Orvosi szógyűjtemény
Babalexikon*R*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
   
* Forduljon orvoshoz!
Rachitis Angolkór; a gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének mélyreható zavara, melyet a D-vitamin hiánya okoz.
Mivel a kalcium és a foszfor a csontképzés elengedhetetlen alkotóeleme, a rachitis legszembeszökőbb tünetei a csontok puhaságának következményei, a hiányállapot azonban egyéb eltérésekben is megnyilvánul: pl. az izomzat lazaságában és egyidejűleg fokozott ingerlékenységében, légúti betegségekre való hajlamban.
Korai tünet a tarkó táján észlelhető craniotabes, a koponyacsontok puhasága; ugyanezen a területen fokozott izzadást is lehet észlelni, de ez magában véve még nem jelent rachitist. Ha a koponyacsont hosszabb időn át puha, a tartósan hanyatt fekvő fiatal csecsemő feje hátul ellapul. A kezeletlen rachitis később a mellkas alakváltozásaihoz, pókhashoz, görbe lábakhoz, a medence deformálódásához vezet.
A fogzás rendetlenné válhat, az izomzat feltűnően petyhüdt, a csecsemő étvágytalan, rosszkedvű, nem szívesen mozog. Súlyos esetben a kalciumhiány görcsöket is képes okozni ( spasmophilia). A rachitis felismerése és a kezelés irányítása orvosi feladat.*
A súlyos rachitis a megelőzés eredményeként ma már ritka lett; nem látni rachitis következtében nyomorékká vált embereket, akik egész életükön át hordták a megelőzhető baj következményeinek keresztjét.
A rachitist a D-vitamin hiánya okozza. A vitamin vagy (az egyébként meglehetősen kis D-vitamin-tartalmú) táplálékból ered vagy a bőrben keletkezik napfény hatására. A D-vitamin a tápcsatornából a zsírokkal együtt szívódik fel (ugyanis zsíroldékony), ezért tartós táplálkozási, emésztési vagy felszívódási zavarok fokozzák a rachitisre való hajlamot.
A nagyvárosokban a napfény alig fejtheti ki D-vitamin-képző hatását a nagyfokú légszennyeződés miatt; a szennyező anyagok éppen azokat a sugarakat szűrik ki, amelyek a leghatékonyabban befolyásolják a bőrbeli folyamatokat.
A rachitis megelőzését a csecsemőtanácsadó irányítja. Kevés olyan betegség van, amelynek megelőzése olyan könnyű volna és amely különben olyan súlyos következményeket okoz.
Rachitis megelőzése A rachitis megelőzését a csecsemő-tanácsadás keretében működő orvos és védőnő végzi. A megelőzés három pilléren nyugszik.
1. Fontos a csecsemő helyes táplálása; az anyatejes csecsemő sokkal kevésbé hajlik angolkórra, mint mesterségesen táplált kortársa.
2. Elő kell segíteni a D-vitaminnak a bőrben való természetes képződését; megfelelő, szűrt fényben történő napoztatással, a friss levegőn - és ezzel a napfényben - való tartózkodással sokat tehetünk a rachitis kifejlődése ellen.
3. A mérsékelt égövi időjárási viszonyok mellett, különösen pedig városokban, minden csecsemő D-vitamin-bevitelre szorul. Ideális a napi szükségletnek a nap mint nap történő bevitele. Feltétlenül szükséges a D-vitamin adagolása az anyának a terhesség utolsó 12 hetében és a szoptatás alatt a csecsemőnek az első életévben szinte függetlenül az évszaktól, gyermeknek a második és harmadik életév napfényben szegény hónapjaiban, néhány veszélyeztetett csoportban és bizonyos betegségek előfordulásakor.
A megelőzés lehetőségeivel kapcsolatos kérdéseinket az orvosnak, illetve a védőnőnek tegyük fel.
Rágóka Fából, kemény műanyagból vagy hasonló anyagból készült sima felszínű gyűrű, amelyet a csecsemő ágyában tartunk: ezen gyakorolhatja a rágást. Természetesen a lehető legtisztábban kell tartani az eszközt, időnként csírátlanítani is érdemes (pl. sterilizálás Milton szerint, kifőzés cumisüvegek kezelése).
Legtöbb csecsemő nagy élvezettel rágcsálja a rágókat, a mindent szájba vevés ösztönétől hajtva. Hasonló célt szolgál az ujjszopás; ez mind előkészület a későbbi rágáshoz és harapáshoz. A fogzással járó fájdalmasságot is enyhíti.
Ügyelni kell arra, hogy a rágóka elég nagy legyen ahhoz, hogy egészében ne tudja a gyermek szájba venni, ne legyen éles sarka vagy éle, ne legyen olyan anyagból, amelyből kisebb darabok letörhetnek, különben kárt tehet magában a baba.
Rángás csecsemőkorban Az izmok rövid, akaratlan megrándulása az első napokban gyakori, az ilyen "mosoly" nem fejez ki érzelmet. A rövid összerándulások az első hónapok folyamán egyre ritkulnak, a 4. hónap végére megszűnnek, addig teljesen ártalmatlan jelenségnek tartjuk őket, hiszen a még éretlen idegrendszer megnyilvánulásai.
A későbbi korban fellépő izomrángások jelentősége nagyon különböző lehet, ha ilyet észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.*
Rékli A baba a kising fölött hordja. Legtöbbször jól mosható, puha pamutból vagy műanyaggal kevert pamutból készül. Az utóbbi fajtát meleg mosószerben csak ki kell nyomkodni, gyorsan szárad és kiváló a hőszigetelő hatása.
Leginkább raglán szabású, a hátrészek bőven fedik egymást, nyakán összehúzható kötő van.
Nem szabad túl kicsit venni az újszülött számára, mert gyorsan kinövi.
A számozást illetően lásd az ingecske címszó alatti táblázatot.
Répaleves Moro szerint Hasmenés elleni hatékony gyógytáplálék, a múltban és ínséges időkben sok csecsemő életét mentette meg. Ma átmenetileg használatos a hasmenés kezelésében.
A főtt répa bőségesen tartalmaz bélbevonó anyagokat és értékes ásványi anyagokat. Tápértéke szerény, ezért tartós táplálásra nem használható, csupán ún. bevezető táplálék.
Készítése: 500 g friss sárgarépát gondosan megmosunk, megtisztítjuk, felaprítva egy liter vízben vagy zsírmentes húslevesben puhára főzzük (20-30 perc szükséges ehhez), majd leszűrjük. Megturmixoljuk vagy finom szitán átnyomjuk, a főzőlével 1 literre egészítjük ki a masszát, fél teáskanál konyhasót (kb. 3 g) teszünk hozzá.
Cumisüvegből adható. A hasmenés kezelésének folyamán előbb kevés, majd egyre több tejjel keverjük, az orvos rendelése szerint.*
Rhesus-vércsoport Rh-vércsoport; az emberi vörösvértestek felületén kimutatható tulajdonság, a Rhesus-majomról kapta nevét, mert ebben az állatban fedezték fel a vércsoportot.
Az európai emberek 85 %-ában jelen van, ezeket Rh-pozitívaknak (újabban D-pozitívaknak) nevezik, 15 %-nál hiányzik (Rh-negatív, D-negatív). A tulajdonság domináns öröklődést mutat, azaz ha a gyermek egyik szülőjétől pozitivitást örököl, már meg fog nyilvánulni benne a tulajdonság. Ha az Rh-negatív nő Rh-pozitív férfitól Rh-pozitív magzatot fogan, a számára idegen tulajdonságú magzati vörösvérsejtekkel szemben védekező ellenanyagokat termelhet szervezete. Ezek az anyai védekező anyagok aztán bekerülhetnek a magzatba és annak Rh-pozitív vörösvértestjeit megtámadják, elpusztítják. Mindez nem olyan gyakran fordult elő korábban sem, mint a gyakoriságra vonatkozó számok alapján várható lett volna.
Mivel az eseménysorozatban a döntő pont a magzati Rh-pozitív vörösvérsejteknek az anyai keringésbe való átjutása (ez készteti védekezésre az anyai szervezetet), keresték annak módját, hogyan lehetne ezeket a magzati vörösvértesteket az anya szervezetében ártalmatlanná tenni. Ez teljes mértékben sikerült is; ma minden Rh-negatív nő szüléskor (ekkor szoktak a magzati vörösvérsejtek az anyába átszökni) a vörösvérsejtek hatását semlegesítő ún. anti-D-gamma-globulint kap már évtizedek óta és ezzel az Rh-összeférhetetlenségen alapuló betegségei szinte teljes mértékben kiirtották.
A vércsoport-összeférhetetlenség egyébként a magzati vörösvértestek tömeges pusztulását eredményezte, a fölösleges vérfesték epefestékké alakulva rendkívüli mértékű sárgaságot okozott, mely súlyos idegrendszeri károsodást, esetleg halált eredményezett.
A ritkán ma is még előforduló kórkép kezelése során az idejében végzett vércsere segítségével mindezeket meg lehet előzni, a gyermek egészségesen nő fel.
Rizsnyák A tejhígítások készítéséhez használható az 5 %-os rizsnyákoldat (Oriza). A hasmenés kezelésekor 10 %-osat is használhatunk répalével keverve. Rizsnyákot régebben házilag is készítettek.
Elkészítése: 80-100 g tisztított rizst megmosunk, a rizst éppen ellepő vízben megpároljuk, ezután forró vízzel egy literre feltöltjük és lassan egészen puhára főzzük. A rizs fajtája szerint ez igen különböző ideig tarthat. Háromszor nyomjuk át gondosan szőrszitán, közben nem szabad túl erősen keverni. A masszát forralt vízzel 1 literre töltjük fel. A rizsnyák hidegen megszilárdul, de a meleg tejben feloldódik. Ez a készítésmód azonban már a múlté, a tejhígításokkal egyetemben.
Gyári szárított rizsnyákból sokkal könnyebben készíthetjük el az 5 vagy 10 %-os rizsnyákfőzetet. 1 teáskanálnyit púpozva teszünk 1 dl vízhez, ha 5 %-osat kívánunk készíteni, 10 %-oshoz a kétszeresét. A port először kevés vízzel elkeverjük, majd az egész kimért vizet hozzátesszük, habverővel való keverés közben felforraljuk.
Rooming-in Angol kifejezés, amely azt jelenti, hogy a „kórházban az édesanyát és gyermekét együtt helyezik el; szűkebb értelemben azt a szülészeti gyakorlatot, mely szerint az újszülött állandóan az édesanyja közvetlen közelében van. A roomin-in teljes körű megvalósításától Magyarországon még elég messze vagyunk anyagi-technikai okokból, de már nagyon sok helyen részben vagy egészen megvalósították.
A szülészeti rooming-in előnyei teljesen nyilvánvalóak: az anya maga gondozhatja újszülöttjét, sokkal jobbak a szoptatás feltételei, a gyakorlatlan anya sokkal több lehetőséget kap a teendők elsajátítására.
Nagyobb csecsemő vagy gyermek szüleinek állandó jelenléte már több nehézségbe ütközik, sok kórházban erre nincs hely, a szülő nem tudja egész napját a beteg gyermekkel eltölteni, mert dolgoznia vagy a többi gyermekét kell ellátnia; kérdés, hogy a szülő(k) kórházi tartózkodásának költségeit elvállalja-e a betegbiztosítás: Németországban nem vagy csak részben fizeti ki.
A tapasztalat megmutatta, hogy milyen betegségek esetén érdemes vagy kívánatos a szülő állandó jelenléte a kórházban:
• súlyos betegség 4 éves kor alatt,
• szopós csecsemő,
• balesetet szenvedett vagy műtött nyugtalan gyermek,
• ún. rosszindulatú betegségek súlyos szakaszaiban,
• a szülő részéről is megtanulandó különleges eljárás (bonyolult étrend, rehabilitációs tornagyakorlatok stb.) esetén,
• súlyos látás- vagy hallászavarban,
• az ápolószemélyzet nyelvét nem értő, közepesen vagy nagyon súlyos betegségben szenvedő gyermeknél.
Németországban a kérdéssel országos akcióbizottság foglalkozik szülők, orvosok és ápolónők részvételével.
A beteg gyermek kényelmén kívül a szülő jelenléte a normális szülő-gyermek kapcsolat fenntartását is eredményezi, ami elsősorban a betegnek a kórházból való távozása után hálálja meg magát.
Rovarcsípés Szúnyog-, poloska- vagy bolhacsípés csecsemőkorban is előfordul, egyéb rovarcsípés is lehetséges. Ebben a korban nagyobb a pír és a duzzanat. Általában a ruhával nem fedett bőrfelszínen fordulnak elő, viszketnek, ezért legtöbbször el is vakarja a gyermek. A viszketésen és az esetleges elgennyesedés veszélyén kívül nincs más jelentőségük.
Veszedelmesebb a méh- és darázscsípés, különösen, ha – kivételesen – a gyermek szájába röpülve a szájüregben csíp a rovar; légzészavar, nyelési nehézség lehet a következmény a nyálkahártya gyors megduzzadása miatt. Nagy duzzanat szokott képződni a szem és a nemi szervek táján is.
Magyarország egyes tájain a kullancs csípése jelent sajátos veszedelmet: több betegség terjesztője is lehet. Általában elég a hidegvizes borogatás a fullánk eltávolítása után (ha egyáltalán látszik), kullancscsípés esetén előbb néhány percre olajjal vagy zsíros krémmel zárjuk el a rovart a levegőtől, ezután csipesszel óvatosan az óramutató járásával ellentétesen csavarva távolítsuk el egészben.
Ha a szájban vagy környékén bekövetkezett csípés nagy duzzanatot, nyelési vagy különösen légzési nehézséget okoz, a lehető legsürgősebben forduljunk orvoshoz.*
Fontos a megelőzés is: nyáron a szabadban jó a babakocsiban fekvő csecsemőt nagy gézzel vagy tüllel megvédeni a rovaroktól. Ügyeljünk arra, hogy a hálót jól rögzítsük, különben veszélyessé válhat.
Rózsahimlő Rubeola; vírus okozta, legtöbbször enyhe betegség; legszembetűnőbb tünete a világospiros, aprófoltos kiütés, amely az arcon kezdődik és az egész testen végigvonul.
Az első tünetek kb. két héttel a fertőződés után jelentkeznek: kisfokú hőemelkedés, enyhe légúti hurut, alig észrevehető kötőhártya-gyulladás; néhány nap múlva jelenik meg a kiütés. Mindezek az elváltozások sokkal enyhébbek, mint kanyaróban. Jellegzetes a tarkótájon tapintható, alig fájdalmas nyirokcsomó-duzzanat. A beteg általános állapota kitűnő.
Kezelésre nincs szükség, van, aki egy hétig nem engedi ki a gyermeket a lakásból. A betegség életre szóló védettséget hagy maga után. Szövődmények rendkívül ritkák.
Jelentősége abban van, hogy ha a terhesség első harmadában szenvedi el a rózsahimlőt a várandós anya, a magzat bizonyos fejlődési rendellenességek (szemhiba, siketség, szívhiba, idegrendszeri károsodás) fokozott kockázatának van kitéve rubeola embryopathia.
Ezért kívánatos, hogy a leányok már gyermekkorukban átessenek a fertőzésen. Mesterségesen is előidézhető a védettség. Az élő, legyengített vírussal történő védőoltást nemrégen vezették be kötelezően. A leányokat és a fiúkat egyaránt oltják abban a reményben, hogy ezzel a járványoknak teljesen útját állják.
Ha korábban még nem oltott terhes nő rubeolás beteggel érintkezik, azonnal jelenjen meg orvosánál, mert megfelelő vizsgálatokkal és rendszabályokkal a baj elejét lehet venni, de nincs veszteni való idő.
A betegség lezajlása után fertőtlenítés nem szükséges.
A rózsahimlőt néha össze lehet téveszteni kanyaróval, vörhennyel és más kiütéses, fertőző betegségekkel. A kanyaró hurutos tünetei súlyosabbak, a láz magasabb, a kiütés sötétebb színű és gyakran összefolyó. A vörheny az arcot megkíméli, a hajlatokban jobban látszik, a torok- és nyelvtünetek kifejezettek és jellegzetesek. A gyakorlott szem legtöbbször könnyen elkülöníti ezeket a kiütéses betegségeket.
Rózsahimlő az anyai eredetű védettség következtében a korai csecsemőkorban alig fordul elő.

Rózsahimlő
Fertőzőképesség mérsékelt, néhány nappal a kiütés megjelenése előtt kezd fertőzni, a kiütés megjelenése után megszűnik
Átvitel módja közvetlen érintkezés, legtöbbször cseppfertőzés
Lappangási idő kb. két hét
Elkülönítés nincs sok értelme
Zárófertőtlenítés nem szükséges
Megelőzés rubeola védőoltás

Rögzítő heveder Valójában biztonsági öv az ágyból vagy a sportkocsiból való kiesés megakadályozására. A kereskedelemben több méretben kapható, céljának megfelelően különböző szabásban. Legtöbbször vastag lenvászonból készül, házilag is elkészíthető megfelelő minta nyomán.
A babakocsik egy részének oldalán találhatók olyan karikák, melyekre a hevedert rá lehet kapcsolni.
A rögzítő hevedert a kiságyra is fel lehet szerelni, a hevedert használva a gyermek lefektetés után nem tudja az ágyat elhagyni és a takarót sem tudja magáról lerúgni.
Lehetséges, hogy a heveder használata bizonyos baleseteket képes megakadályozni, de több hátránya van, mint haszna. A gyermek kioldhatja a kötőt, belegabalyodhat, meg is fojthatja magát. Ha egyáltalán használunk ilyen kényszerítőeszközt, a rögzítést nem szabad a fej felé kikötni, a pánt soha ne legyen olyan hosszú, hogy kioldva hurkot képezhessen, mindig mindkét oldalt kössük meg a pántokat, ha pedig a gyermek már elaludt, oldjuk fel, mégpedig mindenkor mindkét oldalt.
Rubeola embryopathia A terhesség első 12 hetében elszenvedett rózsahimlő esetén a magzat fejlődési rendellenesség fokozott veszélyének van kitéve; legtöbbször a szív, a szem, a fül és az agy alakul ki.
Teljesen megnyugtató helyzet, ha az anya már korábban átesett a betegségen, a rózsahimlős beteggel nyugodtan érintkezhet, védett állapotban van. A biztonság kedvéért akár minden fiatal, még nem terhes nőnél meg lehetne vizsgálni, hogy ellenanyaggal rendelkeznek-e.
Rubeola védőoltás A rózsahimlő elleni védőoltás. Az egész gyermeklakosság beoltásával az a célunk, hogy felnőttkorra mindenki védett legyen (természetesen a terhes nőket is beleszámítva) - ezzel elhárítsuk a rubeola embryopathia veszélyét. A védelmet fokozza, hogy mivel mindkét nemet oltjuk, a járványok ki sem tudnak törni.
A védőoltást a kisgyermekek igen jól eltűrik. Az oltóanyagot újabban a mumpsz és a kanyaró elleni oltóanyaggal kombinálják.*
Rugdalódzás A második negyedévben a csecsemő egyre mozgékonyabb lesz, sokkal erőteljesebben kezd rugdalódzni és kapálódzni, mint korábban. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a rugdalódzó. Melegben jobb, ha csupaszon hagyjuk lábait, legalább akadálytalanul kedvére rugdalódzhatik.
Rugdalódzó Mellrésszel és vállpánttal is ellátott nadrág, frottírból vagy egyéb, gépben mosható anyagból; 62-es és 80-as közti méretekben kapható.
A rugdalódzót a nadrágpelenka és a rékli fölé húzzák, lehetővé teszi az akadálytalan rugdalódzást, mozgást annak veszélye nélkül, hogy a csecsemő levetkőzzön és a lába kihűljön.
Rugdalódzó takaró Puha, meleg, mosható anyagból készült takaró, amelyet a csecsemő éjjel nem tud lerúgni.
Fontos ágykellék, ha a kisbaba az átlagosnál élénkebb vagy nyugtalanul alszik. Megvédi a csecsemőt az éjszakai lehűléstől.
Nyáron nem is kell több takaró, hidegben a szükségletnek megfelelően közönséges ágytakaróval lehet kiegészíteni. Ugyanezt a célt szolgálja a közönséges hálózsák is.
Ruminálás Szó szerint kérődzést jelent ez a szó. A csecsemőkori neuropathia sajátos formája; a gyermek az étkezés után addig ingerli száját vagy garatját, míg a táplálék egy részét vissza nem öklendezi.
Legtöbbször a szokásos felbüfögéssel kezdődik a dolog, később a csecsemő rájön arra, hogy miként képes a táplálék felöklendezését előidézni, s ez makacs szokásává válik; az öklendezés kiváltásának módjában művészi tökélyre tesz szert: ha megakadályozzuk, hogy a száját és garatját kezével ingerelje, nyelvével fog hányást kiváltani.
A csecsemő kedvét leli a műveletben. Bár kiindulásakor a szokás neuropathiás eredetű, a táplálék folytonos kihányása sorvadáshoz vezethet.
Kezelése rendkívül nehéz.* Meg lehet próbálni sűrű ételek adását; közben meg kell kísérelni a leszoktatást. Legalább két hétig állandóan szemmel kell tartani a csecsemőt, azonnal elterelni a figyelmét valamivel (csörgővel, játékkal, játékszerrel), mihelyt a műveletet meg akarja kezdeni. Ezzel a módszerrel gyakran sikerül a hibás reflex megszakítása, idővel teljes leküzdése.
Jobb a megelőzés: a ruminálás mindig a szeretet hiányára vezethető vissza!
Rüh Scabies; fertőző bőrbetegség, melyet a rühatka okoz. Emberről emberre közvetlenül terjed, tárgyak közvetítésével ritkán. Az atka a bőrbe fúrja magát, apró, de szabad szemmel még éppen látható néhány milliméteres járatokat ás, kedvenc helyei az ízületek hajlító oldala, az ujjközök, a fürdőnadrágnak megfelelő terület.
A bőrelváltozás erősen viszket, kivált közvetlenül lefekvés után, a gyermek éjjel agyonvakarja magát. Erősen viszkető bőrjelenségekkel ezért mindig orvoshoz kell fordulni.*
Az orvos által előírt kezelés olcsó, egyszerű és nagyon hamar hat, eredményes; az atkaölő szert a bőrbe kell dörzsölni.
A család többi tagjait is meg kell ilyenkor vizsgálni és ha hasonló elváltozásban szenved valamelyikük, egy időben kell a kezelést elvégezni, különben a betegség újra felüti a fejét.
előző következő
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü