Gyakrabban fogyasztott
élelmiszerek foszfor- és káliumtartalma (Az adatok
100 gramm tisztított nyersanyagra értendők) |
Élelmiszerek |
Foszfor
(mg) |
Kálium
(mg) |
Gyümölcsök
|
alma |
10 |
112 |
banán |
55 |
400 |
egres |
40 |
190 |
földieper |
30 |
150 |
görögdinnye |
2 |
150 |
grapefruit |
20 |
155 |
körte |
20 |
155 |
málna |
45 |
172 |
meggy |
50 |
155 |
narancs |
50 |
195 |
őszibarack |
20 |
195 |
ribizli (fekete) |
35 |
187 |
ribizli (piros) |
35 |
250 |
sárgabarack |
23 |
240 |
sárgadinnye |
10 |
215 |
szilva |
30 |
230 |
szőlő |
35 |
195 |
Zöldségek
|
burgonya |
90 |
390 |
cékla |
30 |
260 |
zöldborsó |
33 |
165 |
fehérbab |
400 |
1210 |
fejeskáposzta |
40 |
220 |
fejessaláta |
35 |
250 |
gomba |
116 |
414 |
karfiol |
55 |
310 |
karalábé |
60 |
340 |
kelkáposzta |
55 |
300 |
lencse |
390 |
990 |
leveles kel |
60 |
350 |
paradicsom |
30 |
270 |
póréhagyma |
46 |
305 |
sárgarépa |
50 |
290 |
sóska |
70 |
340 |
spenót |
75 |
350 |
sütőtök |
20 |
260 |
tök |
50 |
105 |
uborka |
25 |
140 |
vöröshagyma |
44 |
170 |
zöldbab |
30 |
240 |
zöldpaprika |
30 |
190 |
Gabonafélék |
|
|
búzadara |
120 |
110 |
búzakorpa |
1280 |
1400 |
búzaliszt |
100 |
100 |
nephropan kenyérpor |
85 |
175 |
rizs |
90 |
100 |
száraztészta (2 tojásos) |
100 |
17 |
femini száraztészta |
4 |
17 |
fehér kenyér |
100 |
115 |
zsemle |
30 |
80 |
Állati
eredetű fehérjék
|
Tej
és tejtermékek |
tehéntej |
60 |
145 |
kefir |
60 |
155 |
joghurt |
60 |
160 |
tejföl |
76 |
150 |
tehéntúró |
190 |
60 |
juhtúró |
250 |
140 |
trapista sajt |
400 |
110 |
|
|
|
Tojás 1 db |
|
|
tojásfehérje |
5 |
35 |
tojássárgája |
85 |
35 |
Hús
és húskészítmények
|
csirkehús |
140 |
300 |
marhahús (sovány) |
180 |
240 |
marhahús (zsíros) |
170 |
190 |
sertéshús |
160 |
170 |
ponty |
150 |
300 |
tonhal |
190 |
200 |
szardínia |
300 |
380 |
virsli |
120 |
200 |
lecsókolbász |
150 |
220 |
szárazkolbász |
150 |
240 |
húsos szalonna |
70 |
100 |
tepertő |
40 |
50 |
nyári szalámi |
150 |
250 |
|