Orvosi szógyűjtemény  
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS
zavar, mentális zavar   A zavar fogalma a pszichiátriában és a klinikai pszichológiában a korábban használatos "lelkibetegség" fogalmat helyettesíti. Gyakorlatilag a neurózist és a pszichózist jelenti. Azért használatos újabban ez a kifejezés, mert az élmények és a viselkedés károsodásának jellegzetes típusait és az ezeket megalapozó működési zavarokat hangsúlyozza - elválasztva az organikus betegségektől és elkerülve a "lelkibeteg" diszkrimináló címkéjét.
Olyan viselkedés- vagy élményszindróma, amely az aktuális panaszokhoz (pl. szorongás, fájdalom), ill. akadályoztatáshoz, korlátozottsághoz kapcsolódik egy vagy több funkció területén (pl. észlelés, gondolkodás, érzések, emlékezet, beszéd, mozgás); megnövekedett kockázattal az elhalálozásra, fájdalmak vagy akadályoztatottság elszenvedésére; vagy kapcsolódhat azon lehetőség elvesztéséhez, hogy a személy önmagát és másokat békében élni hagy.
A neurózis és a pszichózis összefonódtak a "zavar" fogalma alatt. Vezető tünetei: affektív, személyiség- vagy szomatoform zavarok.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
   

 

       
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü