számos oka van, gyakran a méhlepény elégtelenül működik, ezért kevés tápanyag kerül az anya szervezetéből a magzati vérkeringésbe. Számos anyai és magzati megbetegedés állhat még a háttérben: anyai alkoholizmus, dohányzás, anyai fertőzések stb.
Ikerterhesség is okozhatja a méhen belüli súlyfejlődés elégtelenségét. Ritkán örökletes ok állhat fenn.
Az ilyen csecsemő fokozott megfigyelést és gondozást igényel, ezért koraszülött-osztályokon szokták ápolni. Fokozott kockázatnak van kitéve, tehát rizikó-gyermeknek kell tekinteni.
Ha az első hetek nehézségein sikerül úrrá lenni, a későbbi fejlődés legtöbbször zavartalan.
Dystrophia A csecsemőkori sorvadás (atrophia) enyhébb foka, táplálkozási ártalmak következménye.
A csecsemő súlygörbéje ellapul vagy enyhén lefelé kanyarodik, a zsírpárna fokozatosan csökken, előbb a hason, aztán a combokon, a bőr lazává, gyatra tartásúvá válik. Színe nem a normális rózsás, hanem fakó. Ha az állapot súlyosbodik, a sorvadás súlyos fokába, atrophiába megy át.
Az alapbetegséget vagy táplálási hibát kell megkeresni, ennek kiküszöbölése után a súlygörbe emelkedni kezd, de a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, mint az állapot kialakulása. Ha hasmenéses betegség váltotta ki a dystrophiát, a diétának a normális táplálékra való átállítása nagy óvatossággal és fokozatosan kell hogy történjék, ehhez feltétlenül orvosi irányítás szükséges.* Fokozatosság, a szülők türelme elengedhetetlen.
előző következő
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü