Orvosi szógyűjtemény
PSZICHOLÓGIAI SZAKKIFEJEZÉSEK*R*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
realitáselv (valóságelv)   Pszichoanalitikában használt kifejezés az Én eg részére, amely a viselkedést az örömelv szerint a külvilág felszólításaihoz igazítja, mégpedig olyan módon, hogy azzal élvezetet szerezhessen.
regresszió "visszafelé mozgás" Általános és összefoglaló kifejezés a fejlődés során már túlhaladott fázisok vagy stádiumok újboli megjelenésére fokozottan megterhelő helyzetekben, vagy a konfliktusokkal analóg, külső ill. belső körülmények között. A regresszióban megmutatkozó viselkedés-, élmény- és kifejezésformák mindig primitívebbek vagy "infantilisek" a már érettebb fejlődési stádiumokkal összehasonlítva. Emiatt a differenciáció megszűnéseként, tehát egy már differenciáltabb viselkedés- vagy élményszínvonal felbomlásaként jellemezhetjük őket. Pszichoanalitikus értelmezésben a gyermeki viselkedés libidinózus, ill. affektív megszállása.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
       
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü