Érzéki partnermasszázs   Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék        


Nitya Lacroix könyve
és Antonia Deutsch képei alapján
Springer Hungarica Kft. 1991.
Bevezetés
Az érzékiség testiségünknek mintegy megkoronázása - ezzel fejezi ki testünk az élet élvezetét. Az érzékiség azonban önkifejezésünknek is egyik módja, továbbá lehetőséget ad arra, hogy teljesítsük azok óhajait és kívánságait, akiket szeretünk. Az érzékiség az emberre a maga egészében hat és ezáltal spontaneitást és örömöt visz a partneri kapcsolatba. Az érzékiség ezenkívül a masszázzsal együtt lehetőséget ad a test megismerésére és újra fölfedezésére, annak a megállapítására, hogy a test élvezetekre és lazításra képes.
Kezünk partnerünkkel gyengéden közölheti érzelmeinket.

Teljesen természetes az az óhaj, hogy a szeretett személyt megérintsük és simogassuk. A lazítást megkönnyíti a hallgatás, de nincsenek szigorú szabályok. A partnerek mondhatnak kedves dolgokat egymásnak, vagy akár évődhetnek is egymással.

Az érintés jelentősége

Amióta a nyugati világban a testi érintkezést szinte tabu tárgyává tették és a szexualitást árunak tekintik, szinte elveszítettük azt a képességünket, hogy örülni tudjunk az érzékiségnek.
Az emberek számára kényelmetlenné vált, hogy bensőséges gondoskodó érzelmeiket érintéssel fejezzék ki. Ezt a nyelvet a felnőttek többsége elfelejtette - pedig éppen ez az út vezethetne ahhoz, hogy testileg jól érezzük magunkat és élvezzük az életet
Az emberek tapintóérzéke már az anya testében kifejlődik. Szüléskor a tapintás hozza létre a legfontosabb első kapcsolatot a külvilággal. A gyermekkorban a szülők vigasztaló simogatása gondokat és fájdalmakat szinte varázsütésre tud eltüntetni.
Ám amikor felnövünk, az egymás kölcsönös érintése szinte kizárólag a szexualitással kapcsolatos. Hosszabb távon azonban az érintéstől származó melegség hiánya üresség érzetét kelti és elégedetlenséget okoz - bármilyen sikeres legyen is más szempontból az életünk.
A nemi aktus egymagában tartósan nem pótolhatja azt az érzést, hogy az embert bensőségesen szeretik, ha a szeretett emberrel az egyetlen testi érintkezés csakis a nemi aktusra szorítkozik. Az érzékiség a testi és érzelmi kapcsolatok egészséges voltának a fenntartásához ugyanannyira szükséges, mint a szexualitás.


Érintés és bensőségesség

A tus alatti masszázs érzéki élménnyé válhat.

Az életet habzsolva élő korunkban, amikor mindenki fenyeget a stressz okozta terhelés, számos partneri kapcsolat és házasság szenved hajótörést. A szexuális kapcsolatok jó része néhány év alatt elveszi spontaneitását és unalmassá válik. A párok elégedetlenek egymással és felteszik maguknak a kérdést, miért is veszett el a másik vonzereje. A szex megszokássá, sőt szinte kötelességgé válik. A férfiak és nők a lelkükben űrt éreznek, úgy érzik, már nem szeretik és nem értik meg őket. Egyre több orvos hangsúlyozza, hogy mennyire fontos az emberi kapcsolatok szempontjából a test érintése és a masszázs szerepe. Ők már régen felismerték, mekkora lehetőséget kínál a masszázs az együttes ellazításra és a szexuális nehézségek legyőzésére.


Masszázs az érintés iránti érzékenység kifejlesztésére

Masszázs közben nyugodtan kipróbálhatunk mindenféle érintést és megtanulhatjuk, hogyan adjuk át magunkat az érintés okozta örömnek. A masszázs lehetőséget kínál arra, hogy a másik emberrel gyakran a szavakból vagy az egyéniségből fakadó gátak nélkül kommunikáljunk. A masszázs ellazít és kifejezi a szeretetet.
Kezünk és testünk közvetítésével nemcsak testileg, hanem lelkileg, érzelmileg és szellemileg is közelebb kerülhetünk egymáshoz. Akik rendszeresen masszírozzák egymást, olyan feszültségeket tudnak egymásban megszüntetni, amelyek az egyébként harmonikus partneri kapcsolatot megzavarhatnák. Kezünk képes harmóniát teremteni, nemcsak partnerünk jó testi közérzetét biztosíthatja, hanem az emberi kapcsolatot is javíthatja. A testi érintéssel és a masszázs módjával kifejezhetjük, hogy mennyire szeretjük partnerünket.
Masszázs sokféleképpen végezhető. A tisztán lazító célú masszázs mély megelégedettséget kelthet anélkül, hogy szexuális elvárásokat ébresztene, bizalmas és bensőséges hangulatot teremthet. Máskor viszont a szexuális életet gazdagíthatja a masszázs. Egymás érzékiségének kölcsönös kikutatása a testiség és erotika új dimenzióit nyitja meg.
Könyvünkben többféle partnermasszázst ismertetünk. Ezek közül mindenki válassza ki azokat, amelyek pillanatnyi hangulatának és helyzetnek leginkább megfelelnek. A programokat ösztönzésnek és tanácsadásnak szántuk, ezeket óhajainknak megfelelően értelmezhetjük. Bízzuk a dolgokat kezünkre és érzelmeinkre.
Kísérletezzünk különböző fogásokkal és fogáserősségekkel, hagyjuk, hogy a pillanat irányítson és ösztönözzön bennünket.
Közöljük egymással, mit érzünk kellemesnek, lazító hatásúnak vagy izgatónak. Azt is mondjuk meg őszintén, mi az, ami kellemetlen. A masszázs játék legyen, ne munka vagy kötelesség. Csak akkor fogja partnerünk jól érezni magát, ha teljesen át tudjuk adni magunkat a jó hangulatnak.

Az érzéki masszázs lényege a spontaneitás, az egyéniség kifejezése, a partner iránti érzékenység.

A partnermasszázs alapszabályai

Ha két ember között érzéki és szexuális téren egyetértés van, legyenek teljesen nyíltak egymáshoz. Azt azonban eleve tisztázzuk magunkban, hogy a masszázs és a testi érintés sohasem lehet a másik manipulálásának az eszköze.
A másik ember kívánságai iránti érzékenység elengedhetetlen követelmény. A masszázsadást nem szabad kényszernek érezni, a masszázs legyen mindig a szeretet őszinte kifejeződése. Ha túlságosan fáradtak vagyunk vagy nincs hozzá kedvünk, várjunk ki egy másik alkalmat.
Masszázst kapni szintén művészet. Vannak olyan élethelyzetek, amikor a masszázst csak kapnunk kell. Végső soron ez jelenti a masszázsban a luxust. Lazítsunk és legyünk tisztában azzal, hogy őszinteségünk a partner számára lehetővé teszi a kreativitást és hogy érzelmeit a testi érintésekkel őszintén és közvetlenül kifejezhesse.
Váljék a masszázs és a testi érintés életünk részévé. Még ha meg is tanulunk néhány módszert, ne feledkezzünk el arról, hogy az érintés módja és az együttlét az, ami lehetőséget kínál az ellazulásra, az életerő fokozására, növeli az élvezetet és az érzékiséget és a partnereket közel hozza egymáshoz.

Mikor nem szabad masszírozni?

Még ha a masszázs általában csodálatosan jó hatású is, vannak olyan esetek, amikor nem javasolható:

  • Ha a partnernek bőrbetegsége, fertőző betegsége vagy magas láza van.
  • Ha a test valamely része alaposan duzzadt vagy heveny gyulladás állapotában van.
  • Ha valakinek súlyos sérülése vagy hátfájdalmai vannak. Ilyenkor az orvostól meg kell kérdezni, szabad-e az illetőt masszírozni.
  • Nem szabad masszírozni trombózis vagy visszérgyulladás esetében. Kiduzzadó görcsös ereket sohasem szabad masszírozni.
  • Ha a partner orvosi vagy pszichiátriai kezelés alatt áll, meg kell az orvost kérdezni, javasolható-e a masszázs
  • Bármilyen kétely esetében mindig meg kell kérdezni az orvost masszírozás előtt.
előző fejezet     következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü