Orvosi szógyűjtemény
Babalexikon*V*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
   
* Forduljon orvoshoz!
Zabnyák A zabpehelyből vonják ki, a kereskedelemben kapható. Elkészítését illetően lásd a dobozon olvasható előírást. Használható a tejhígítások készítéséhez második szénhidrátként. Sűrűn is elkészíthető, rosttartalma révén jótékony hatása van a megfelelő székelési ritmus kialakulására.
Zabpehely A zabot lehántolják, meggőzölve laposra préselik. A zab különlegesen jól duzzad meg folyadékba téve, ebben erősen különbözik a búzától és a rozstól. Sok nyákanyag is van benne, ezért már a csecsemőkor második felében kitűnő táplálék.
Zacskós tej Magyarországon a zacskós tej fogyasztására közvetlenül alkalmas, legtöbbször 2,8% zsírt tartalmazó pasztörizált tej. Napjainkban egyre többféle, zsírtartalmukban különböző típus kapható.
Zuhanásos sérülések Még elesni is meg kell tanulni a kisgyermeknek. A felállás után és a járás elsajátítása közben nagyon sokszor elesik a kisgyermek, az esetek nagy többségében az elvágódás ártalmatlan. A gyermek teste rugalmas és roppant ellenálló sérülésekkel szemben.
Az élénk kisbaba óvatlan pillanatban lepottyanhat a védőléc nélküli pólyázóasztalról, aminek nemritkán komolyak a következményei. Ezért soha nem szabad a pólyázóasztalon fekvő csecsemőt akár egy pillanatra is őrizetlenül hagyni!
Van egy-két helyzet, amelyekben még veszélyesebb lehet a zuhanás, és a gyermekek balesete kísértetiesen hasonló körülmények között következik be; csak egy percre hagyták magára a gyereket, és éppen akkor mutatkozott meg a zuhanást előidéző képessége első ízben. Ha fejjel előre esik le a pólyázóasztalról, vagy fordul ki a kocsiból vagy ágyából, és kemény a talaj, nem ritka a koponyatörés. Ennek megítélése az orvosra tartozik, mivel a koponya sérülése törés nélkül is bajt okozhat, viszont magában véve a törés nem szükségszerűen jelent súlyos állapotot →*
A koponya beütése gyakran jár agyrázkódással, a gyermek egy pillanatra elveszti eszméletét, bágyadt, hány. Ilyenkor habozás nélkül orvoshoz kell fordulni, a gyermeket nem szabad megitatni, mert félrenyelhet. Az orvos érkezéséig laposan fektessük a gyermeket, párna nélkül.
A zuhanás okozta sérülések közt gyakori még a kulcscsonttörés, a bordák vagy az alkar törése.
Ha a kisgyermek vérzik, csak steril pólyával fedjük az orvosi vizsgálatig, ha nincs pólya, teljesen tiszta zsebkendő is megfelel; semmi szín alatt ne alkalmazzunk vattát vagy valamilyen kenőcsöt. A seb kimosását is hagyjuk a szakértelemmel bíró személyre, el kell kerülni a seb befertőződését vagy szennyeződését.
Zsír A szénhidrátokkal és a fehérjékkel együtt a három legfontosabb tápanyag közé tartozik. Az elfogyasztott zsír elsősorban energiaforrás, ha a szervezet a bevitel idején nem tudja felhasználni az elfogyasztott energiahordozókat (nemcsak a zsírokat), a fölösleget zsír formájában raktározza el, legnagyobbrészt a bőr alatti kötőszövetben; zsírral együtt kerül szervezetünkbe a zsíroldékony → vitaminok legnagyobb része. A zsír egy glicerinmolekulából és három, egymástól akár különböző zsírsavból áll, e zsírsavak egy része telített, más része telítetlen, azaz szénláncában kettőskötések fordulnak elő. A zsírokat telítettségi fokuk, szénláncuk hossza, olvadáspontjuk, emészthetőségük és élvezeti értékük szerint osztályozzuk.
A bélben az emésztőnedvek a zsírt glicerinre és zsírsavra bontják, ezek külön-külön szívódnak föl a bélfalon keresztül; ha közvetlenül energiatermelésre használja fel a zsírt a szervezet, szén-dioxiddá és vízzé ég el salakanyag nélkül. Energiatartalma nagy, az összes tápanyag közt a legnagyobb: grammonként 9,1 kcal. A zsíros táplálék rendkívül dús kalóriában, a zsír fogyasztása hamar eredményez jóllakottságot.
A fölöslegesen elfogyasztott zsír, a többi, a bevitel pillanatában szükségtelen tápanyaghoz hasonlóan, zsír formájában raktározódik.
Az anyatejben 3,5-4 % zsír van, ez a zsír kiválóan emészthető, nagyrészt a biológiailag értékesebb telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsír, e tekintetben a tehéntej zsírjától, a vajtól gyökeresen különbözik. A tehéntej alapú gyári tápszerek készítésekor ezért a zsírt kicserélik, legtöbbször értékesebb olajokkal pótolják a vajat.
Zsírszék Ha a székletben a normálisnál lényegesen több zsír és zsírsav van, zsírszéknek nevezzük. Látnivalóan zsírfényű, kellemetlenül szúrós, gyakran bűzös szagú.
A zsírszék zsíremésztési vagy -felszívási zavarra utal. Többek közt lehet → mucoviscidosis részjelensége. A zsírszék okát mindig tisztázni kell, az eredménytől függ a kezelés→*
Zsírszükséglet Csak becsült adataink vannak a tekintetben, mekkora a csecsemő számára ideális zsírbevitel. Legnagyobbrészt az anyatejes csecsemő fogyasztásán alapulnak ezek a becslések. A szopós csecsemő naponta 5-6 g zsírt fogyaszt egy kilogramm testsúlyára számítva, azaz az 5 kg-os csecsemő naponta 25-30 g zsírhoz jut.
Mesterséges táplálás esetén is hasonló mennyiségű zsírt fogyaszt a csecsemő. A tehéntejnek majdnem ugyanakkora a zsírtartalma, mint az anyatejé, mivel azonban a tehéntejet magas fehérjetartalma miatt csak hígítva lehet adni, a → tejhígításokban óhatatlanul kevesebb lesz a zsír. Az így hiányzó kalóriákat cukorral vagyunk kénytelenek pótolni, ami minden bizonnyal roppant természetellenes. Már csak ezért is jobb, ha nem használunk tejhígításokat.
A kor előrehaladtával fokozatosan csökken a zsírszükséglet: kisgyermekkorban napi 2-3, iskolás korban már csak 1-2 g/testsúlykg. Ezen mennyiségeknél lényegesen magasabb zsírbevitel egészen biztosan káros az egészségre.
A kérdést bonyolítja az a körülmény, hogy a zsírok biológiai értéke és felhasználhatósága erősen különbözik. A tehéntej zsírjának csupán 80 %-át használja fel a csecsemő szervezete. Ezért kell a gyári készítmények gyártásakor az anyatej zsírjához hasonló zsírokat felhasználni, ezek hasznosítása 95 %-os, vagy még magasabb.
Az elfogyasztott zsír legnagyobb részét elégeti a szervezet, a fölösleget elraktározza. Az energiaszükséglet jelentékeny hányadát zsírral fedezzük.
Ha a csecsemő tápláléka értékes (telítetlen) zsírsavakat megfelelő mértékben tartalmaz, bőr alatti zsírszövete feszes tapintatú lesz, akár az anyatejes csecsemőé; ezenfelül megoszlása is egyenletesebb lesz, ez egészséges küllemet ad neki és hatékonyabb hőgazdálkodást tesz lehetővé.
előző  
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü