Magas vérnyomás Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

6. A magas vérnyomás gyógyítása

A magas vérnyomás kezelése

A magasvérnyomás-betegség kezelésének szigorúan szabályozott menetrendje van. Ebben a vonatkozásban döntő:

a diagnózis megállapítása,
a szív- és érrendszeri rizikófaktorok megismerése és kezelése,
a másodlagos okok (alapbetegségek) felderítése és kezelése, az egyénre jellemző sajátosságok észlelése,
a beteg és hozzátartozóinak felvilágosítása,
helyes kezelési stratégia kialakítása
az egyénre jellemző sajátosságok megfigyelése: Az esszenciális hypertonián belül - tehát midőn nem ismerünk alapbetegséget -, a beteg egyéni habitusa, életstílusa, reagálókészsége szabja meg, hogy milyen kezelési formát indokolt választani.
a beteg tájékoztatása:
A beteget és hozzátartozóját tájékoztatni kell a magas vérnyomás formáiról, a lehetséges szövődményekről, kezelési módokról. A legdöntőbb, amit sokan nehezen értenek meg, hogy akinél egyszer a betegség megállapításra került, az élete végéig gondozásra, illetve kezelésre szorul.
Ha egy beteg a kezelést abbahagyja, a betegség súlyosságának függvényében 3-6 hónap alatt az addig normális (gyógyszeresen beállított) vérnyomás újra emelkedni kezd. A vérnyomás folyamatos kezelése nemcsak a vérnyomás szinten tartása miatt fontos, hanem a szervi szövődmények kivédése érdekében is.

A kezelési stratégia megállapítása az orvos feladata, de indokoltnak tartjuk ennek felsorolását, mert ez nemcsak egyszerűen a gyógyszerek rendeléséből áll:

A szív- és érrendszeri rizikófaktorok (dohányzás, stressz, testsúly- többlet stb.) elleni küzdelem.
Életmód-változtatás (étrend, fizikai aktivitás, rendszeresség).
A szükséges gyógyszeres kezelés beállítása.
A kezelés ellenőrzése, a betegek tartós gondozásának kialakítása.

Nem gyógyszeres kezelési lehetőségek

A magas vérnyomás előfordulásának gyakorisága Magyarországon csak becslés, de több reprezentatív mérés alapján 20 %-ra tehető. Nem gondoljuk, hogy ezzel teljes a kép. Akikkel foglalkoznunk kell, azok köre sokkal szélesebb, mert ide kell sorolnunk a határérték-hypertoniát is, vagy mai divatos nyelven magas normális vérnyomású egyéneket. Szerintem ide kell sorolnunk a "fehérköpeny-hypertoniá"-sokat is, mert ők hiperreakciójuk (külső behatásra erőteljes szívfrekvencia és vérnyomás-emelkedés) révén veszélyeztetettek. Így már az előbbiekben említett érték a 25 %-ot is megközelíti.
Ezekhez kell sorolnunk azt a populációt, akiknél olyan rizikófaktorok vannak jelen, melyek kiválthatják a magas vérnyomás jelentkezését (testsúlytöbblet, alkohol, túlzott sófogyasztás stb.).
Megdöbbentőek azon adatok is, hogy a hypertonia kialakulásában egyre erősebb a genetikus faktorok jelenléte. Ez azt jelenti, hogy akinek családjában egy vagy esetleg több személy igazoltan magas vérnyomásban szenvedett, annak folyamatos vérnyomás-ellenőrzése igen fontos.
Az eddig felsoroltak igazolják, hogy milyen nagy feladatról van szó. Ez már igazán népegészségügyi feladat. A feladat súlya arra utal, hogy nemcsak az államnak, hanem a lakosságnak is aktívan lépni kell ebben a kérdésben. A felvilágosítás, szűrés is csak akkor eredményes, ha aktívan mi is tenni akarunk magunkért valamit. Jó példák vannak erre más országokban. Pl. rokonaink, a finnek életmódjuk, táplálkozásuk változtatásával képesek voltak 15 év alatt megfordítani súlyos népbetegségük, a koszorúér-elmeszesedés kedvezőtlen arányait.

Melyek azok a kiemelt káros tényezők melyeket befolyásolnunk kell?

  testsúlytöbblet,
  alkoholfogyasztás,
  konyhasóbevitel,
  fizikai inaktivitás.

Testsúlytöbblet csökkentése

A bevezetőben bizonyítottuk a testsúlytöbblet szerepét a magas vérnyomás kia- lakulásában. Igazolni lehet, hogy a testsúly csökkentése milyen kedvező eredményekhez vezet. Tartós testsúlycsökkentés mellett egyértelmű a systolés és diastolés vérnyomás mérhető változása. Átlagosan 3 kg testsúlycsökkentés 7/4 Hgmm-s systolés/diastolés, míg 12 kg-os csökkentés 21/13 Hgmm-s vérnyomásesést hoz létre önmagában, gyógyszeres kezelés nélkül.

A testsúlycsökkentő diéta és tréning hatására a vérnyomás systolés értéke 3 hónap alatt jelentősen csökkent.
Az amerikai HDFP-programban mutatták be, hogy a testsúly eredményes csökkentése nemcsak az eredetileg magas vérnyomás rendeződésében nyilvánult meg, hanem a magas vérnyomáshoz társult egyéb kellemetlen fak- torokat, mint koleszterin-, húgysav-, vércukorszintet is kedvezően befolyásolta, csökkentette.
A testsúlycsökkentés a vérnyomás kezelésének szerves része. Hiába adok akár kombinált gyógyszeres kezelést betegeimnek, ha a jelentős testsúly- többletet nem vagyok képes befolyásolni. Ez jelenti az ember szemléletű gyógyítást és ez javítja a beteg sorsát, hangulatát.
A fogyasztás gondolata régi, csak a megoldására találnak ki újabb és újabb módszereket.

Milyen aranyszabályokat mondhatok?

Saját orvosi gyakorlatomban az alábbi lépésekkel kezdjük el a diétát:
Megbeszélem az elhízott egyénnel a napi menetrendjét, munkatevékenységét.
Kikérdezem, mikor és milyen ételeket szokott enni munkanapokon és ünnepnapokon.
Megbeszéljük az alapstratégiát, mennyi idő alatt hány kg-t érdemes, illetve lehet fogynia.
Tervet alakítunk ki a kerülendő vagy javasolt ételek vonatkozásában.

Itt nem térek ki részleteiben a diétára, hiszen ezzel könyvek foglalkoznak, de mégis néhány gondolatot említek. A mai magyar valóság az, hogy a napi energia-bevitel jóval több, mint amennyire normálisan szükségünk van. Pados 3250 kcal-ban adja meg a hazai átlagos kalóriafogyasztást. Ez nehéz fizikai munkát végző ember energiaszükségletének felel meg. Valljuk be töredelmesen, hogy a mai hazai szokások mellett férfiak és nők egyaránt jóval több kalóriát fogyasztanak a kelleténél.
Ez még inkább kirívó a szellemi foglalkozásúaknál, hiszen itt a szükséglet 2100-2400 kcal-ra tehető.
A diéták hatására bekövetkező változások követésére legalkalmasabb az általam már bemutatott testtömegindex. A táblázatban mindenki követni tudja a változást, látja, mikor érte el a testmagasságának megfelelő optimális testsúlyt. A testtömegindex normális értékeit kell elérnünk. Ez férfiaknál 20-25, nőknél 19-24 között mozog.
Nem vagyok híve annak, hogy az embereket mindenfajta bonyolult számításokba kergessük, hiszen akkor ennek lesznek rabjai és folyamatosan csak mérni, számolni fognak. Támogatom azt a stratégiát, hogy meg kell határozni, milyen ételeket helyes, szabad vagy tilos fogyasztani. Még fiatalabb koromban szerkesztettem diétás táblázatokat a testsúlycsökkentés érdekében. Ez azóta is bevált, egyébként természetszerűen hasonlít más ismert diétás javaslatokhoz.

Fogyasztható ételek Kerülendő ételek
Húsok
marha, csirke, borjú, pulyka, halféleségek, gépsonka, baromfi, pulykafelvágott, párizsi, virsli (nem zsíros) zsíros hús, liba, kacsa, kolbász, hurka, szalámiféleségek (legtöbbje zsíros)
Zsiradékok
margarinok, olajok vaj, vajkrémek, zsír, szalonna, tepertő
Tej és tejtermékek
1-2 tojás hetente, 1,5 % zsírtartalmú tej, joghurt, kefir (A túróknál vigyázni kell, mert a zsíros túrók nem hasznosak.) Tilostúl sok tejet inni (max. 0,5 l), tejföl, tejszín, tejszínhab, zsíros sajtokat teljesen mellőzni kell

A legnagyobb problémát a sajtok kiválasztása jelenti, mert sokan úgy értel- mezik, mindegy milyen sajtot eszem. Csak a 20 % zsírtartalom alatti sajtokat lehet javasolni, ezért érdemes a feliratokat elolvasni.

Fogyasztható ételek

Kerülendő ételek
Tésztafélék, sütemények
barna kenyér inkább javasolt, de ebből is igen mértékletesen lehet csak fogyasztani minden ami édes (tészta, lekvár, cukor, sütemény, fagylalt, csokoládé), kalács, kifli, kuglóf, fehér kenyér, rizs
Zöldségfélék
mindenféle zöldség, saláta, fözelék-zöldség, szójakészítmények, kevés burgonya, müzli, búzakorpa, zabpehely száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse), sütőtök, kukorica, nagyobb mennyiségű burgonya
Gyümölcsök
alma, citrom, eper, egres, dinnye, grapefruit, körte, málna, narancs, ribizli ananász, banán, datolya, füge, naspolya, őszibarack, sárgabarack,sárgadinnye, ringló
Italok
kávé, tea, ásványvíz, energiaszegény italok (Deit, Arola, Olympos, Apenta), rostos, de energiaszegény, cukormentes italok minden alkoholos ital, (magas energiatartalom), cukros üdítőitalok, szörpök

Hasznos tanácsok:

Az ételek elkészítésére érdemes odafigyelni, mert sok apró asszonyi és technikai trükkel lehet az ételek minőségén javítani. A grillezés, mikrohullámú sütő alkalmazása, megfelelő fűszerezés nagyon javít az ízkompozíción, még a kalóriaszegény ételek esetében is.
Levesek, főzelékek készítése során a habarást, párolást helyezzük előtérbe az erős, magyaros rántás helyett.
A teljes mértékű koplalás nem a legszerencsésebb megoldás, mert a hosszan tartó éhezés során igen nagy kedvünk támad az evésre. A nem nagymértékű, napi 4-5-szöri étkezést szokták tanácsolni, ha a diétás étrendet betartjuk. A gyakori étkezés hátulütője a folyamatos "csipegetés", mely igen jellemző egyes elhízott hölgyekre, ugyanis a csipegetés folyamatos evést is jelenthet.
Különösen a mai fiatalok körében terjedt el a nagyon gyakori "édes üdítő"-ivás, melynek leggyakoribb komponensei a Coca Cola vagy Pepsi Cola és más hasonló szoft drinkek.
Számtalan olyan étvágycsökkentő készítmény van a napi forgalomban, melyek közös tulajdonsága a hasi teltségérzés biztosítása és így az étvágy elkerülése.
Amennyiben a testsúly jelentős emelkedése komolyabb gondot jelent és a diétás megszorítások nem vezetnek eredményre, akkor gyógyszeres kezelés is szóba jön. Ezen szereket azonban csak az orvos rendelkezése alapján lehet szedni.

Alkoholfogyasztás csökkentése vagy abbahagyása

Már írtam arról, hogy a jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása mennyire ártal- mas szervezetünkre. Ennek a fordítottja is nagyon igaz, mert az ivás abba- hagyása, vagy jelentős mérséklése nagy előnyökkel jár együtt. Ha a heti alko- holbevitelt 440 ml-ről 66 ml-re csökkentjük, akkor átlagosan a vérnyomás systolés értéke 5 Hgmm-el csökken. Természetesen nem kell azt gondolni, hogy ez egy egyszerű feladat. Nagy akarat és külső segítség is hozzátartozik. Teljes alkoholstop esetében, ha ez volt a döntő komponens, akkor is hetekbe telik, amíg a vérnyomás rendeződik. A legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés mellett elrendelt alkoholtilalom az egyik fő komponens annak érdekében, hogy a gyógyszerek megfelelően hassanak. Ilyen esetekben nagyon kell a betegeket, hozzátartozóikat segíteni, mert a kérdés még nem oldódott meg. Hetekkel az alkoholizálás abbahagyása után is még kóros a szervezetünk reakciója. Nagyobb fizikai terhelésre abnormális vérnyomás-emelkedést kapunk. Ez arra utal, hogy a tartós magas vérnyomás kialakulásának a veszélye még nem múlt el.

Hogyan viszonyuljunk az alkoholfogyasztáshoz magas vérnyomás esetében?

Ha napi 2 italnál többet iszik valaki egy nap alatt, akkor ezt redukálni kell maximum két italra.
Amennyiben napi két ital mellett kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint szívdobogás, erős melegségérzés, szédülés, akkor teljes alkoholtilalmat kell rendelnünk.
A nők sokkal érzékenyebbek az alkohol iránt, ezért rájuk vonatkozóan a fele mennyiség (1 ital) az értékhatár.
Gyermekeknek 17-18 éves korig semmilyen körülmények között nem szabad inniuk, illetve tilos számukra italt felszolgálni. Nincs rosszabb, mikor a szülők maguk szoktatják gyermekeiket "jópofaság" címén enyhe vagy erősebb italozásra. Szomorú látvány a katonaságnál italozó, randalírozó fiatalokat látni a kantinokban vagy éppen a vonatokon.

Amennyiben napi 2 ital alatti mennyiséget fogyaszt egy felnőtt férfi vagy átlagosan napi egy italt egy hölgy, ettől indokolatlan eltiltani.
Természetesen az italok között is jelentős a különbség. A nagy mennyiségű sörivás vagy a divatos röviditalok fogyasztása jóval ártalmasabb a kismértékű borivásnál.
Ismertetem a WHO által szabályozott nemzetközi mércéket, melyek alapján mindenki maga mérlegelheti a heti alkohol teljesítményét:
Megengedett heti alkoholmennyiség férfiaknál max. 9 egység, nőknél max. 4 egység.
1 egység = fél liter sör vagy 2 dl bor vagy 1 dl tömény ital.

Konyhasóbevitel mérséklése

Már a század elején leírták, hogy a só megvonása csökkenti a vérnyomást, mégis csak az 50-es évek elején került erőteljesen előtérbe a nem sózott rizs diéta bevezetése (melyben igen alacsony a sótartalom). Ez igen eredményes terápiának bizonyult akkor, mikor még nem álltak rendelkezésünkre nagy hatású gyógyszerek. Később a felfogás változott, mert a vízhajtók bevezetése a magas vérnyomás kezelésébe nagyon eredményes eljárásnak bizonyult, ugyanakkor a szervezetet nemcsak víz-, hanem sóvesztés is érte, így ennek pótlására szükség volt. Az elvesztett sómennyiség pótlása növelte a vízhajtók vérnyomáscsökkentő hatását.
A 90-es évek elején alakult ki a ma is elfogadott álláspont, mely szerint a napi sóbevitelt 2 g szintre kell levinni, tehát nem szükséges teljesen sótlan étkezés bevezetése. 4 hétig tartó sószegény étrend alkalmazása (gyógyszer nélkül) 16 Hgmm-es systolés vérnyomáscsökkenést eredményez.

A modern élet azonban számos meglepetést tartogat a számunkra.
A nyugati országokban már évtizedek óta, nálunk csak az utóbbi néhány évben, de - a nagy élelmiszeráruházak és gyorsétkező éttermek rohamos terjedése révén - egyre nagyobb mértékben terjed az előre elkészített ételek árusítása. Ez a modern élet egyik természetes következménye, egyre kevesebb otthon készült friss ételt fogyasztunk.
Az előre elkészített ételek nagy mennyiségű sótartalommal rendelkeznek, így az ízesítésre használt só csökkentése csak látszólagos eredményt hoz.
Idősebb emberek elvesztik ízlelési érzékenységüket a só iránt, és emiatt nagy mennyiségű sót raknak ételeikbe.
Bizonyos üdítőital-féleségek (ásványvizek, üdítőitalok) meglepően magas sókoncentrációt jeleznek.
Kevesen tudják, hogy a nagy mennyiségben használt antacid készítmé- nyek (gyomorsavlekötő tabletták) egy része is magas sótartalommal bír.
Mindezekből láthatjuk, hogy nem is olyan egyszerű a mai világban a sószegény étrendet betartani.

Milyen tanácsot ad egy amerikai orvosi biblia a háziasszonyoknak?

Gyakran készítsenek friss ételeket otthonukban, ne erőltessék állandóan az előre elkészített ételeket.
Ne tegyünk főzés közben sót az ételekbe, ne helyezzünk az asztalra sót.
A nyugati országokban megjelent a nátriumszegény, de káliumgazdag só, ennek használatát előnyösnek találták.
Kerüljük vagy minimalizáljuk a gyorsételeket, melyeknek igen magas a sótartalma.
Nézzük meg, milyen a nátriumtartalma az általunk használt antacidnak.
(Érdemes a tanácsokat megszívlelni Magyarországon is.)

Egyéb sófajták

A közönséges konyhasó nátrium-kloridot tartalmaz, de más só is fontos szervezetünknek.
A kálisó eleme a kálium. Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél igen fontos, hogy alacsony nátriumbevitel mellett magas legyen a káliumbevitel. Ez különösen azon betegeknél fontos, akik a vérnyomás csökkentése érdekében vízhajtókat szednek. A vízhajtók törvényszerűen kiürítik szervezetünkből a vízzel együtt a nátriumot és a káliumot. A nátriumürítés hasznos dolog, azonban a káliumra nagy szükség van, sőt önmagában is képes a vérnyomás csök- kentésére. A másik nagyon érdekes megfigyelés, hogy adagolása csökkenti hypertoniás betegeken az agyi események vagy más érszövődmények kialaku- lását.
Rendszeresen gyógyszer formájában csak akkor indokolt szedése, ha vízhaj- tókat szed a beteg, azonban figyelembe kell venni, hogy annak magas kálium- tartalmú pezsgőtabletták, valamint a gyümölcsök és a bab is magas káliumtar- talommal rendelkezik.
Megemlítik még a magnézium- és a kalciumbevitel hasznosságát is hyperto- niában, azonban eddig még meggyőző bizonyítékokkal nem rendelkezünk. Természetesen általában hasznos lehet ezen sófélék bevitele, de most a kér- dést csak a magasvérnyomás-betegség szemszögéből nézzük.

Fizikai aktivitás

A kérdés nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Három csoportba oszt- hatjuk a magas vérnyomásban szenvedőket:
1. Az első csoportba tartozók gyakorlatilag ülő, irodai munkát végeznek, keveset mozognak. Itt mindig fokozatosan és lassan kell a mozgásterápiát elindítani.
2. A második csoportba tartozók munka közben aktív mozgást (járás, szaladgálás, lépcsőzés stb.) végeznek. Ezek fizikai aktivitásának növelése könnyebben sikerül.
3. A harmadik csoportba sorolom azokat, akik erőteljes, nehéz fizikai munkát végeznek, és elsősorban feszítő erejüket (súlyokat emelnek, zsákolnak, földmunkát végeznek) használják. Ebben a csoportban lazító tréninget érdemes alkalmazni, mint sétát, futást, labdajátékokat.
Természetesen minden attól függ ki mit akar. Sokan úgy érzik munka után leghelyesebb lefeküdni pihenni vagy éppen a TV elé ülni és roskadásig nézni. A kérdés másik oldala, ki mit tud végezni, mire van lehetősége. A harmadik, hogy bizonyos határokat be kell tartani, megszabott vérnyomásérték felett nem lehet fizikai teljesítményt végezni. A felvetett kérdésekre szeretnék néhány alapelvet, javaslatot tenni.

Testedzés

1. Ha a fizikai mozgást (sétától a sportolásig) megelőzési célból végezzük, ak- kor a dolog igen egyszerű, mert csak hasznos minden aktivitás. Bebizo- nyították, hogy azok körében, akik folyamatosan végeznek testedzést, jóval kisebb valószínűséggel alakul ki a későbbi években magasvérnyomás-betegség szemben azokkal, akik e kérdéssel nem foglalkoznak. Különösen tudom tanácsolni azoknak, akik családjában már előfordult magasvérnyomás-betegség vagy hajlamosak a hízásra.
2. Akinél már kialakult a betegség, az először tanácskozzon az orvosával, utána alakítsa ki a számára legkedvezőbb mozgásformát. A betegeknél ugyanis a terhelési kapacitás (a terhelhetőség mértéke) kisebb, másrészt kisebb terhelésre is erőteljes pulzusszám- és vérnyomás-emelkedéssel reagálhatnak.
Tudnunk kell, hogy a nem kezelt hypertoniás beteg kis teljesítményre képes és a kezelt (gyógyszerekkel) is korlátozott erőkifejtést tud csak nyújtani.
A következő oldalon táblázatban bemutatom az otthoni vagy pihenőkörnyezet- ben, illetve munkatevékenység közben végzett munkák értékét.

Terhelhetőség

Zavaró az is, hogy a legtöbb hypertoniás beteg gyógyszereket szed. A gyógy- szerek egy része befolyásolja a terhelhetőséget. Az erőteljes vérnyomás- csökkentés teljesen elbágyasztja a beteget, nem kíván mozogni. A bétablok- koló szerek gátolják az izomaktivitás erőteljesebb fokozását, vízhajtók a fizikai mozgásra jelentkező keringési kompenzációt nehezítik. Talán az ACE-inhibito- rok és kalcium-antagonisták zavarják legkevésbé a fizikai aktivitást.
Amennyiben a nyugalmi vérnyomás systolés értéke 170 Hgmm felett van, illetve a pulzusszám 90-nél nagyobb, akkor semmiképpen ne csináljunk erőteljesebb gyakorlatokat. Legfontosabb az orvosunkkal történő részletes konzultáció, mert ő ismeri a beteget és a betegség természetét a legjobban.

  Otthoni tevékenység Munkahelyi tevékenység
igen enyhe munka mosás, öltözködés, főzés, mosogatás, autóvezetés hivatali ülőmunka, bolti árusítás, sofőr munka
könnyű munka ablaktisztítás, motoros fűnyírás, festés, mázolás, súlyok emelése (5-10 kg) áruk rakodása, barkácsolás, gépek szerelése
közepes munka kapálás, ásás, lépcsőn járás, súlyok emelése (11-30 kg) autó-, gépszerelés, föld-, más lapátolás
nehéz munka fafűrészelés, dombra menés, lépcsőn sietés, súlyok emelése (31-50 kg) hőlégkalapács, kubikus munka, csákányozás
igen nehéz munka vásárlási súlyok vitele emeletre lift nélkül, hólapátolás favágás, kazánfűtés, súlyok emelése (50 kg felett)

Milyen tanácsokat lehet mégis adni?

 • Ha az orvos engedélyezte a fizikai aktivitás indítását, akkor
 • óvatos lassú terheléssel induljunk,
 • hasznos a pulzusszám, és lehet a vérnyomás mérése az első aktivitási napokban,
 • tartós, folyamatos tréninget csináljunk, mert csak így fog a vérnyomás csökkenni.

Mire kell figyelni, mikor tanácsos abbahagyni a tréninget?

 • ha mellkasi nyomást érzünk,
 • ha a pulzusszám 100 fölé szalad,
 • ha igen erős légszomjat, szédülést, gyengeséget érzünk, ha extra szívütéseket érzünk.
 • A fizikai tréningnek vannak általános ellenjavallatai: asztma, krónikus hörghurut, más tüdőbetegség, inzulinos cukorbetegség stb. Ezek betartása is kötelező. Ezeket azonban kezelőorvosa elmondja.
  65 év felett csak az orvos által pontosan meghatározott formájú és menetrendű fizikai terhelést lehet végezni.

  Milyen mozgásformákat válasszon egy hypertoniás beteg?

  • séta kellemes környezetben (erdő, tópart),
  • nem erőltető kerti munka (ásás, kapálás, terhek emelése nem szerencsés),
  • úszás,
  • kocogás,
  • kerékpározás

Néhány javaslat, mely segíti az olvasót a folyamatos mérsékelt tréningek megtervezésében.
A megadott értékek a nemzetközi javaslatok alapján készültek, ennek ellenére a tréning megkezdése előtt tanácskozzon kezelőorvosával.

8. táblázat. Javaslat a fizikai tréning megtervezéséhez
Hetek száma
Távolság
km-ben
Életkor [év]
Tréninggyakoriság
/[hét]
30
30-39
40-49
50-55
Kerékpározás (az időtartam percben)
1. 1 km 10 10-30 12 12 2-3x
2. 1,5 km 10 10-30 10 10 2-3x
3. 2 km 15 15-30 15 15 2-3x
4. 3 km 13 13-30 14-30 16 2-3x
Séta (sima vagy enyhén változó terepen)(az időtartam percben)
1. 0,5 km 15 15-30 16 16 2-3x
2. 1,5 km 14 14-30 15 15 2-3x
3. 2 km 21 2245 22-30 15-30 2-3x
4. 2,5 km 2 30-45 30 16-30 2-3x
Úszás (az időtartam percben)
1. nem adunk távolságot 4 4 4 4 2-3x
2. 6-10 10-30 5-15 6 2-3x
3. 7-15 10-30 7-30 6-30 2-3x
4. 8-30 10-30 7-30 6-30 2-3x

Milyen figyelmeztető jelek lehetnek, melyek a testedzés azonnali megszüntetését indokolják?

 • hirtelen elsápadás,
 • erőteljes izzadás,
 • sápadt, fehér bőr izzadással,
 • megszédülés, gyengeségérzés,
 • ájulásérzés,
 • zavartság.

Magasvérnyomás-betegségben szenvedő ember ne űzzön erőteljes sportolást, erőltetett futást, nagy erőkifejtést igénylő emeléseket, nehéz földmunkát.

A napi életünk rohanó tempójában belső jelzőrendszert is kiépíthetünk. Néhány példa erre:

Mielőtt beül az autójába, gondolja meg, nem juthat-e el oda gyalog is, vagy közlekedési eszközzel.
Munkahelyén ne menjen autóval a 100 méterre lévő ebédlőbe.
Este, ha hazaér, mielőtt leülne a TV elé, gondoljon arra, hogy hasznos lenne egy kis séta.
Ha nyáron strandol, mielőtt autójával behajt a Balatonba, gondoljon arra, nem helyesebb-e távolabb a parttól parkolni, majd odasétálni.
Ha erdőben, parkban vagy csak úgy a szabadban sétál, talán helyesebb, ha nem gyújt rá, hanem szívja a kellemes levegőt.

A dohányzás kérdése

Valójában a dohányzás nem szerepel a hypertonia betegség hivatalos rizikólistáján, sőt a krónikus dohányosoknak rendszerint alacsonyabb a vérnyomásuk. Ennek oka lehet a testsúlycsökkenés is.
Azonban ne bízzák el magukat a dohányzók, mert a nikotin mindenképpen ártalmas az érrendszerünkre, különösen a koszorúerekre és a lábak verőereire.
Újabban azonban sok titok lepleződött le. Bebizonyosodott, hogy az ismételt cigarettaszívás (vagy szivarozás) igenis emeli a vérnyomást és növeli az agyvérzés veszélyét hypertoniás betegekben. Ennél nagyobb baj, hogy rontja a vérzsírszintet, valamint gátolja a vérnyomáscsökkentő szerek hatását, különö- sen a nagyon divatos béta-blokkoló szerekét.
Akinek magasvérnyomás-betegsége van, az hagyja abba a dohányzást. Ne hivatkozzon arra sem, hogy csak így tudja tartani a testsúlyát. Megfelelő étrenddel és testmozgással karban tudjuk tartani súlyunkat.

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése

 
  25. ábra. Az enyhe magas vérnyomáskezelési szabályai

A kezelés elindítása

A gyógyszeres kezelés elindítása legalább annyi vihart kavart, mint az, hogy milyen gyógyszerekkel történjen a kezelés. Mivel egyre szigorúbb kritériumokat használnak, és a normális értékhatárt a 140/90 Hgmm-nél húzták meg, a viták tovább folytatódtak, hiszen sok idősebb orvos szerint most már a normális vérnyomást is kezeljük. Azonban a könyv előző fejezeteinek lapozgatása után az olvasó tudja, hogy ez nem így van, hiszen elvileg - bizonyos határok között - minél alacsonyabb a vérnyomás, annál kevésbé kell számítanunk kellemetlen szövődményekre a szív és az agy részéről.
A vita nem ott keletkezett, mikor a vérnyomás egyértelműen magas, hanem ott és akkor, midőn a vérnyomás csak mérsékelt emelkedést mutat, azaz az ún. enyhe hypertonia-esetekben. Ennek a vitának a megszüntetése érdekében jött létre egy nemzetközi bizottság a WHO és a Nemzetközi Hypertonia Társaság tagjaiból, akik ajánlást, javaslatot tettek ezekre az esetekre. Az ajánlás birtokában mutatom be a kezelés elindításának általános szabályait, melyet a Magyar Hypertonia Társaság is elfogadott.

Egy vérnyomásmérés nem mérés

A legfontosabb javaslat, hogy egy vérnyomásmérés nem mérés. A magas vér- nyomás valódi fennállásához legalább két különböző alkalommal mért három- szori mérés átlaga a döntő. Ha 1 hónapon keresztül - legalább három alkalommal mérve - a vérnyomás diastolés értékei 90-105 Hgmm, és/vagy a systolés értékek 140-180 Hgmm között mozognak, akkor szigorú nem gyógy- szeres kezelés szükséges indítani. Ha további 3 hónapos megfigyelés után a diastolés érték következetesen 100 Hgmm felett marad vagy ha a systolés érték 140-180 Hgmm között van és a diastolés érték legalább 95 Hgmm, akkor a gyógyszeres kezelés elindítása feltétlen szükséges. Ha ugyanakkor valamelyik rizikófaktorral is rendelkezik a beteg, akkor már alacsonyabb diastolés érték mellett is indokolt a gyógyszeres terápia.
A kezelés elindításának javasolt algoritmusát a 25. ábrában foglalom össze.

Milyen adatok szólnak még a kezelés korai megkezdése mellett?

Ismeretesek a fentiekben említett vérnyomásértékeken túl más tényezők is, melyek mellett a vérnyomás gyógyszeres kezelését akkor is érdemes elindítani, ha az a 140/90 Hgmm értéket bármilyen kis mértékben is meghaladja:

postmenopausa állapotában nőknél,
szív-, ér-, agyi szövődmény fennállása esetében, mikor ezek valóban a hypertonia következményei,
laboratóriumi vizsgálattal igazolt vesekárosodás,
cukorbetegeknél az újabb gyógyszerek javítják a vesefunkciót akár normális vérnyomásértékek mellett is,
családban magasvérnyomás-betegség, illetve annak szövődményei szerepelnek.

A gyógyszeres kezelés formái

A ma embere több kezelési korszakot élt meg. Ma is emlékeim között szerepelnek az ötvenes évek eseményei, mikor a tehetősebb magas vérnyomásban szenvedő betegek külföldről drága pénzen hozatták a rauwolfia alkaloida terméket a Serpasilt, mellyel már jelentős sikereket lehetett elérni.
A hatvanas-hetvenes években az USA-ban meghirdetett lépcsőzetes terápia óriási eredményeket hozott. A vízhajtók és a szimpatikus idegrendszert befolyásoló béta-blokkoló szerek az esetek több mint 60 %-ában sikeres kezelést eredményeztek. Két évtized alatt az agyi szövődmények száma 35-40 %-kal csökkent.
A nyolcvanas-kilencvenes években a vérnyomáscsökkentő szerek új nemzedékei léptek színre (ACE-gátlók, kalcium-antagonisták stb.), melyek már a kialakult szív- és érszövődményeket is jelentősen befolyásolták.

A gyógyszeres kezelés aranyszabályai:

Oly módon kell csökkenteni a vérnyomást a normális szintre, hogy a gyógyszerek mellékhatásokat ne okozzanak, és a közérzetet kedvezően befolyásolják, de legalább ne zavarják az egyén szokásos életvitelét, munkatevékenységét.
Kivételes esetektől (sürgősségi állapot, krízis stb.) eltekintve magas vérnyomás beállítását lehetőleg nem kórházban, hanem otthoni körülmények között kell végrehajtani.
Nagyon hasznos, ha otthoni önmérés végezhető.
A vérnyomást nem helyes egyszerre, drasztikus módszerekkel csökkenteni.
Kis dózisokkal kell indítani és lehetőség szerint egy gyógyszerrel.
A gyógyszer-kombinációt fokozatosan kell kialakítani, mindig egy újabb szer hozzáadásával.
A gyógyszer-kombinációkat úgy kell összeállítani, hogy ez tegye lehetővé az egyes szerek dózisának csökkentését, így kevesebb mellékhatás alakul ki.
A kezelés ellenőrzése az orvos és a beteg rendszeres és folyamatos együttműködésén alapul.
A gyógyszeres kezelés hatékonyságának egyik fontos feltétele, hogy a beteg az előírt gyógyszereket a javasolt időpontokban beveszi.
Nemcsak a vérnyomást kell kezelni, hanem a magas vérnyomás által kialakult szervi (szív-, agy-, vese-, ér-) eltéréseket is kell és lehet befolyásolni. Ennek érdekében a hypertoniás beteget folyamatosan gondozni, ellenőrizni kell nemcsak vérnyomásmérővel, hanem más mérőeszközökkel is.

Milyen értékekig kell a vérnyomást csökkenteni?

A vélemény folyamatosan alakul. Ma úgy gondoljuk, hogy minél alacsonyabb szintre szükséges a vérnyomást csökkenteni. Ennek az a magyarázata, hogy több kiváló kutató igazolta, hogy alacsonyabb vérnyomásértékek mellett kisebb a mortalitás és kevesebb a szív- és érszövődmények megjelenési aránya. Más kutatók azt figyelték meg, hogy a túl alacsony diastolés érték sem hasznos, elsősorban akkor, ha a betegnek anginás panaszai vannak vagy érszűkületben szenved. Most folynak olyan vizsgálatok, melyek hivatottak eldönteni, melyik a helyes diastolés célérték: a 90, a 85 vagy a 80 Hgmm.

Milyen gyógyszercsoportok ismeretesek a magasvérnyomás kezelésében?

A könyvnek nem feladata, hogy ismertesse az egyes gyógyszerek jó vagy rossz tulajdonságait, ezért csak felsorolom a kezelésre alkalmas gyógyszercsaládok jellemző tulajdonságait, esetleges előnyös vagy kedvezőtlen hatásait.

Bétaadrenerg-blokkoló szerek

A szimpatikus aktivitás csökkentése igen fontos feladat, ezt végzik el a csoportba tartozó szerek. Elsősorban fiatalkorú és középkorú betegeknek javasolják adagolását, ahol a külső behatásokra történő reagálás igen kifejezett. Az érzékeny reakcióképesség gyors pulzus- és vérnyomás-emelkedésben nyilvánul meg. Nagyon hasznosnak bizonyulnak ezek a szerek, ha a magasvérnyomás-betegséghez koszorúér-betegség vagy ritmuszavar társul.

Vízhajtók

A vizelethajtók bevezetése a magas vérnyomás kezelésében döntő prognosztikai változásokat eredményezett. Ennek ellenére az utóbbi évtizedekben komoly vizsgálatok arra utaltak, hogy tartós szedésük esetén a szervezet elektrolit- (kálium-, nátrium-, magnézium-), valamint anyagcsere-egyensúlyában zavarok alakulhatnak ki, mint cukorbetegség megjelenése, vagy a jelenlévőnek súlyosbodása, a vérzsírszint, illetve ezen belül egyes komponensek felszaporodása, húgysavszint-növekedés, kálium-, nátriumvesztés. A kialakuló szövődmények a dózis nagyságával is összefüggnek.
Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy vízhajtó kezelésnek pozitív hatásai is vannak, mint az erek víz- és sótartalmának csökkentése, az agyi szövődmények számának esése.

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitásának visszaszorítása

Utaltunk arra, hogy az idetartozó gyógyszerek nemcsak önmagukban értágító hatásúak, hanem a keringésszabályozás rendszerében blokkolják azokat a hatásokat, melyek a serkentés irányában hatnak. Rengeteg ilyen gyógyszert fedeztek fel, felsorolni sem könnyű őket. Alkalmazásuk azért került az utóbbi években az érdeklődés központjába, mert nemcsak a vérnyomást csökkentik, hanem a magasvérnyomás-betegséghez társult szövődményeket is képesek visszafejleszteni.

A kalcium-antagonista szerek

A könyv bevezető fejezetében utaltunk arra, hogy az erek falában kialakuló kalciumtúlsúly jelentős szerepet játszik az erek szűkületében, és ez másodlagosan növeli a bennünk lévő nyomást. Ennek a kalciumtúlsúlynak csökkentését lehet elérni ezekkel a szerekkel azáltal, hogy gátolják a sejtekbe az ion belépését. Különösen fontosnak látszik idős hypertoniás betegek kezelésében. Ma már csak a lassú felszívódású, valamint elhúzódó hatású szereket alkalmazzák.

Direkt szimpatikus hatást gátló szerek

Az újabban bevezetett szerek egy jelentős része az idegrendszer különböző helyeiről kiáramló pozitív (vérnyomás-, pulzusemelő) impulzusokat csillapítják.

Monoterápia vagy kombinált kezelés?

A kezelést mindig egy gyógyszerrel érdemes kezdeni (monoterápia). A szervezet reagálása erre többféle lehet, részleges, teljes vagy rezisztens. A gyógyszerrel szembeni reakció szabja meg a további lehetőséget az orvos számára: a gyógyszer dózisának növelése, gyógyszercsere vagy gyógyszerkombinációk alkalmazása.
Ennek megfelelően senki nem várja azt, hogy a vérnyomást egyszerűen, néhány nap alatt be lehet állítani. A 74. oldalon sémában kívánom szemléltetni ezt a gondolatmenetet. Komolyabb hypertonia esetében egyáltalán nem meglepő 2-3 gyógyszer kombinált alkalmazása sem (26. ábra).

Az idős ember magas vérnyomásának csökkentése

 
  26. ábra. A gyógyszeres kezelés lépései

Az igaz, hogy megszabott határok között csökkenteni kell a vérnyomást, azonban ennek szigorú szabályai vannak és nem árt, ha az olvasó ezt is tudja:
Ha a systolés vérnyomás 180 Hgmm felett van, akkor 160 Hgmm alá kell csökkenteni.
Ha a vérnyomás systolés értéke 160-180 Hgmm között van, akkor mintegy 20 Hgmm-rel vigyük alacsonyabbra a vérnyomást.
Az idős emberek igen érzékenyek a folyadékveszteségre, tehát ha vízhajtókat kapnak, azokat csak alacsony dózisban szabad adni.
Mindig tanácsos a vérnyomást álló és ülő helyzetben is mérni, mert előfordulhat, hogy álló helyzetben igen alacsony lesz a vérnyomás, hiszen az idősebb ember nem mindig reagál megfelelően a helyzetváltoztatásra és a védekezési reflexek nem jól működnek.
A vérnyomáscsökkentés lassú és fokozatos legyen.
Természetesen, ha a diastolés vérnyomás magas, akkor ugyanaz a kezelési menetrend érvényes, mint minden más korban.

A magas vérnyomás gyermekkorban

Sokáig úgy gondolták, hogy a gyermekkorban észlelhető magas vérnyomás fejlődési rendellenességből, vese-, vagy érrendszeri betegségből ered, vagy valamely belső elválasztású szervünk megbetegedéseinek a tünete.
Ma már tudjuk, hogy a felnőttkorban manifesztálódó esszenciális hypertonia gyökerei a gyermek- és serdülőkorra nyúlnak vissza. Ezekben az években a rendszerint tünetmentes betegek felismerhetők szűrővizsgálatok segítségével.
Minden életkorra jellemzőek a normális vérnyomásérték-határok.

Életkor
Systolés/diastolés felső határ
Hgmm-ben
< 6 év
110/70 Hgmm
7-9 év
120/75
10-12 év
125/80
13-15 év
125/85
16-18 év
140/90

Természetesen a gyermekkorban jelentkező vérnyomás-emelkedés esetében mindig keressünk alapbetegséget, valamely biztos okot a magas vérnyomás magyarázatára. Ha ez nincs, akkor primer betegségre kell gondolnunk. Megerősíti a diagnózist, ha a családban már van hypertoniás beteg. Keresni kell a sok esetben társuló zsír-anyagcserezavart (magas koleszterin, stb.).
A gyermekek magas vérnyomásának kezelése elsősorban az életvitel megváltoztatása, diéta beállítása, dohányzáseltiltás, szabályozott mozgásterápia bevezetése. Csak nagyon indokolt esetben kerül sor egyes gyógyszerek adására.

A súlyos panaszokkal jelentkező, hirtelen kialakuló vérnyomás-emelkedés kezelése

A vérnyomás gyors, váratlan emelkedése elsősorban azokban a betegekben, akiknél már előzően is magas volt az alapvérnyomás, komoly panaszok lépnek fel a magas vérnyomás kíséretében. Ezeket a tüneteket fontos tudni, mert jelentkezésük szabja meg a tennivalókat. Elsősorban az agyi keringést viseli meg, mert a zárt rendszerben igen nagy nyomás alakul ki, katasztrofális szövődmények jelenhetnek meg. Ezért érdekünk a hypertoniás krízis bevezető tüneteinek ismerete:

Hypertoniás krízis

Általános panaszok: verejtékezés, kipirulás, elsápadás, nyugtalanság, félelemérzés, fülzúgás, orrvérzés
Szívtünetek: mellkasi fájdalom, nyomásérzés, szívdobogásérzés
Agyi keringési zavarra utaló jelek: fejfájás, szédülés, kábultság, hányinger
Szemtünetek: szikralátás, foltlátás, kettős látás, homályos látás
Ha ezekhez a tünetekhez magas diastolés vérnyomásérték (120 Hgmm felett) és nemritkán igen magas systolés érték (200 Hgmm felett) társul, akkor azonnal szakemberhez kell fordulni, vagy a mentőket kell hívni. Aki nem tudja mérni a vérnyomását, vagy előzően nem tudott a betegségről, fenti panaszok esetében mindenképpen azonnal orvoshoz kell fordulnia.
Az orvosi beavatkozás képes csak megfelelően csökkenteni a vérnyomást.
Ismert magasvérnyomás-betegségben az orvos megérkezéséig a betegek - az orvos tanácsára - bizonyos gyógyszereket (Adalat, Capopril, Tensiomin, Nifedipin, Corinfar, Cordalex, Lacipil) szoktak szétrágni és lenyelni vagy sprayt (Cordaflex) fújni a nyelv alatti területre.

Hypertonia betegségben jelentkező szokványos vérnyomás-emelkedések

Magasvérnyomás-betegségben szenvedő egyének nagyon jól ismerik, hogy sokszor tünetmentesen, de rendszerint kisebb panaszok (tompa nyomás a fejben, tarkótájon, kábultság) kíséretében megemelkedik a vérnyomás a szokott értékhatárok fölé. Ez előfordul különböző élet- és munkaszituációkban és igen zavaró jelenség. A betegek rendszerint jól ismerik ezt az érzést és könnyen diagnosztizálják magukon.
A jelenség azonban arra is utal, hogy a vérnyomást nem sikerült megfelelően beállítani, így indokolt kezelőorvosunkhoz fordulni tanácsért, esetleges gyógyszer-korrekcióért.
A gyakori kiugrások miatt a betegek egy része jól ismeri és használja a fent említett gyógyszereket heveny vérnyomáscsökkentésre.
Minden ilyen eset után azonnal konzultálni szükséges kezelőorvosunkkal.

A magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegek gondozása, ellenőrzése

A magasvérnyomás-betegség olyan állapot, melynek kezelését és ellenőrzését egyszerűen nem lehet abbahagyni. A betegnek tudomásul kell venni, hogy a kezelés végtelen ideig tart. A gondozás legfőbb letéteményese a családorvos, aki a folyamatos ellenőrzést, tanácsadást végzi, és számítógépében a nyilvántartás egyik eleme a magasvérnyomás-betegségben szenvedő beteg.
Az utóbbi években felmerült a specialisták által felügyelt hypertonia-gondozók felélesztése is, illetve bizonyos helyeken hypertoniacentrumok kialakítása. Ez nem jelenti a háziorvos tekintélyének csökkenését, hiszen az ideális a harmonikus együttműködés kialakítása.

Mit kell ellenőrizni?

Laboratóriumi ellenőrzés az elektrolit-háztartás, vesefunkció és anyagcsere-elváltozások vonatkozásában.
Életvitel ellenőrzése és tanácsadás.
Szív- és érbetegségi rizikófaktor-ellenőrzés.
Betegfelvilágosítás

Egyre több helyen alakítanak klubokat a magasvérnyomás-betegségben szenvedők számára, ahol a betegek felvilágosítása, tanácsadás, konzultáció történik. Az eredményes gyógyító munkához nagymértékben hozzájárul a beteg aktív segítőkészsége, együttműködési szándéka és saját betegségének ismerete. Mindehhez szeretnék segítséget nyújtani a betegoktató könyvsorozat jelen kötetével.

előző fejezet  

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat