Orvosi szógyűjtemény
PSZICHOLÓGIAI SZAKKIFEJEZÉSEK*V-W*
 
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
viselkedés behavior 1. Általános megjelölés az élő szervezet összes megfigyelhető, megállapítható vagy mérhető aktivitására. Ezek a legtöbb esetben bizonyos ingerekre vagy ingerkonstellációra adott válaszokat jelentenek, amelyekkel a szervezet az életben (vagy kísérleti helyzetben) találkozik. Az aktivitások közé soroljuk a mozgást (a vázizomzat változásait), a cselekvéseknek nevezett mozgássorozatokat, a szívműködés változásait, a külső és belső kiválasztási folyamatokat, a kémiai vagy ezektől függő változásokat és az elektromos (pl. agyi elektromos) folyamatokat. A Watson alapította behaviorizmus különbséget tesz nyílt és rejtett viselkedés között. A nyílt viselkedés fogalma minden megfigyelhető változást pl. mozgást magába foglal, a rejtett viselkedés olyan (legtöbbször élettani) változásokra utal, amelyek csak bizonyos tchnikák (pl. vérnyomásmérés) alkalmazásával mérhető.
2. A viselkedés forgalmát néha szellemi tevékenységek (opl. gondolkodás) vagy más folyamatok (pl. átélés) mjelölésére is használjuk. A fenomenológia viselkedés fogalma szerint a magatartás mindig valamihez való viszonyban értelmezhető.
3. A viselkedés megfigyelésére, leírására, osztályozására használatos fogalmak: például a veleszületett, szerzett magatartásmódok, érzelmi, szimbolikus, feladatspecifikus, nem alkalmazkodó stb.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
   

 

       
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü