Orvosi szógyűjtemény
Babalexikon*O,Ó*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
   
* Forduljon orvoshoz!
Olajozás Helytelen szokás a csecsemő bőrét a tisztasági fürdő után rendszeresen beolajozni. Az egészséges csecsemő bőre ugyanis kellő mennyiségű zsiradékot termel. Ezt a zsírréteget oldja le a nem megfelelő, túl erős zsíroldó hatású szappan vagy fürösztőszer ( babaszappan), csak ritkán fordul elő, hogy enélkül is száraz a csecsemő bőre. Az olajat fürdetés előtt az összefekvő területek letisztítására használjuk. A fürdetés utáni enyhe olajozást helyes orvossal megbeszélni.*
Ajánlatos és szükséges a pelenkával fedett terület bőrének fokozott védelme a vizelet és a széklet maró hatása ellen. Tisztába tevéskor lehet használni tisztító lemosófolyadékot. Sok csecsemő arcbőre egyenesen túlérzékeny olajjal szemben, arcát babakrémmel vagy Nivea krémmel helyes bekenni.
Különös figyelmet érdemel a kiütéses arc és a koszmó. Minden anya maga tapasztalja ki, milyen kezelés tesz jót. Az olajnál általában jobb a glicerin, néhány cseppet tenyerünkbe öntünk és így dörzsöljük be az érintett terület bőrébe, utána a fölösleget le lehet törölni. A bőrt simává, puhává és rugalmassá teszi.
Oltás Mesterségesen viszünk be olyan élő vagy elölt kórokozót vagy a kórokozóból származó anyagokat azzal a céllal, hogy a szervezet védetté váljék a betegséggel szemben. Az elmondottak szerint élő és elölt kórokozókat tartalmazó oltóanyagok vannak.
Az oltóanyagot be lehet adni a bőrbe, a bőr alá, izomba vagy szájon át lehet a szervezetbe bejuttatni. Az oltással az a célunk, hogy a lehető legkisebb mennyiségű élő vagy elölt kórokozóval a lehető legbiztosabb és legtartósabb védettséget érjük el. Az oltás lényegéből fakad, hogy a szervezet védekezni kezd a beadott kórokozóval vagy anyaggal szemben, ez a védekezés az oltási reakció: az oltás helyének pírja, duzzanata, láz, enyhe betegségérzés. Ennél hevesebb reakciók igen ritkák.
A védőoltások egy része Magyarországon kötelező. Hazánkban általánosan a következő betegségek ellen oltanak jelenleg: gümőkór diphtheria tetanus szamárköhögés, kanyaró rózsahimlő mumpsz gyermekbénulás. A feketehimlő elleni védőoltást (ez volt az első védőoltás a világon!) a betegség kiirtása miatt megszüntethették. Vannak olyan oltások, amelyeket csak veszélyeztetettek (hepatitis B, typhus, influenza), vagy bizonyos országokba utazni szándékozók kapnak.
Mindezek ún. aktív védőoltások, azaz a szervezetet saját védekezésére késztetik. A passzív védőoltások alkalmával más szervezetben termelt, tehát már kész védekezőanyagot viszünk be a betegségnek kitett személybe.
Külön problémakört jelentenek a terhesek, ezért a terhesség alatti védőoltásokat külön címszó alatt tárgyaljuk.
A védőoltásoknak megvan a maguk ideális beadási ideje. Ennek figyelembevételével készül el évente az oltási naptár.
Oltási naptár Az ÁNTSZ 2001. évi oltásokról szóló módszertani levele alapján:

ÉLETKORHOZ KÖTÖTT KÖTELEZő OLTÁSOK: OLTÁSI NAPTÁR, 2001
Oltás Életkor Megjegyzés
Folyamatos oltások
BCG 0–6 hét Általában szülészeti intézményben
Hib 2 hónap  
DPT I/a + IPV 3 hónap  
DPT I/b + OPV + Hib 4 hónap
 
DPT I/c + OPV + Hib 5 hónap
 
MMR + OPV + Hib 15 hónap  
DPT II + OPV 3 év  
Kampányoltások*
DPT III + OPV 6 év október hónapban az általános iskolák I. osztályában
dt 11 év szeptember hónapban az általános iskolák VI. osztályában
MMR revakcináció 11 év október hónapban az általános iskolák VI. osztályában
Hepatitis B 14 év október-november hónapban az általános iskolák VIII. osztályában

BCG = Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag
DPT = diftéria-pertusszisz-tetanusz
Hib= Haemophilus influenzae
IPV = inaktivált poliovírus vakcina
OPV = orális poliovírus vakcina
MMR = morbilli+mumpsz+rubeola
dt = diftéria-tetanusz emlékeztető oltás céljára
(*Az oltások végzésénél nem elsősorban az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak)
Oltások terhességben A fertőző betegségek elleni védőoltások nemcsak megbízható védelmet kell nyújtania, hanem mind az anya, mind pedig a magzat egészségére ártalmatlannak kell lennie. Ezért a védőoltásokat terhesség alatt csak megfelelő korlátozásokkal szabad alkalmazni.*
Élő kórokozóval várandós anyát nem szabad oltani ( kanyaró mumpsz rózsahimlő gümőkór sárgaláz gyermekbénulás).
Az elölt kórokozókkal való védőoltás sokkal biztonságosabb.
Az első három és az utolsó terhességi hónap folyamán minden védőoltástól helyes tartózkodni, ez alatt az idő alatt még családtagot sem szabad élő kórokozóval oltani. E szabály alól csak a gyermekbénulás elleni védőoltás kivétel.
Onánia A későbbi szexualitásnak sokszor már csecsemőkorban megnyilvánuló, ártalmatlan és jelentőség nélküli megnyilvánulásaként a csecsemő szívesen megfogja nemi szervét, látható öröme telik ebben.
A csecsemőnek nincs még nemisége a szó későbbi értelmében, ezek a megnyilvánulások részei az egész testtel való ismerkedésnek, csak a felnőtt látja bele a nem létező szexualitást.
A nemi szervekben különösen sok idegvégződés van, már kisgyermekkorban érzékeny terület. Ezért néha a kisfiú hímvesszeje és a kislány csiklója megmerevedhet, különösen teli hólyag mellett; néha a levetkőztetéssel kapcsolatos hideghatás váltja ki a merevedést.
A vizelés kiváltotta érzés vagy az anya tisztogató tevékenysége már korán felhívhatja a kisgyermek figyelmét arra, hogy a nemi szervével való játék kellemes érzetekkel jár.
A nemi szerveken előforduló gyulladás és viszketés (kislányban az esetleg cérnaférgek okozta hüvelygyulladás, fiúkban pedig a fityma begyulladása) onániára emlékeztető mozdulatokra késztetheti a kisgyermeket, combjait ritmikusan egymáshoz dörzsöli, vagy párnához, vagy a matrac széléhez dörgölődzik. A művelet akár bizonyos csúcsponthoz is eljuthat, a kisgyermek szeme csillog, tekintete elréved, arca kipirul, majd ellazul és elálmosodik.
Más gyermekek előbb csak viszketés csillapítása végett ragadják meg nemi szervüket, aztán már nagy örömük telik ebben. A legtöbb anya elrémül és valami nagyon súlyos bajt sejt.
Az ilyen manipulációk olyan fokot érhetnek el a fokozottan ingerlékeny gyermekben, hogy ezt már nem lehet normális jelenségként elkönyvelni és talán orvos segítsége is szükséges *, ez azonban nagyon ritkán fordul elő.
Ha kisgyermekben onániát észlelünk, először az esetleges testi kiváltó okok után kell nézni: sebes fenék, szűk vagy kellemetlen pelenka fitymagyulladás fitymaszűkület cérnaféreg, a hüvelybemenet gyulladása, hintőporcsomók a hüvelybemenetben; ezeket kell először rendbe hozni, illetve megszüntetni.
A külső tényezők megszüntetése után a gyermek a szokást magától hagyja abba. Amúgy is csökken ilyen irányú érzékenysége a pelenkás kor elmúltával és az addig már szokássá vált tevékenység hamar feledésbe merül. Makacs esetben kérjünk tanácsot orvostól.*
Orrcsepp Vizes, olajos vagy olajos-vizes emulzióból álló gyógyszerforma az orr és a garat gyulladásainak kezelésére.
Legfontosabb alkotóeleme a víz, a kiszáradt orrnyálkahártya megnedvesítése magában véve is jótékony hatású. Az orrcsepp tartalmazhat gyulladáscsökkentő hatóanyagokat, illóolajokat, balzsamokat.
Csecsemőkorban tisztán olajból álló orrcseppet sohasem használjunk.
Általában kerüljük az érösszehúzódást kiváltó szereket is, csecsemőben veszedelmes lehet használatuk; egyébként is csak olyan orrcseppet használjunk, amelyet kifejezetten csecsemő részére készítettek.
A fiatal csecsemő orrnyálkahártyáján történő bármilyen manipulálás káros reflexeket válthat ki a légzés és vérkeringés területén.
Csecsemőkorban az orrcsepp használatának leggyakoribb indoka a nátha, az etetési nehézséget kívánjuk így enyhíteni.
Általában közvetlenül etetés előtt cseppentsünk be 1-2 cseppet (nem többet!) orrcseppentő segítségével, mindkét orrlyukba; a nátha enyhülésekor nyomban hagyjuk abba az orrba való rendszeres cseppentést. A becseppentéshez fektessük a csecsemőt hanyatt, válla alá tegyünk párnát, hogy feje enyhén hátrafelé lógjon.
Az orrcseppek fölösleges használatát mindenképpen el kell kerülni, bármilyen légyen összetételük.
Orrlégzés Az egészséges közérzethez hozzá tartozik az akadálytalan orrlégzés. Nyugalomban és alvás közben csak az orrlégzés tekinthető normálisnak, a szájon át történő légzés nem igazán alkalmas a belégzett levegő kellő felmelegítésére, tisztítására és párásítására.
Ha valami az orrlégzést nehezíti vagy elzárja, a légutak kiszáradnak és könnyebben alakulnak ki fertőzések, kivált ha az orrlégzés zavara tartós.
Csecsemőkorban még a normális táplálkozáshoz, különösen a szopáshoz is elengedhetetlen a szabad orrlégzés; a csecsemő nem tud egyszerre szájon át lélegezni és szopni. Újszülöttek fulladozni kezdenek, ha orrlégzésük elakad, nem jut eszükbe a szájukat kinyitni.
Az orrlégzést többek közt nátha vagy a garatmandula fokozatosan kialakuló túltengése akadályozhatja. Ritkán már a megszületéskor akadályt okozhat az orrjáratok veleszületett szűkülete vagy elzáródása.
Sok kisgyermeknek válik szokásává az éjszakai szájlégzés, ha ismétlődő légúti hurutokban szenved, de legtöbbször garatmandula túltengése is szerepet játszik ebben. Így azután később már a hurutmentes napokon is csak száján át légzik a gyermek, ez a helyzet viszont növeli a légúti betegség ismétlődésének veszélyét.
Ezek a gyerekek éjjel gyakran horkolnak.
A garatmandula eltávolítása legtöbbször megoldja a bajt; a szájlégzés azonban annyira szokásává válhat a gyermeknek, hogy még a műtét után is szájlégző maradhat. Ilyenkor érdemes az orrlégzést gyakoroltatni: naponta többször vetessünk vele metszőfogai közé faspatulát, először csak egy-egy percre, fokozatosan emeljük az időt 5-10 percre, szoríttassuk össze fogát; mivel eközben senki sem tudja száját tartósan nyitva tartani, orrán át fogja beszívni a levegőt. Ha az orr teljesen eldugul, és ezáltal a csecsemő táplálása lehetetlenné válik, orrcsepp használatára kényszerülhetünk, megválasztásakor kérjük ki az orvos véleményét.* Az orrcsepp beadása óvatosságot és ügyességet kíván meg.
Orrtisztítás Naponta el kell végezni, legjobb a napi tisztasági fürdő előtt.
A szabad orrlégzés érdekében el kell távolítani az orrnyílásokból a port és a váladékot. A csecsemő orrának nyálkahártyája kényes és sérülékeny, ezért minden műveletet körültekintéssel kell végezni. Hegyesre sodrott vattát használjunk, melyet sohase csavarjunk pálcikára.
Mindkét orrlyukhoz használjunk friss vattát, előtte vízzel enyhén megnedvesítjük, finom pödrő mozdulatokkal vezetjük be az orrnyílásba, nem szabad túl mélyen behatolni. Úgy kell csinálni, hogy a csecsemő ne ijedjen meg, a beavatkozás ne fájjon neki, ezért ne is legyen kénytelen védekezni; ordító, kapálódzó csecsemőnek nehéz az orrát kitisztítani. A vattát sohase olajozzuk be, mert minden idegen anyag izgathatja az orr nyálkahártyáját.
Orrvérzés Csecsemőkorban kivételes, kisgyermekkorban viszont elég gyakori kellemetlenség. Ha csecsemőben észlelünk orrvérzést, orvoshoz kell fordulni.*
Friss orrvérzés esetén enyhén előrehajtott fejjel vegyük ölbe a kisgyermeket, ujjunkkal szorítsuk a vérzés oldalának megfelelő orrszárnyát az orr középvonalát képező orrsövényhez. Még hatékonyabb a körülbelül kisujj vastagságúra sodort, babakrémmel enyhén megkent vatta bevezetése csavaró mozdulatok segítségével. Talán segít a tarkótáji hideg vizes borogatás is. A vattát kb. 1 óra elteltével kell óvatosan kivenni.
Az orrvérzésnek számos oka lehet; gyakran enyhe sérülés (pl. az orr turkálása!) okozza, értágulat fennállása sem ritka, igen ritkán általános betegség megnyilvánulása is lehet.
Orvosi vény Recept; az orvos írásbeli utasítása a gyógyszerészhez gyógyszer elkészítésére, kiszerelésére és kiadására. Számos gyógyszert csak orvosi vény ellenében adnak ki.
A receptről világosan ki kell derülnie, hogy ki a felíró orvos és hol van a rendelője vagy munkahelye. Rajta van a beteg neve, a kiállítás kelte, a szükséges pecsétek. A vény lényegi része Rp-vel kezdődik (= recipe, latin szó, magyarul: vény), a gyógyszer nevével, mennyiségével, az elkészítés módjával, a kiszerelés módjával és az alkalmazásra vonatkozó előírással folytatódik. Néha a diagnózist vagy egyéb, a társadalombiztosítás által megkívánt adatot is fel kell tüntetni.
Az orvosi vény közokirat, másolni, megváltoztatni, hamisítani tilos és hivatalból üldözendő.
Orvosi vizit Akkor hívjuk ki az orvost házhoz, ha a rendelőbe való szállítás túl nagy megterhelést jelentene a beteg számára.*
Nemcsak azért helyes ez így, mert az orvosnak a háznál történő vizsgálat több idejébe kerül, hanem azért is, mert rendelőjében sokkal több segédeszköz van keze ügyében. Ez megkönnyíti a gyors, pontos diagnózis felállítását.
Manapság a beteg csecsemő vagy kisgyermek szállítása sokkal biztonságosabb, mint korábban: sok embernek van autója, melyet fűteni is lehet. A láz általában nem akadálya a szállításnak. Ha az orvos házhoz hívása elkerülhetetlen, helyes már reggel hívni az orvost.
Az orvos érkezéséig mérjük meg a gyermek lázát, őrizzük meg székletét és vizeletét.
Óvoda 3-6 éves gyermekek gondozására, foglalkoztatására és fejlesztésére szolgáló gyermekintézmény, ahol játékos és a korcsoportnak megfelelő nevelőmódszerekkel önállóságra, közösségi érzésre, helyes beszédre, tisztaságra és jó szokásokra nevelik a gyermekeket.
Önkormányzatok, intézmények, munkahelyek, magánszemélyekből álló egyesülések tarthatnak fenn óvodát. Vannak speciális igényeket kielégítő óvodák vagy óvodai csoportok (enyhén fogyatékosok, mozgássérültek stb.).
Az óvoda az iskolára való előkészítés legjobb módja. Magyarországon az alsó korhatár 3. betöltött év.
előző következő
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü