Tápanyagtartalom és energiaszükséglet Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Táblázatok tartalomjegyzéke      

Gyakran fogyasztott élelmiszerek fehérje-, kalória- és szénhidráttartalma
(Az adatok 100 grammra vonatkoznak)
Élelmiszerek Fehérje (g) Kalória (kcal) Szénhidrát (g)
Hús és húskészítmények
csirkehús 21 120 0,4
liba – kacsahús 19 210 0,4
marhahús (kövér) 17 240 0,5
marhahús (sovány) 21 140 0,6
sertéshús (kövér) 15 300 0,3
sertéshús (sovány) 19 120 0,2
párizsi, virsli 12 220 0,3
lecsókolbász 16 260 0,3
szárazkolbász 20 370 0,4
nyári szalámi 18 350 0,3
       
Halak
ponty 16 110 0,2
szardínia 22 290 0,3
tonhal 21 240 0,2
hering (pácolt) 11 150 0,1
       
Zsiradékok
füstölt szalonna 9 700  
húsos szalonna 16 550  
tepertő 12 700  
zsír   900  
margarin   760  
étolaj   900  
       
Tojás 5 70 0,6
Tojásfehérje 3 20 0,2
       
 
Tej és tejtermékek
tehéntej 3,4 60 5,3
joghurt, kefir 3,6 60 4,6
tejföl 3,4 180 4,8
tehéntúró 16 140 3,7
ömlesztett sajtok 24 300 4,0
vaj   750  
       
 
Növényi fehérjék
búzaliszt 13 350 70
burgonyakeményítő 0,5 340 83
nephropan kenyérpor 4,2 370 85
rizs 8,0 345 77
száraztészta (4 tojásos) 15 380 73
femini száraztészta 1,6 305 73
fehér kenyér 10 260 54
rozskenyér 8 250 53
zsemle 5 140 30
nephropan kenyér 3,2 230 52
lencse 26 330 53
száraz bab 22 315 54
száraz borsó 22 315 53
burgonya 2,5 85 18
fejes káposzta 1,5 32 14
kelkáposzta 3,5 16 4,5
karalábé 2,1 38 7
karfiol 2,3 29 4
kukorica 4,7 130 23
paradicsom 1 22 4
zöldpaprika 1 20 3
zöldborsó 7 85 14
zöldbab 2,6 40 6,8
uborka 1 12 1,5
sóska 2,4 27 2,3
spenót 2,3 19 1,8
alma 0,4 35 7
banán 1,3 100 24
cseresznye 0,8 65 140
görögdinnye 0,5 30 6,5
körte 0,4 50 12
málna 0,7 35 5,5
meggy 0,6 40 8,5
sárga dinnye 0,3 40 9,5
szilva 0,8 47 10
szőlő 0,6 80 18
dió 18,6 550 12
mák 20 520 24
gombák 5,5 40 5