Érzéki partnermasszázs   Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék        

Nyilván mindenki tudja, milyen jó hatása van a nyak és a fej masszázsának. A testnek ezek a részei gyakran merevednek el. A merevség néha igen makacs és görcsösödést eredményez, ami megnehezíti a merevség megszüntetését. Gyakran ez a fejfájás oka is. Az enyhe nyakmasszázs alkalmas ezeknek a panaszoknak a csökkentésére. Azonban ne masszírozzunk túl gyorsan és alaposan. A nyak elülső felén nem szabad nyomást kifejteni, mert az kellemetlen, sőt veszélyes is. Ilyenkor puha simító mozdulatokra van szükség.

Kezeinket csúsztassuk be partnernőnk háta alá. Legyenek párhuzamos helyzetben a gerincoszlop két oldalán. Csúsztassuk kezünket egyenletes erővel a nyakig, így tágítva a nyakizmokat. Amikor kezeink a fejhez és ujjaink a nyakhoz érnek, hüvelykujjainkat helyezzük a fül fölé és lassan emeljük meg a gerincoszloppal egy vonalban fekvő nyakat.
Fordítsuk el a fejet oldalra és vegyük tenyerünkbe, miközben a nyakat az ujjainkkal fogjuk át. Nyújtsuk a nyakat oldalvást egészen a vállig, közben a másik vállat a szabad kezünkkel nyomjuk le. A nyomást lassan megszüntetve lazítsuk el az izmokat.
Simítsunk végig oldalt a nyakon és a váll mögötti izmon át lefelé, közben a hüvelypárnánkkal fejtsünk ki nyomást. A lapockánál fordítsuk meg a hüvelykpárnát, puhán csúsztassuk végig kezünket a vállon és hátul a nyakon fölfelé. Ismételjük meg a mozdulatokat a nyak oldalt lefelé haladó izmaival.
A koponyaalap merevségét az ujjunk hegyével közvetlenül a csont alatt végzett körkörös mozdulatokkal oldjuk. A körkörös mozdulatokat a gerincoszlop végétől oldalt egészen a fülekig végezzük. A fogás legyen erőteljes, ám óvatos, a nyomást akkor csak erősítsük, ha érezzük, hogy az izmok ellazulnak.
A koponyaalaptól a koponyatetőig körkörös mozdulatokkal úgy masszírozzunk, mintha samponoznánk. Ezután fordítsuk át a másik oldalra partnernőnk fejét és ismételjük meg az egészet a nyak és a fej másik oldalán. Befejezésül helyezzük a fejet kényelmesen és egyenletesen, a gerincoszlop meghosszabbításában az alátétre.

előző fejezet     következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü