Gyomor- és nyombélfekély Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

Dr. Takács Alajos:Tudnivalók a gyomor- és nyombélfekélyről című könyve alapján
Springer Orvosi Kiadó Kft., 1998.

Előszó

A fekélybetegség igen elterjedt betegség. Amint a statisztikákból láthatjuk, a világon minden tizedik ember - élete valamely időszakában - szenved fekélybetegségben. Régebben az orvostudomány e betegséget elsősorban a fokozott sósavtermeléssel, hormonok hatásával, idegrendszeri, úgynevezett "pszichoszomatikus" eredettel hozta összefüggésbe. Az utóbbi 14-15 év tudományos felismerései, elsősorban a Helicobacter pylori felfedezése, gyökeres változást hoztak a fekélykialakulás okainak megítélésében. A pszichoszomatikus kórképből, lényegében fertőző betegség lett, mely az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel végleg gyógyíthatóvá vált. Az új kóroki és kórlefolyási adatok tükrében lényegesen változtak a megelőzés, a diagnosztika, a kezelés és a gondozás módszerei.

Külön érdekessége lehet e rövid tanulmány alapján készült feldolgozásnak, hogy a szerző is szenvedett a fekélybetegségben. Így hitelesen, "első kézből" a beteg és a kezelő orvos szemszögéből nézve egyaránt tudósíthat a tünetek, a panaszok, a vizsgálatok és a kezelés szubjektív élményeiről is. Mindezek célja, hogy a páciens számára könnyebbé tegye a betegséggel kapcsolatos vizsgálatokkal és teendőkkel járó kényelmetlenségek, nehézségek elviselését.

a Szerző
    következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat