Orvosi szógyűjtemény
PSZICHOLÓGIAI SZAKKIFEJEZÉSEK*Ö-Ő*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
örömelv   Pszichoanalitikában használt kifejezés a késztetési igényeknek az érintett cél, illetve egy megfelelő képzet (fantázia) azonnali teljesítésére törekvés.
ösztön   Időtálló, veleszületett bonyolult viselkedésmódok, amelyek a tudatosság bekapcsolódása nélkül következnek be és bizonyos környezeti ingerek vagy a fejtársak viselkedésmódjai váltanak ki. Jellemzői:
a fajspecifikusság: az ösztöncselekvéseket kiváltó ingerek és a cselekvések fajonként különbözőek
szervezettség és mintázottság: az ösztöncselekvések viszonylag állandó cselekvésláncolatból állnak, amely egy hierarchikusan szervezett idegi mechanizmusnak felel meg. Ez bizonyos előzetesen figyelmeztető, belső és külső kiváltó és irányadó impulzusokra lép működésbe, és ezekre jól öszzehangolt élet- és fajfenntartó lépésekkel válaszol.
biológiai célszerűség vagy alkalmazkodás: Elfogadott tétel, hogy az ösztöncselekvések az egyed és a fej fenntartását szolgálják. Ennek bizonyos mértékig ellentmond az a pszichoanalitikus felfogás, miszerint az ösztöncselekvéseket a "halálösztön" (Thanatosz) vezérli, amellyel szembenáll az "életösztön" (Erósz). A helyettesítő cselekvések vagy az üresjáratú reakciók és a spontán cselekvések egyéb fromái is az ösztönös viselkedés energetizáló komponenseiből vezethetők le.
A humánpszichológiában az ösztönös komponensek csak bizonyos nem szándékos megnyilvánulásokra vonatkoztathatók. Az embernél az ösztönök megnyilvánulását kordában tartja a nevelés és mindenféle egyéb kontroll. A pszichoanalízis szerint ki nem élt ösztönök vagy késztetési igények pszichikai konfliktus forrásaivá válhatnak.
ösztön-én, ős-valami, Es, id.   Freud és követői által használt kifejezés a tudattalant vagy tudatalattiságot alkotó, egymást befolyásoló energiákból vagy erőkből származó anyag megnevezésére, amely az Én ellenében kivonja magát a tudat kontrollja alól. Használják e kifejezést az ösztönszerű, kontrollálatlan értelmében is.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
       
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü