Érzéki partnermasszázs   Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék        

A maszázs előtt kenjünk szét némi olajat a háton. A hát, a nyak és a vállak gyakori merevségét oldjuk néhány legyezőszerű mozdulattal. A mozdulatokat ismételjük meg többször, kezünkkel kövessük a test körvonalait és formáit. Annyiszor ismételjünk, amíg végül érezzük, hogy az izmok a kezünk érintésére ellazulnak. Amikor az izmok már ellazultak, gyúrást végezhetünk. A masszírozás semmi esetre se legyen fájdalmas. Ne feledkezzünk el arról, hogy időnként gyengéden simítsuk végig a hátat.

Kenjünk olajat a hátra
Súlyunkat térdünk és lábizomzatunk tartsa meg.
Masszírozzunk be egy kis olajat a hátba és a vállakba.
A beolajozás közben gyengéden és folyamatosan simogassuk végig az egész hátat.
Kérjük meg partnerünket, hogy időről időre mozdítsa meg a fejét.
A hátat legyezőszerű mozdulatokkal kezdjük el lazítani. Tegyük két kezünket a gerincoszlop két oldalára. Csúsztassuk kezünket fölfelé, majd legyezőszerűen a háton kifelé. Bővítsük a mozdulatot oldalvást egészen a mellkasig. A hát felső részének elérése után kezünket a két vállon, majd a test két oldalán vezessük lefelé.
Amikor érezzük, hogy partnerünk izmai már ellazultak, erősítsük a masszírozást széles gyúró mozdulatokkal, miközben hüvelykujjunkkal és hüvelykpárnánkkal nyomást fejtünk ki. A többi merev részt hasonlóan lazítsuk el, mint a hát alsó részét.
A vállakat és a nyakat gyengéd simogatással lazítsuk. Csúsztassuk kezünket a vállon át a nyakhoz és onnan vissza a vállak köré. A mozdulatokat folyamatosan ismételjük, amíg azt nem érezzük, hogy az izmok a kezünk melegségétől ellazulnak.
Masszírozzuk ezután mélyen a vállizomzatot. Fogjuk meg elöl erősen a két vállat az ujjainkkal és gyúrjuk át az izmokat. A nyomást váltogatva hol az ujjainkkal, hol a hüvelykujjainkkal fejtsük ki. Hogy egyenletes ritmusban dolgozhassunk, használjuk két kezünket felváltva. A mozdulatok közé többször iktassuk be a váll egészének a végigsimítását.
Helyezzük két kezünket a hát alsó részére. Hüvelykujjainkat helyezzük el a gerincoszlop két oldalán. A két tenyerünk a képen látható helyzetben legyen. Ebből a helyzetből a hüvelykujjaink enyhe nyomásával haladjunk fölfelé. Ezzel oldjuk a gerincoszlopot tartó izomzat merevségét. A masszázst a nyak és a fej végigsimításával fejezzük be.
előző fejezet     következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü