A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
sanguis vér  
sántítás claudicatio  
savó szérum 1 (serum)  
scoliosis   a gerinc oldalirányú görbülése
scopia tükrözés (szóösszetételben)  
scotoma látótérkiesés  
segítő, erősítő adjuváns  
sejtnedv, sejtfehérje plazma (plasma)  
sejtosztódást gátló citosztatikus (cytostaticus)  
sejttan citológia (cytologia) a sejtek működésével, szerkezetével foglalkozó tudományág
seminoma heredaganat a here rosszindulatú daganata
sérülés, lelki megrázkódtatás trauma Testi sérülések és a velük járó károsodások. A pszichológiában a pszichés zavarok emocionális okát jelölő kifejezés.
sideropenia vashiány  
skizofrénia hasadásos elmezavar

Az endogén - (nincs felismerhető szervi oka, de mégsem zárható ki, hogy van ilyen) - pszichózisok egy csoportja. Alapvető tünete a "hasadás" a gondolkodás és a cselekvés között. További tünetei a gondolkodás ( és a nyelvhasználat) súlyos károsodása, ami túlzott szimbolikus gondolkodásban, kontaminált (összekevert, összevegyült) fogalmakban, zavartságban, koncentrációs zavarokban, vonatkoztatási és üldöztetési téveszmékben, főként akusztikus hallucinációkban nyilvánul meg. Időnként lehangolt a beteg, szorongások és inadekvát érzelmek kísérik a betegséget. Akut formájában utóhatások nélküli intellektuális károsodással jár, krónikus esetben az intellektuális teljesítőképesség körülhatárolt területeken jelentkező romlása tapasztalható.
Más felfogások nem követelik meg az alapvető, ill. jellegzetes tünetkép jelentkezését a betegség meghatározásában. Ehelyett elsősorban a tartalami, ill. formális gondolkodás, az észlelés, az érzelmek, az énérzés (éntudat), az akarat és/vagy a külvilággal való kapcsolat területének fokozódó sorvadását veszik figyelembe. E felfogás képviselői attól függően, hogy milyen tünetek a dominánsak, határozzák meg a betegség egyes típusait:
Dezorganizált típus: zavartság, az asszociációk gátlása, fokozódó viselkedéses dezorganizáció, inadekvát érzelmek
Kataton típus: pszichomotoros zavarok, céltalan hiperaktivitás, gyakran merev testtartásba való átváltások, negativizmus
Paranoid típus: egy vagy több téveszmerendszer, akusztikus hallucináció, melyek ugyanarra témára vonatkoznak
Differenciálatlan típus: téveszmék, hallucinációk, zavartság, dezorganizált viselkedés

sorvadás atrófia (atrophia)  
spasticus görcsös  
spazmus (spasmus) görcs izmok, izomcsoportok hirtelen, fájdalmas összehúzódása
specifikus (egyszerű, izolált) fóbia   Heves, aligha leküzdhető kerülési reakciók, amelyek bizonyos állatokkal (leggyakoribb: kutyák, kígyók, rovarok, rágcsálók) kapcsolatban jelentkeznek, de előfordulnak vér vagy sebek, zárt terekben, magas helyen, vagy a reülőgép felszállásakor. Az állatfóbiák gyermekkorban, a vérrel, sebekkel kapcsolatos fóbiák serdülő vagy fiatal felnőtt korban, míg a magasság-, klausztro-, utazási és repülési fóbiák általában a 30. életév után következnek be.
spondylosis   a csigolyaízületek nem gyulladásos, merevséggel járó megbetegedése
stacioner (stationar) maradandó, nem változó  
stimuláns   élénkítőszer, izgatószer, serkentő
stressz   A szervezet védekező reakciókban megnyilvánuló állapota a káros ingerekkel szemben. A pszichológiában a sterssz a szervezet olyan állapotát jelenti, amely az egyénnek a környezetével való interakciójából származik, viszonylag szélsőségesnek tekinthető, a fenyegetettség érzésére figyelmeztet, és amely a személy saját integritását és egészségét érinti. A kiindulópont a követelmények és a megküzdési kapacitás közti egyensúlyhiány felismerése.
suicidium öngyilkosság  
sürgős urgens  
sympathectomia   szimpatikus idegrostok átvágása
syncope cardialis szívmegállás  
synovia ízületi nedv  
synovium ízületi hártya  
systema nervosum idegrendszer  
szalicilsav acidum salicylicum Zárt láncú szerves vegyület. Nem mérgező, igen hatékony fertőtlenítő- és konzerválószer. Származéka az acetil-szalicilsav és ennek kálciumsója elterjedten használt láz- és fájdalomcsillapító. (Istopyrin, Kalmopyrin) A benzolszármazékok és más gyűrűs vegyületek vízben oldhatóságának javítására elterjedten használt módszer a kénsav szulfocsoportjának kapcsolása a benzolgyűrűhöz. Ilyen módon jönnek létre a szulfovegyületek. Közöttük fontos gyógyszerek és fertőtlenítőszerek találhatók. (Ultraseptyl, Sulfaguanidin)
székletvizsgálat szkatoszkópia (scatoscopia)  
szekréció (secretio) el-(ki-)választás a mirigyek váladéktermelő tevékenysége
szenzibilis (sensibilis) érzékeny  
szenzoros érzékelő Az észleléssel (beleértve az idegi vezetést és az agyi központokat is) összefüggő összes folyamat.
szepszis (sepsis) vérmérgezés vérmérgezés a szervezet valamely pontján lévő baktériumos gócból a baktériumok a véráramba jutnak, és elterjednek az egész szervezetben
szeptikus (sepsicus) fertőzött  
szerológia (serologia) .. az immunitástannak az ellenanyag (antigén) reakciókkal foglakozó tudományága
szerotonin   Biogén amin, amelyet a központi idegrendszerben (hipotalamusz), a vérben (trombociták, granulociták), és a bélnyálkahártyában mutattak ki.. Koncentrációja a vizeletben előforduló lebontási termékei alapján határozható meg. Többek között érszűkítést idéz elő a tüdőben és a vesében, értágítást a vázizomzatban, részt vesz továbbá a serkentő és a gátló folyamatokban a szív-keringési rendszer simaizmaiban, a gyomor-bél traktusban és a hörgőkben. Túlzott termelődése valószínűleg összefügg a depresszióval és a migrénnel.
szérum 1 (serum) savó  
szérum 2 (serum)   a vérplazmával azonos összetételű, az alvadt vérből kisajtolódó fibrinogénmentes folyadék
szkeleton (skeleton)   csontváz
szifilisz (syphilis) vérbaj vérbaj, a Treponema pallidum okozta, főleg nemi érintkezéssel terjedő fertőző nemi betegség
szimpatikus idegrendszer (systema nervosum autonomicum)   a autonóm vagy vegetatív idegrendszer része, amely lényegében a gerincoszlop mentén elhelyezkedő ganglionokból áll, és a fokozott aktivitás állpotaiban működik.
szimpatikomimetikum (sympathicomimeticum)   adrenerg végkészüléket izgató szer
szimptóma (symptoma) kórtünet  
szimptomatikus (symptomatikus) tüneti, kórjelző  
szinapszis (synapsis) idegátcsatolódás a neuronok, az idegsejtek egymáshoz való csatlakozási helye, ahol az ingerületet átveszik
szisztolé (systole) szívösszehúzódás  
szív cor  
szív- (szóösszetételben) cardi-  
szív- és érrendszeri cardiovascularis  
szívelégtelenség insufficientia cordis  
szívizom myocardium  
szívizombántalom cardiomyopathia  
szívizomelhalás infarctus myocardii  
szívkamra ventriculus cordis  
szívmegállás syncope cardialis  
szívösszehúzódás szisztolé (systole)  
szívpitvar atrium cordis  
szívtáji szorító fájdalom angina pectoris szívtáji szorító fájdalom heveny koszorúérelégtelenségben
szkatoszkópia (scatoscopia) székletvizsgálat  
szociális fóbia   Olyan helyzetekre vonatkozó heves és tartós kerülési reakciók, amelyekben az érintettek középpontba kerülnek és szegyent vallhatnak. Félnek a nyilvános felszólalástól, attól hogy nem tudnak válaszolni kérdésekre, illetve hogy szorongásukat mások is észreveszik és nevetségessé válnak. Az ilyen helyzetekre való utalás is pánikszerű feszélyezettséghez, izzadáshoz, a szívműködés felgyorsulásához és a lélegzet szaggatottá válásához vezet. Az érintettek általában belátják szorongásaik eltúlzottságát, de uralkodni fölöttük nem tudnak. Leggyakoribb formái: a nyilvános szerepléstől, beszédtől való szorongás, ritkább a mások jelenlétében való evés, ivás, vagy nyilvános illemhely használatától való irtózás. A késői gyermek-, ill. sredülőkorban jelentkezik, gyakran társul egyszerű fóbiákkal, pánikbetegséggel.
szorongást csökkentő szer anxiolitikum  
szomatikus (somaticus) testi, testre vonatkozó Ezzel a kifejezéssel jelölik az összes testi ismertetőjegyet és állapotot, ill. a csírasejtek kivételével az összes testi sejtet.
szomatizáció   Freud kifejezése a lelki konfliktusok átalakítására szervi megbetegedésekké vagy pszichoszomatikus zavarokká.
szomatoform zavar   Olyan zavar, amelyet testi jelek, ill. elváltozások jellemeznek anélkül hogy ezeknek bármilyen testi oka lenne. Van viszont a neurózis értelmében vett, élménybeli okuk. Például annak kényszerképzete, hogy az egyén a tényleges vagy vélt testi hibájával feltünést kelt, vagy pszichés oku fájdalom.
szorongató fájdalom angina 2.  
szorongás1 anxietas (lat.) Fizikai fenyegettségre vagy pszichés veszélytetettségre utaló jelek észlelésére, ezek iránti konkrét, illetve valószerű várakozásokra, általános képzetekre visszavezethető érzelmi állapot. A szorongásos állapotok a feszültség, illetve a megütközés érzésében nyilvánulnak meg és vegetatív elváltozásokkal járnak. A tárgyak, jelenségek konkrét csoportjával összefüggő szorongásállapotokat félelemnek is nevezik. A szűkebb értelemben vett szorongás mindennemű tárgyra történő vonatkozás nélküli szorultságra, az érintett helyzetének bizonytalansága, ill. átláthatatlansága miatti aggodalomra vonatkozik. Mivel a szorongás és a félelem során a feszültség, a megütközés és a vegetatív izgatottság hasonló jellemzői lépnek fel, ezért újabban mindkettőt állapotszorongásnak (state anxiety) nevezi a humánpszichológia.
szorongás2 anxiety (ang.)[e.eng'zajöti]  
szőlőcukor glükóz (glukóz) hat szénatomos cukor, a sejtek energiaforrása(szőlőcukor)
szövetátalakulás metaplázia (metaplasia)  
szövetelhalás nekrózis (necrosis)  
szövetkórtan hisztopatológia (histopathologia)  
szövettan hisztológia (histologia)  
sztenózis (stenosis) szűkület  
szteroid   szteránvázas, élettanilag fontos, szerves anyagokat tartalmazó vegyület.
szúrcsapolás punkció (punktio) folyadékkal telt üreg tartalmának leszívása
szűkület sztenózis (stenosis)