HERBATÁR: Gyomor- és bélpanaszok TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT GYÓGYNÖVÉNYTÁR  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  

HERBATÁR: Gyomor- és bélpanaszok kezelése
Gyógynövények gyomor- és bélpanaszok enyhítésére

A feldolgozás a Springer Hungarica Kft. 1991-ben kiadott Herbatár-sorozata alapján készült. A sorozat szerzője Mannfried Pahlow német gyógyszerész, aki több jelentős gyógynövény-szakkönyv szerzője.

Gyomor- és bélfekélyek

Azoknak a száma, akik ezekben a megbetegedésekben szenvednek, évről évre növekszik. Az okok sokfélék, azonban az a véleményem, hogy mindennapjaink hajszája nagyon sokban hozzájárul ezekhez. A nyugalom és szemlélődés, kikapcsolódás és lazítás ezért lényeges megelőző intézkedések.
Ulcus ventriculi-nak nevezi a tudomány a gyomorfekélyt, Ulcus duodeni a szakkifejezés a nyombélfekélyre. Mindkét fekély a gyomor- és béltraktusban megnyilvánuló fájdalommal jelentkezik, és nagyon megterheli a beteget.
Figyelem!
A gyomor- és nyombélfekélyt csak orvos állapíthatja meg, és csak orvos kezelheti!
Azok a javallatok, amelyeket Önnek adok, kísérő kezelésként szolgálhatnak, amelyeket csak az orvossal történt megbeszélés után szabad alkalmazni.
Gyomor- és nyombélfekély keletkezhet, ha a gyomornyálkahártyát károsító (agresszív) és védő (protektív) tényezők között felborul az egyensúly. Ezért legfőbb parancs, hogy az egyensúlyt ezek között a faktorok között helyreállítsuk; csak ekkor kezdődik meg a gyógyulás. A legfontosabb károsító tényező a gyomorsav, ezért szükséges ennek fölöslegét semlegesíteni, vagy még jobb a létrejöttét megakadályozni.
A következő teakeverék enyhén nyugtat, segít a megbetegítő stressz-következményeket csökkenteni; ez hozzájárul ahhoz, hogy a károsító és a védő tényezők egyensúlyát a gyomorban helyreállítsuk. Ez tehát nem egy tipikus gyomor- és béltea, azonban hatásosan alá tudja támasztani az orvosi kezelést:

 • Teakeverék gyomor- és bélpanaszok enyhítésére:
  • citromfűlevél 30 g
  • macskagyökér 10 g
  • narancsvirág 10 g
  • édesköménytermés 10 g
  • orbáncfű 10 g
  • kamillavirág 10 g

Alkalmazás: 3-4 héten át igyon naponta 2-5 csésze teát.

A gyomorfekélyek kezelésében a klinikai vizsgálatok alapján sikeresnek bizonyult a káposztalé-kúra is. Sok betegnek már egy-két nap múlva sem voltak fájdalmai, pár hét után a gyomorfekélyek meggyógyultak. A káposztalében található "fekélyellenes U-faktor" stabilizálja és erősíti a gyomor nyálkahártyáját.
Alkalmazás: 1 liter frissen nyert káposztalevet (gyümölcscentrifuga) kell meginni naponta, elosztva. Ha ezután felfúvódás jelentkezik, 1 evőkanál frissen darált köménymag hozzáadásával tud ezen segíteni.

Az édesgyökér gyökerének a leve (gyógyszertár), mint azt a tudományos vizsgálatok kimutatták, védő hatást gyakorol a gyomor és bél nyálkahártyájára. A kezelést azonban feltétlenül meg kell beszélni a kezelőorvossal, hogy az Ön számára megfelelő adagolást beállítsa.
A szabványrecept: 40 g édesgyökérlevet kevés vízben feloldunk, és a nap folyamán több részletben bevesszük.

A következő teakeverék már régóta sikeresnek bizonyult a fekélybetegek panaszainak enyhítésében. Ez a tea mind a heveny szakaszban az orvosi terápiát, mind az utókezelést elősegíti.

 • Teakeverék fekélybetegségre:
  • kamillavirág 25 g
  • citromfűlevél 15 g
  • izlandi zuzmó 5 g
  • ezerjófű 5 g
  • köménytermés (megtörve) 5 g
  • szennatermések 5 g (csak akkor, ha egyidejűleg erősebb székrekedés is fennáll)

Alkalmazás: 2-3 csésze teát igyon meg naponta az étkezések között.

A forgókúrára ezen a helyen külön is utalok; a gyomor- és nyombélfekélyeknél bizonyítottan segít, még akkor is, ha egy kicsit időigényes.

Végül még egy-két szót a táplálkozással kapcsolatban: még pár évvel ezelőtt is olyan diétát rendeltek a fekélybetegeknek, amely elsősorban kásákból és nyáklevesekből állt. Azóta már minden megengedett, ami jólesik, a kiadós fűszerezés, akár paprikával vagy mustárral is. Mindenekelőtt a szegfűborssal való fűszerezést ajánlom, mert a szegfűbors illóolaja, mint a tudományos vizsgálatok bizonyították, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.
Amiket gyakran rosszul viselnek el, azok az erősen megsütött ételek, elsősorban az erősen pirított hagyma.
Figyelem!
A gyomor- és nyombélfekélyben szenvedők táplálkozásával kapcsolatos kijelentéseim nem egyformán vonatkoznak minden betegre. Kérem, beszéljen étkezésének esetleges különlegességeiről orvosával.

előző fejezet következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat