Genetikai tanácsok gyermeket váró szülőknek Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

Dr. Papp Csaba—Dr. Tóth-Pál Ernő: Genetikai tanácsok gyermeket váró szülőknek című könyv alapján
Springer Tudományos Kiadó Kft., 2002.

Előszó

Debrecenben genetikai tanácsadással a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 1966-ban kezdtünk el foglalkozni. Újszerű volt ez a vállalkozás, hiszen annak idején a klinikusok közül világszerte kizárólag a gyermekgyógyászok érdeklődtek a klinikai genetika és a genetikai tanácsadás iránt. Akkoriban ez utóbbi kizárólag "klasszikus" volt, a magzati (születés előtti) genetikai diagnosztika lehetőségét elsők között mi, szülészek vettük fel és dolgoztuk ki lépésről lépésre a módszereit. (Európában az első genetikai amniocentesist Down-szindróma kizárása céljából 1968-ban Debrecenben végeztük!) Egyre inkább ismertté vált az új lehetőség, eleinte toborozni kellett, később anyagiak híján alig tudtuk kielégíteni a genetikai tanácsért hozzánk forduló házaspárok igényeit. 1988 és 1990 között jól működő genetikai szűréseket is szerveztünk Kelet-Magyarországon, és elfogadottá vált a genetikai tanácsadás gyakorlata a várandósok számára.
Ebbe a munkába dr. Papp Csaba és dr. Tóth-Pál Ernő kezdő orvosokként 1984-ben kapcsolódtak be. Tehetségüket és lelkes érdeklődésüket jól kamatoztatták, és követve példámat, belőlük is gyakorló szülész-nőgyógyász lett. Fő klinikai és tudományos kutatási területük a klinikai genetika, közelebbről a magzati genetikai diagnosztika lett. Később a szülészet-nőgyógyászat mellé a humángenetikusi szakképesítést is megszerezték.
Amikor 1990-ben Budapestre kerültem, már túl voltunk a húszezredik genetikai tanácsadáson, és nagy örömömre szolgált, hogy mindketten velem jöttek, így klinikai karrierjüket a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján folytatták. Áldozatos segítségükkel és a szintén velünk tartó Oroszné Nagy Judit citogenetikai szakasszisztens odaadó munkájával a pesti klinikán is megteremtettük a genetikai tanácsadás és a citogenetikai vizsgálatok feltételeit, sőt elsők között hoztuk létre a DNS-vizsgálatok végzésére alkalmas laboratóriumot.
A rendelésnek híre ment és az elmúlt 10 évben több mint 30 ezer genetikai tanácsot adtunk. Genetikai tanácsadásunk és a genetikai laboratóriumunk műszerezettségét és külső megjelenését tekintve is "európai" lett. Megfogalmazódott az igény arra is, hogy a leendő édesanyák érthető formában minél több információhoz jussanak mielőtt genetikai tanácsadásra jönnének vagy genetikai vizsgálatot kérnének.
Kitűnő munkatársaim gazdag tapasztalatukra építve nagyon szép könyvet írtak. Érthető módon, de ugyanakkor természettudományos igényességgel és részletességgel ismertetik mindazt, ami a szülők genetikai döntéshozatalához szükséges. Ajánlom minden házaspárnak a könyvet, akik gyermekvállalásra szánják magukat és aggódnak valamilyen genetikai veszély vagy terheltség miatt. A könyvből kapható információk segíteni fognak abban, hogy a házaspárok "felkészülten" jelentkezzenek klinikánkon vagy bármelyik más genetikai tanácsadáson az országban, és ennek eredményeképpen minél több egészséges gyermek születhessék!

 
prof. dr. Papp Zoltán egyetemi tanár,
a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti
és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója
        következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü