Mesék a cukorról Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

10-1. A közérzetről -- Hypoglykaemiás és hyperglkykaemiás rosszullét

A következő táblázatban összehasonlítom a kétféle rosszullét leggyakoribb tüneteit. Korántsem biztos azonban, hogy valamennyi jelentkezik, s ráadásul valamennyi egyszerre. Mindenesetre a tünetek bármelyikének észlelésekor ajánlatos azonnal cselekedni, és lehtőleg orvosi segítséget kérni!

A hypoglykaemia és hyperglykaemia összehasonlítása:
  Hypoglykaemia Hyperglykaemia
Vércukor alacsony magas
Hangulat feszült aluszékony, bágyadt

Száj, nyelv

nedves száraz, gyümölcsszagú
Bőr izzadt száraz
Gyomor farkasétvány émelygés, hányinger
Vizelet kevés sok, bűzös, csíp
Kifejlődés hirtelen lassú, alattomos

A hypoglykaemiás roham tartalmaz még egy furcsa, igen korán jelentkező tünetet. A végtagokon zsibbadás keletkezik, a szem káprázni kezd. Az egész néhány perc alatt végigszalad az emberen (nálam ez érdekes módon mindig bal oldalon kezdődik és innen halad a jobb testfelem irányába.) Közben fokozódó diszkomfort érzés, kézremegés, akadozó beszéd jelentkezik. A rosszullét eléggé ijesztő lehet, de a vércukor helyretolásával igen hamar és nyom nélkül megszűnik.
A cukros rosszullétek zöme beállítási, étrendi vagy gyógyszerelési hiba (rosszkor adtam be a nem odavaló inzulin adagot stb.), de lehet idegi, vagy más külső, pl. időjárási behatások következménye. A hypoglykaemia bekövetkezhet például szokatlan fizikai megterheléstől, étkezés nélküli sportolástól stb. Megelőzésére ajánlom, hogy ha ilyen megterhelésre van kilátás, készítsünk össze egy kis szénhidrátot tartalmazó plussz kaját, valamint mindig legyen nálunk néhány szem kockacukor, ha lehetséges, gyümölcslé is. Végül, de nem utolsósorban, ha biztosan számítunk szokatlan megterhelésre (délután szőnyegporolás lesz!) a megelőző inzulinadagot kismértékben csökkentsük.
A hypoglykaemia kezelése a vércukorszint gyors megemeléséből áll. A cukros fogyasszon soron kívül 1-2 dl tejet, gyümölcslevet, vagy gyümölcsöt, súlyosabb esetben cukortartalmú folyadékot (üdítő, tea cukorral stb.) és mindenképpen sok folyadékot. A rosszullét ugyanis izzadással, folyadékvesztéssel jár, aminek pótlása nélkül a közérzet nem lesz igazán jobb.
Ezután kb. fél órával a közérzet javul, a cukros kezdi jól érezni magát. Ne ijedjünk meg azonban, ha ezután három-tíz órával a vércukor a beállított értékünk fölé emelkedik, és kicsit ott is marad. Ez a szervezet túlzott védekezése, ún. túlkompenzálás és egy magyar tudósról Somogyi- effektusnak nevezik. Nem szabad pánikba esni, és a jól bevált beállítást egykét hypo miatt felrúgni; semmiképpen sem szabad a Somogyi-effektust plusz inzulinnal, inzulin emeléssel ellensúlyozni, egyrészt mert úgy sem sikerül, másrészt, mert napokig tartó csúnya ingadozást sikerül előidéznünk általa.
Türelem! Ha túl gyakran jelentkezik a hypo, akkor forduljunk orvosunkhoz. Ugyancsak orvost kell hívni, természetesen azonnal, ha a hypoglykaemia netán eszméletvesztést okoz.
Hyperglykaemiás rosszullét (súlyos esetben ez az a bizonyos híres-hírhedt kóma) kezelése orvosra, általában kórházra tartozik.
A kóma elnevezéshez rövid megjegyzés. Ez a név elég gyakran szerepel különféle szépirodalmi alkotásokban, és egyfajta eszméletvesztést jelent, oka különböző, leginkább mérgezés. Amiről mi itt beszélünk, az a diabéteszes kóma - nem összetévesztendő a fejbeveréses kómával -, a rossz anyagcsere miatt felszaporodott bomlástermékek mérgezése okozza. Legjobb, ha a megszokott, ismerős kórházba fuvaroztatjuk szegény kollégát, de szükség esetén bármely belgyógyászat intenzív osztálya kiválóan és főleg gyorsan ellátja a magas vércukorszinttől rosszul lett, ún. prekómás cukrost, akinek gyümölcsszagú a lehelete. Addig is igyon sok folyadékot cukor nélkül; egy kis citrom mehet bele, de nem ajánlom a diabetikus üdítőket sem, mivel a delikvens ilyenkor könnyen hány, ami még csak tovább borítja az amúgy is elbillent anyagcserét. Az ilyen rosszullét után feltétlenül újra kell építeni a beállítást, mert az biztos, hogy romjaiban van.
A diabéteszes rosszullétek számát igen ajánlatos rendszeres ellenőrzés és orvosi tanácsok segítségével a minimumra csökkenteni, mert ezek igen kellemetlenek és ijesztőek. Ezen túlmenően azért, hogy a későbbiekben jelentkező ún. szövődmények jelentkezését a lehetőségig szűkítsük. De ez már egy egészen más mese. Egyelőre csak azon igyekezzünk, hogy a kezelőorvos figyelmes kérdésére azt válaszolhassuk: "köszönöm, jól".

előző fejezet     következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü