Cukorbetegség Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

Dr. Fövényi József: Tanácsok cukorbetegeknek című könyve alapján
Springer Tudományos Kiadó Kft., 2000.

Előszó

A cukorbetegségről mind orvostovábbképzési célzattal, mind a cukorbetegek oktatása céljából számos korszerű munka látott napvilágot hazánkban az elmúlt tíz évben. Kezdetben mindkét típusú cukorbetegségben szenvedők számára közös kiadványok jelentek meg, majd ezt követően külön munka szólt az inzulin nélkül kezelt, elsősorban diétára szoruló, külön könyv pedig az inzulinkezelést igénylő diabéteszesek egyre bővülő tábora számára. Legutóbb egy kiadvány látott napvilágot - egyebek között a (még) nem cukorbeteg olvasóközönség részére - a diabétesszel kapcsolatos legfontosabb ismeretek közlése céljából.
Jelen könyv a Springer Hungarica Kiadó Kft. tervezett új egészségnevelő sorozatának első tagjaként kerül kiadásra. Ennek megfelelően visszatér a korábbi gyakorlathoz. Egy kiadványon belül kíván szólni a diabétesz különböző formáival együtt élni kénytelen félmillió honfitársunkhoz és családtagjaihoz. A korlátozott terjedelemre való tekintettel kimaradt belőle a diétás kezelés részletes ismertetése. Viszont minden korábbinál összetettebb módon igyekszik megközelíteni ezen - a közhittel ellentétben - nem csupán cukor-anyagcserezavar kérdésegyüttest, és lehetőség szerint pontosan tükrözi a legutóbbi évek kezelésbeli és felfogásbeli változásait, valamint a közeljövőben várható újdonságokat.
Mindezekre tekintettel a könyv nem ígérkezik könnyű olvasmánynak. Egyidejűleg értelemszerűen nem minden része vonatkozik minden cukorbetegre. Kinek-kinek egyénileg kell megtalálni a reá érvényes részeket, tételeket, tanácsokat. Éppen ezért mindenkinek kisebb-nagyobb mértékben meg kell küzdenie az egyes fejezetekkel a célból, hogy önmaga számára a maximális hasznot meríthesse belőlük. Ehhez kíván sok sikert 1996 decemberében.

a Szerző

Előszó a 3. kiadáshoz

A "Tanácsok cukorbetegeknek" első (1997), majd második (1998) javított, bővített kiadása néhány hónap alatt elfogyott. A második kiadás fő újdonsága a cukorbetegség társbetegségei (magas vérnyomás és vérzsír-rendellenességek) és ezek kezelésének a hangsúlyozása volt. A 3. javított kiadás megjelentetése nemcsak a fokozódó igény és kereslet miatt szükséges, hanem azért is, mert a gyógyítás és a diagnosztika rendszerében az elmúlt két évben további rohamos változás állt be, és minden, az ismeretközlést célul kitűző szerző számára fontos, hogy műve lehetőség szerint naprakész legyen. Ez természetesen mindig csak viszonylagos lehet, bár még jelen kiadás nyomdai munkálatainak megkezdése után is kerültek be pótlólagos adatok a jövő lehetőségeire utaló szigetsejt-transzplantációs újdonságokról.
Nagyon remélem, hogy jelen kiadás a korábbiakhoz hasonlóan egyre több magyar anyanyelvű jelen hon határain belül és kívül élő cukorbeteg számára kínál segítséget a minél teljesebb értékű, jobb kilátásokat ígérő élethez.

Budapest, 2000. július hó

a Szerző

    következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü