Tápanyagtartalom és energiaszükséglet Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Táblázatok tartalomjegyzéke      

Gyakrabban fogyasztott élelmiszerek foszfor- és káliumtartalma (Az adatok 100 gramm tisztított nyersanyagra értendők)
Élelmiszerek Foszfor (mg) Kálium (mg)
Gyümölcsök  
alma 10 112
banán 55 400
egres 40 190
földieper 30 150
görögdinnye 2 150
grapefruit 20 155
körte 20 155
málna 45 172
meggy 50 155
narancs 50 195
őszibarack 20 195
ribizli (fekete) 35 187
ribizli (piros) 35 250
sárgabarack 23 240
sárgadinnye 10 215
szilva 30 230
szőlő 35 195
Zöldségek   
burgonya 90 390
cékla 30 260
zöldborsó 33 165
fehérbab 400 1210
fejeskáposzta 40 220
fejessaláta 35 250
gomba 116 414
karfiol 55 310
karalábé 60 340
kelkáposzta 55 300
lencse 390 990
leveles kel 60 350
paradicsom 30 270
póréhagyma 46 305
sárgarépa 50 290
sóska 70 340
spenót 75 350
sütőtök 20 260
tök 50 105
uborka 25 140
vöröshagyma 44 170
zöldbab 30 240
zöldpaprika 30 190
Gabonafélék    
búzadara 120 110
búzakorpa 1280 1400
búzaliszt 100 100
nephropan kenyérpor 85 175
rizs 90 100
száraztészta (2 tojásos) 100 17
femini száraztészta 4 17
fehér kenyér 100 115
zsemle 30 80
Állati eredetű fehérjék   
Tej és tejtermékek
tehéntej 60 145
kefir 60 155
joghurt 60 160
tejföl 76 150
tehéntúró 190 60
juhtúró 250 140
trapista sajt 400 110
     
Tojás 1 db    
tojásfehérje 5 35
tojássárgája 85 35
Hús és húskészítmények  
csirkehús 140 300
marhahús (sovány) 180 240
marhahús (zsíros) 170 190
sertéshús 160 170
ponty 150 300
tonhal 190 200
szardínia 300 380
virsli 120 200
lecsókolbász 150 220
szárazkolbász 150 240
húsos szalonna 70 100
tepertő 40 50
nyári szalámi 150 250