Mesék a cukorról Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

11. Mi van, ha beteg a beteg?

Megállapodtunk abban, hogy a cukros tartsa magát egészségesnek, ha ennek feltételei fennállnak. Ám, mint minden egészséges, a cukros is lehet beteg. Akkor mi van? Alapvetően semmi, csak néhány újabb játékszabály betartása ajánlatos. Az úgynevezett hétköznapi betegségek zöme nem közömbös a cukoregyensúllyal szemben. Ezért a következők figyelembevétele tanácsos.

  1. A cukros nem engedheti meg magának, hogy "lázam van, bekapok egy tablettát, aztán rohanok, mert dolgom van". Nagyon jól tudom, milyen nehéz dolog ez. Magam is sokat ültem estébe nyúló értekezleteken hypoglykaemiával küszködve. Mégis azt ajánlom, a cukros jóval előbb forduljon orvoshoz legújabb panaszával, mint más, és kezdje azzal: "cukros vagyok".
  2. A várható kiborulás veszélyének csökkentése érdekében valamint az általánosnál kicsit lassúbb gyógyulás miatt, vegyék a cukrost hamarabb betegállományba, és legyenek felgyógyulásával türelmesebbek.

A szokásos nyavalyák közül háromra szeretnék külön is kitérni, természetesen a mi szempontunkból. Ezek a sebgyógyulás, a nátha és a gyomorrontás.
Számos pletyka úgy szól, hogy a cukrost arról ismerni fel, hogy sebei rosszul gyógyulnak. Ez így, ilyen formában nem igaz. Van ugyan benne valami. Amint a tisztelt olvasó az eddigiekből megszokhatta, szeretném a dolgokat a talpukra állítani, így akármi lesz is, kijelentem: csak a rosszul beállított cukros sebei gyógyulnak nehezebben! Tehát nem kell pánikba esni, ha elvágjuk a kezünket, az életünkhöz hozzátartozó fokozott figyelem és megfelelő tisztaság biztosítása szükségeltetik. Fokozottan érvényes ez a lábon lévő sebekre, valamint a különféle rovarcsípésekre is. A láb vérkeringése már helyzeténél fogva is rosszabb és ez magyarázatot ad a fokozott óvatosságra. A szúnyogcsípést ne szíveskedjék elkaparni, különösen földes, olajos, meg nem mosott kézzel! A mostanság divatba jött kullancsok eltávolításáról is idejében gondoskodjunk. Egy szó, mint száz, ne szárított pókhálóval kötözzük be magunkat, hanem tisztességes módon lássuk el sebeinket és ne röstelkedjünk ragyáinkat sebésznek megmutatni. A különösen fiatalabb korban jelentkező gennyedésekre, pattanásokra, furunkulusokra nagyon ügyeljünk, mert a gennyedés elrontja a beállítást, a megemelkedő vércukorszint miatt a seb nehezebben gyógyul, a gennyedés fokozódik, szóval a macska kergeti a farkát. A tisztaság kérdését már az injekciózásnál érintettük, és bármi különöset észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Persze a jelszó itt is: "cukros vagyok".
A náthára csak azért térek ki, mert tapasztalatok szerint ez a lenézett kór birizgálja meg leginkább a cukorbeállítást. Erre oda kell figyelni! Közhelyként emlékeztetek az orrfúvás miatti fokozott folyadékvesztésre, amit több, természetesen cukormentes folyadék ivásával kell pótolnunk. Ha ezt ráadásul teletömjük vitaminnal is, akkor a nátha utáni egyensúlybeállást segítjük. Egyébként a náthát is ugyanúgy kezeljük, mint más halandónál, csak jobban odafigyelünk.
Ami a gyomorrontást illeti, kicsit rázósabb a helyzet. Bár a cukrosoknál éppen a szigorúan tartott étrend miatt a gyomorrontás ritkább, mégis előfordulhat. Namármost közönséges halandók gyomorrontási terápiája még ma is a két nap koplalás, és el van intézve. Hát ez nálunk nem megy. A cukrosnak mint már ezt is leszögeztük, mindennap el kell fogyasztania szénhidrátadagját. Ez alól a gyomorrontás sivár napjain sincs felmentés. Ezért a mi koplalásunk a következő: a szokásos időrendet és gyógyszeradagokat megtartjuk, étkezéskor viszont kizárólag könnyen emészthető, tiszta szénhidrátot, ún. amilaceát fogyasztunk. Ilyen például a pirított kenyér, kétszersült, keksz természetesen cukor nélkül. Nem eszünk sem zsírt, sem fehérjét, viszont a szénhidrát mennyiségét ilyenkor mérjük kissé bővebben. Ehhez bőven fogyasztható citromos tea, de tejeskávé már nem. Sőt, én ilyenkor a diabetikus üdítőitalokat, süteményeket, magát a glukonont (lásd később) sem ajánlom. Jó az a bevált, ártatlan szacharin, aszpartám stb., ha már mindenáron édesre vágyunk. Fokozódik a veszély, ha a cukros netán hány, mert ekkor a feltételeket végképp nem tudja betartani. Ilyenkor feltétlenül orvosi segítséget javasolok. Ez természetesen nemcsak a gyomorrontás okozta hányásra vonatkozik.
Most viszont az eddigieknél komolyabb hangvétel következik a mesében. Úgy is mondhatnám: "nem mese ez, gyermek!" Azokról a betegségekről, elváltozásokról lesz szó, amelyeket a cukorbetegség képes okozni, illetve, amelyek kifejlődését a cukorbaj előidézi, meggyorsítja. Ezek a cukorbaj szövődményei lehetnek. Mivel ezekről már sok vastag kötetet összeírtak, én igazán nagyon röviden, de annál komolyabban szólok. Muszáj visszatekinteni az Édenkertbe.
A cukorbetegség - lám, lám! most szisztematikusan betegséget írok - anyagcsere-betegség, és az egész szervezetet érinti. Ez pedig a szervezet szállítórendszerének, az ereknek a károsodását vonja maga után. Az erek a vért és abban az éltető oxigént szállítják testszerte. Nyilvánvaló, hogy a vér, illetőleg oxigénhiányra legérzékenyebb szervek fognak leginkább károsodni a felborult cukoranyagcsere okozta érkárosodás miatt. Ráadásul azok, amelyekben sok a rendkívül vékony, ún. hajszálér. Ezek pedig az agy, a szem, a szív és a vese. Ezenkívül veszélyben van a már említett amúgy is rossz vérellátású végtag, a láb is. A romló vér és oxigénellátás az említett szervek működését károsíthatja. Ilyenkor már komoly betegségekkel állunk szemben, amelyek nem kellő odafigyelés, a cukoranyagcsere kézben nem tartása esetén elhatalmasodhatnak, visszafordíthatatlanná válnak.
Ezért olyan elengedhetetlenül fontos a cukoranyagcsere szigorú ellenőrzése, stabilan tartása, és a cukros szervezet más irányú rendszeres ellenőrzése, karbantartása. Különösen fontos ez akkor, ha az említett szövődmények bármelyike már jelentkezett. Hogy milyen vizsgálatok kellenek, én el nem mondom. Ez az orvos barátunk tiszte. Nekünk az a dolgunk, hogy szót fogadjunk!
Én inkább mesélek egy vidámabb mesét.

előző fejezet     következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü