Orvosi szógyűjtemény
Babalexikon*P*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
   
* Forduljon orvoshoz!
Pasztőrözés, tej Louis Pasteur francia mikrobiológus nevét viseli ez az eljárás: a tejet és a tejtermékeket kíméletes hőhatással teszik eltarthatóvá.
Az eredeti módszernek ma már több változata van: közepesen hosszú ideig 60 C körüli hőmérséklet, rövidebb ideig magasabb, vagy igen rövid ideig igen magas hőmérséklet alkalmazása után gyors lehűtés.
A pasztőrözés elöli az erjedést okozó gombákat és a kórokozókat (a gümőkór okozóját is).
Az eljárás nem korlátlan időre óvja meg a tejet a megsavanyodástól és nem szavatolja, hogy otthon a felhasználás közben esetleg bejutott kórokozók nem szaporodnak el benne. Csecsemő táplálékának készítésekor ezért közvetlenül használat előtt, rövid időre tanácsos felforralni a pasztőrözött tejet is.
Pavor nocturnus Éjjeli felriadás; az alvászavar sajátos formája, legtöbbször kisgyermekben fordul elő. A gyermek az éjszaka közepén hirtelen verejtékben úszva ijed fel álmából; látnivalóan retteg, ül vagy áll, de nincs egészen ébren.
Lehet, hogy csak egyetlen alkalommal fordul elő; sokszor azonban ismétlődik, néha szabályszerű időközönként jelentkezik.
A mélyebb okokat csak sejtjük: feltételezhető, hogy a gyermek a nappali élményeket álmában újraéli, a szeretett személy miatti nappali aggódása éjjel ebben a formában tör elő. Ezért látszik ésszerűnek, hogy a szülők a gyermeket egészen felébresszék, és így a kicsi maga győződhessen meg arról, hogy mindenki megvan.
Biztosan ható kezelési módszer nincs. Ha nagyon gyakran és hosszú időn át következik be a roham, az orvos az alvás mélységét okozó szert írhat fel; ha nagyobb a gyermek, érdemes szakember segítségével mélyebb lelki okok után kutatni.*
Pelenka Átlagosan 27 hónapon keresztül rejtőzik a baba popsija a pelenkában; kb. ennyi időre van szükség, amíg a kisgyermek ura lesz széklet- és vizeletürítésének. Addig is a pelenka fogja föl a székletet, vizeletet és védi meg a gyermek ágyát, illetve ruházatát a nedvességtől és a szennytől.
A pelenkának a nedvességet jól fel kell szívnia, különben kivörösödik a csecsemő bőre. A tisztázást rendszeresen kell végezni 3-4 óránként, leginkább az étkezésekkel összefüggésben. Az éjszakai 8 órás szünetet azonban be kell tartani.
Korábban szinte csak a hagyományos, természetes anyagokból készült pelenkákat használták, újabban egyre korszerűbb és sok kényelmet nyújtó fajtákat fejlesztett ki az ipar, e téren óriási a haladás.
A következő fajták közül válogathatunk:
hagyományos pelenkaanyagból készült, mosható, sokszor felhasználható pelenkák;
egyszerhasználatos pelenkabetétek, amelyeket a mosható borítón belül elhelyezve alkalmazunk;
nadrágpelenkák: több nagyságban készülnek, nedvszívó hatásfokuk fokozásában valóságos verseny folyik.
Pelenkázás (hagyományos) technikája A helyes pelenkázás hagyományos pelenkával bizonyos jártasságot, gyakorlatot és ügyességet kíván. A pelenkának nemcsak a csecsemő esetleg heves rugdalódzásának ellenére kell tartania, hanem tökéletesen fel kell fognia a vizeletet és a székletet, nem szabad a nedvességet áteresztenie, nem szabad ráncot vetve nyomnia és a hideg ellen is védenie kell. A hagyományos pelenkát lassan kiszorítja az eldobható, egyszerhasználatos pelenka, bár drága volta és környezetvédelmi meggondolások fékezik elterjedését. Tanácsos a hagyományos pelenka használatával tisztában lenni:
Pelenkázás az első hónapban
A tisztábatevés megkezdése előtt ki kell készíteni a kellően összehajtogatott pelenkát, alája a vízhatlan (gumi) pelenkát, ez alá pedig az ennél nagyobb flanelborítót. A pelenkát háromszög alakban hajtjuk ketté; a csecsemőről levesszük a használt pelenkát, majd kisingét és réklijét rajta hagyva, az előre elkészített pelenkára fektetjük, mégpedig hanyatt.
A kisbaba feneke alatt lévő csücsköt a két láb között fölhajtjuk a hasára, ha a köldököt így elérné, kicsit visszahajtjuk a csücskét.
Most a két oldalsó csücsköt hajtjuk be tökéletesen elsimítva, a hasat megkerülve.
A gumipelenkát oldalról felhajtjuk, a kisinggel rögzítjük kívülről, ha az ingecske túl hosszú, alját előbb felhajtjuk. Most a legkülső réteget hajtjuk rá, előbb az egyik oldalról, ezután a lábaknak megfelelően felhajtjuk, majd a másik oldalt oldalról ráhajtjuk, a réklit lehúzzuk.
Egyszerűbb megoldás: két pelenkát használunk: az egyiket háromszögre hajtva helyezzük el a pólyázóasztalon derékszögű csücskével lefelé, felső, vízszintes széléhez merőlegesen hosszában négyrét hajtott pelenkát illesztünk, ez utóbbit hajtjuk fel a csecsemő lábai között, majd a háromszögűvel úgy járunk el, mint fentebb, erre kisméretű gumibugyit húzunk, és angolpólyába öltöztetjük a csecsemőt.
Pelenkázás a 2. és 3. hónapban
A három réteget ugyanúgy készítjük elő; a lábak között felhajtjuk a pelenka derékszögű sarkát, a felül fekvő sarkot a jobb csípőre, az alsót a bal csípőre simítjuk, majd az oldalcsücsköket oldalról a csecsemő hasára hajtjuk, ettől kezdve az a/5-6. ábra szerint járunk el.
Sokan azt hiszik, hogy a jó pelenkázás nehezen megtanulható boszorkányság, pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy minden fiatal anya hamar belejön, igaz, nem pontosan az előírások szerint végzi a műveletet, hanem a neki leginkább megfelelő egyéni módon. Az eredmény a fontos: a pelenka ne essék le, ne engedje ki a nedvességet, ne nyomja a csecsemő érzékeny bőrét.
Vitatják, hogy szopás előtt vagy után kell tisztába tenni a csecsemőt. Ehhez ismerni kell a csecsemő szokásait és természetét. Ha az édesanya minden étkezés előtt és után, valamint minden székletürítés esetén tisztába teszi a kisbabát, akár 10-12-szer is pelenkázhat egy nap. A szopós csecsemőt jobb mellre tevés előtt tisztába rakni, kivált, ha teli hassal könnyen hány a tisztába tevés hatására. Az etetés utáni tisztába tevésnek viszont megvan az az előnye, hogy a szopás közben igen gyakran székletet is ürítő csecsemő nem marad sokáig székletes pelenkában.
Pemphigoid Gennykeltő baktériumok által okozott újszülöttkori bőrfolyamat, számos felületes, gennytartalmú hólyagocska keletkezik a bőr felületes rétegében. A bőrön közvetlen fertőzéssel terjed, a vékony falú hólyagocska megnyílásakor kiürülő genny elkenődése révén.
Kezelése orvosi feladat *, a bőrt fertőtlenítő fürdővel kezelik, a hólyagokat megnyitják, az újszülött összes textilneműjét kifőzik; az újszülöttet ápoló személynek is gondosan fertőtlenítenie kell a kezét.
A szülészeti intézmények higiénés körülményeinek javulásával ez a fajta bőrfertőzés szinte teljesen eltűnt.
Pépes ételek A pépes ételek bevezetésével a csecsemő táplálásában gyökeresen új korszak kezdődik. Több vitamint és egyéb fontos építőkövet viszünk be szervezetébe, nélkülük a súlygyarapodás nem volna lehetséges. A bevitt anyagok elengedhetetlenek a csontok normális összetételéhez és általában az egészséges fejlődéshez.
Német nyelvterületen ebbe a csoportba sorolják a liszt- és gabonaneműből készülő ételeket is, ezért ezeket is itt tárgyaljuk. Ezeket vagy olyan hígan készítik el, hogy cumisüvegből adhatók legyenek, vagy sokkal sűrűbb, kanállal etethető formában. A főzelékből és tejből készülő pürék jelentik a harmadik csoportot.
Híg dara: Németországban a pépes ételek első lépcsőfokaként adják cumisüvegből. Hazánkban ellenezzük használatát.
Elkészítése: 150 ml színtejet, 50 ml vizet, 1 evőkanál darát és 2 teáskanál cukrot felfőzünk, rövid ideig forraljuk keverés közben, melegen töltjük a cumisüvegbe.
Sűrű dara:
Elkészítése: 150 ml színtejet és 50 ml vizet felforralunk, majd enyhe forralás közben 2 evőkanál darát apránként beleszórunk, 2 percig keverés közben forraljuk majd 2 kávéskanál cukorral édesítjük.
Önálló étkezésként ne alkalmazzuk, hányásra hajlamos csecsemőnek adhatjuk az étkezés befejezéseként.
Nem minden gyermek szokja meg könnyen a kanalat. Eleinte csak egy-két kanálnyit adjunk naponta a babának, a mennyiséget csak ekkor kezdjük fokozatosan emelni, ha már megbarátkozott az új evőeszközzel. A kanállal való etetés nem zavarja a szoptatást. Az anya ügyeljen arra, hogy ne alakuljon ki a csecsemőben ellenérzés a kanállal szemben: ez akkor következik be, ha türelmetlenül, erőszakosan eteti kanállal a hevesen ellenkező gyermeket. A szoktatás idején csak harmadáig-feléig töltse meg a kanalat, a kis mennyiséget könnyebben elfogadja a csecsemő. Használja ki az anya a táplálék által kiváltott reflexes nyelvmozgást és a nyelőreflexet; ez bizonyos ritmusban továbbítja az ételt. Ezzel a ritmussal kell szinkronba kerülni ahhoz, hogy a gyermek ne érezze erőszaknak az etetést. A sietség és türelmetlenség csak bajt okoz.
Piskóta Lisztből, tojásból, cukorból, zsiradékból és tejből készül. Kiterjedten használják csecsemők táplálására. Az első hat hónap folyamán nagy hiba lisztes ételt adni a csecsemőnek, ezért piskótát se adjunk neki, semmilyen formában.
A második félévben már adható, gyümölccsel keverve vagy az első év vége felé rágcsálás céljából. Erre azonban jobb kiflit vagy kenyérhéjat adni, mivel ezek nem olyan könnyen törnek, ráadásul a csecsemőt ételhez, nem pedig édességhez szoktatjuk.
Pókhas Rachitis részjelensége: az elálló bordaívek és a hasizomzat lazaságának következtében a csecsemő hasa előre és oldalt erősen kidomborodik. Az ilyen fokú angolkór azonban manapság már alig fordul elő.
Pólyázóasztal Pelenkázóasztal; célszerű fiókos szekrény, amelynek tetején biztonságosan lehet a csecsemőt tisztába tenni és az egyéb ápolási műveleteket elvégezni.
A kereskedelemben nagy a választék. Közönséges fiókos szekrényt is könnyen át lehet alakítani házilag, kivált, ha az édesapa szeret barkácsolni. A gyári pólyázóasztal gyakran van beépítve egyéb bútordarabbal.
Átlagos anyai magasság esetén az asztallap legmegfelelőbb magassága kb. 85 cm: így nem kell sem túlságosan lehajolni, sem kényelmetlenül ágaskodni. Szélessége 80-100 cm, mélysége 40-48 cm. Ha az asztallap kihúzható, a mélysége 66-80 cm-re is növelhető.
A fiókokban lehet tartani a tiszta pelenkát és ruhácskákat, az ápolás egyéb kellékeit, némelyik típusba fürdőkádat is beépítenek.
Felül párnázott, lemosható a felülete. Ha alul nincs elég hely a szükséges holminak, karnyújtáson belül érdemes a falra vagy az asztal mellé polcot tenni.
A pólyázóasztalról a csecsemő könnyen leeshetik, ezt akadályozza meg az emelt szegély. A csecsemőt még újszülöttkorában sem szabad őrizetlenül hagyni a pólyázóasztalon, ha az anya kénytelen kimenni (telefon, látogató érkezése), tegye a babát inkább a biztonságos kiságyba, így kerülhetők a zuhanásból eredő balesetek.
Próbaszopás A megszopott tejmennyiség pontos ellenőrzése annak eldöntésére, hogy elég-e a csecsemőnek az anyatej.
A szoptatáshoz előkészített csecsemőt pontos mérlegen ruházattal megmérjük és a szoptatás után, ugyanabban az öltözékben ismét megmérjük súlyát; a különbséget tekintjük a megszopott tej mennyiségének, pl. ha szopás előtt 4250 g volt a súlya és szoptatás után 4360 g, akkor 110 g-ot szopott.
Az egyetlen szopáskor kapott érték azonban teljesen félrevezető és hamis lehet a szopások közti mennyiségi ingadozások következtében. Ezért helyesebb a napi mennyiséget meghatározni és ezt értékelni. Ez sem könnyű feladat, mert vannak nagyevő csecsemők, akik nem különösen gyorsan gyarapszanak. Magyarázat lehet, hogy az anyatej összetételében is jelentős eltérések találhatók. Az utóbbiak is meghatározhatók orvosi laboratóriumban, de az összetétel ugyanannál az anyánál is jelentékenyen változhat, mutatkozhat napszaki ingadozás, de még egyetlen szoptatás alatt sem állandó az anyatej összetétele.
A megszopott mennyiséget csak a csecsemő egészének, általános állapotának, gyarapodásának, hangulatának figyelembevételével szabad értékelni. Ha hetenként megfelelő a súlygyarapodás, nem lehet elégtelen sem az anyatej mennyisége, sem minősége.
Pylorusszűkület Helytelenül gyomorszájszűkületnek is mondják, pedig nem a gyomorszáj, a gyomorba bevezető nyílás, hanem a pylorusnak nevezett, belőle kivezető nyílás záróizma jön előbb görcsbe, később pedig meg is vastagszik. Ennek következtében a gyomorban lévő táplálék alig tud a belek felé továbbhaladni.
Az első tünetek nem közvetlenül a megszületés után, hanem néhány hét múlva jelentkeznek majd gyorsan rosszabbodnak.
A fő tünet a heves, kirobbanó jellegű hányás, sugárhányásnak is nevezik. Legtöbbször az etetés után rövid idővel, nagy ívben, sok gyomortartalmat hány a csecsemő, majd más hányásformákkal ellentétben nyomban a hányás után éhesen, dühösen sírni kezd.
Levetkőztetett állapotban jól látni a has felső részén, hogy a gyomor mély, lefűző összehúzódásai etetési kísérletkor fokozódnak. A baba arca aggódó, homlokát ráncolja.
Mivel a belekbe alig jut táplálék, a csecsemő súlya csökken, lesoványodik, széklete híg, üres (éhezési széklet).
Csecsemőkorban fellépő ismételt és/vagy nagyfokú hányással orvoshoz kell fordulni az ok tisztázása végett *, nemritkán pylorusszűkület derül ki.
A baj fennállását ultrahangvizsgálattal azonnal meg lehet erősíteni.
A kezelés ma egyértelműen műtéti (a megvastagodott izomgyűrűt vágják át), utána gyors a gyógyulás.
Gyógyszeres kezeléssel nem érdemes kísérletezni, annyira biztonságos és sikeres a műtét. Visszaesés nem fordul elő.
előző következő
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü